![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
gsm: 512242193
![]() Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 13 godz 42 min 47 s
|
![]()
wiesz jeszcze kiedyś byłem tego samego zdania
![]() podjechałem zdiolem koło i dawaj panu na maszynę ![]() spuścił powietrze wsadził na maszynę i co słyszę ![]() -nie da sie no to pytam jak to się nie da ![]() wulkanizator -no nie da się chyba ze ręcznie !! i co mi zostało wyjąc łyki z pod siedzenia i zmienić u nich samemu nawet mi dali mazidło do opon i pompowali kompresorem no i trochę pomogli i co ciekawe nie chcieli nawet zapłaty ale sam bym zrobił szybciej i czasu bym nie stracił na jazdę do specjalisty |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Road legal
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Stolicstan
Motocykl: AT Rd07 93r mud fighter
Przebieg: kręcony
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 6 godz 6 min 24 s
|
![]()
dziurawisz dętkę nie dlatego że łyżka jest ostra ale dlatego że guma dostaje się między felgę a łyżkę. Spora siła tam działa.
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Raczyce/Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 56 min 54 s
|
![]() Cytat:
![]() mnie się też to zrobiło na początku ... ale jak przedmówcy szanowni piszą podpompować leeko pompką ręczną, włożyć do opony rozejdzie się i wtedzy działać. co do kaleczenia i opiłków niestety ręczna przekładka tak ma ... ja okleiłem łyżki taśmą iozlacyjną i trochę pomogło ale parę zmian i ślady i tak będą na feldze .... nie ma to jak maszyna - po prostu lepiej naciąga ![]() tak dla porównania pierwsza zmiana opon ( przód i tył ) 4 godziny teram jak się sprężę to potrafię w 25-30 minut zmienić oponę ... ![]() A dodatkowo jak nowe opony to ciężej niesety się je zakłada
![]() |
![]() |
#5 |
Stary (P)iernik
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
![]()
Nowe zakłada się najlepiej bo są miękkie
chyba ,ze te "nowe" już są stare - zleżakowane i jest już guma twarda. Guma względem wieku twarnieje, a nie na odwrót. Opon do zmiany nie należy wozić do wulkanizatora Należy robić to samemu by dojść do takiej wprawy, by dziur przy zakładaniu nie robić i umieć starą twardą oponę ściągnąć. Wulkanizator nie przyjedzie gdy w nocy i w dodatku na zadupiu trafisz na gwożdzia . Nie naumiawszy się wcześniej - łatek przy zakładaniu braknie i czekając na pomoc która może nie nadejść, głodne wilki mogą dupę z lekka nadszarpnąć
Ostatnio edytowane przez Franz : 06.03.2010 o 08:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Łódź
Motocykl: RD03
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 22 godz 1 min 45 s
|
![]()
też sie chce naumiec zmienic w moto opony i zabieram sie samemu za to tylko pytanie czym zabezpieczacie tak po chlopsku rant felgi by jak najmniej ucierpiała i to czym smaruja rant opon wulkanizatorzy to rozbełtane mydlo jakoweś czy ma jakis tajemny składnik jeszcze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 22 godz 19 min 45 s
|
![]()
W wulkanizacji mają specjalny szuwaks ale mydło, ludwik itp w zupełności wystarczą.
Jeśli chodzi o zabezpieczenie rantu to można myśleć nad samoróbkami z gumy lub plastiku (coś na kształt rantu w wiadrze). Franz, też jestem zdania, że trzeba się naumieć samemu, bo wilk ma bardzo ostre kły ![]() Poza tym na wyprawie nic nie daje takiego spokoju ducha jak niezależność. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Kraków
Motocykl: PD06
![]() Online: 1 tydzień 17 godz 52 min 6 s
|
![]()
W trasie przy zmianie dętki stosowałem kawałki plastikowej butelki, wcześniej pociętej. Bez szkód na feldze.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Afryka dzika..... Poznań - Cape Town 2008/2009 | chomik | Trochę dalej | 415 | 11.04.2025 18:26 |
problemy po wymianie kabli pradnicy | szynszyll | Układ elektryczny i zapłonowy | 9 | 27.07.2010 09:41 |
Trykanie po wymianie napędu. | paku | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 14 | 26.07.2010 14:15 |