![]() |
#13 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2018
Miasto: Warszawa
Motocykl: Yamaha Radian&WR250F
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 11 godz 33 s
|
![]()
To jeszcze kilka obrazków z dnia pierwszego.
1_1_2.jpg 2_1_2.jpg 5_3_1_2.jpg A to są łapki pieska i kotka sprzed ponad stu lat! 4.jpg Pod wieczór jak weszłam do namiotu, to dostałam lekkiego zawału. 6_5_1_2.jpg Na szczęście to tylko kawałek krzaczka ![]() Motorki opłukane i gotowe do drogi 7.jpg Na drugi dzień mieliśmy zaplanowane ledwie około 140km do Krynek i głównie wykorzystując TET. Z TET mieliśmy styczność wcześniej tylko raz kilka lat temu na krótkim odcinku i nie było to powalające przeżycie, więc i teraz nastawienie miałam takie sobie - ale w sumie ludzie piszą, że ładna trasa, więc ok. Dajmy jej szansę. No więc trasa być może i jest ładna, ale jest to niemal sam asfalt (znów). W związku z tym częściowo na spontanie, a częściowo rysując w Locusie nową ścieżkę podczas postojów, żeby nie zostawić całych kostek na asfalcie już drugiego dnia ![]() Pierwsze zwiedzanie to ruiny kościoła w Jałówce. Kościół budowano w latach 1910-1915, a w 1944 Niemcy postanowili go wysadzić. Cytując wikipedię: "Odbudowa zrujnowanego kościoła została odłożona do lepszych czasów." Czyli raczej prędko to nie nastąpi ![]() 8_7_1_2.jpg 9.jpg 10.jpg Oczywiście znaleźliśmy sobie zwierzątko do miziania 11_10_1_2.jpg Druga atrakcja to Kruszyniany i Tatarska Jurta. Na podstawie nazwy spodziewałam się czegoś nieco bardziej speluniarskiego ![]() ![]() 13.jpg 14.jpg Obok sprzedawali też takie pyszne tatarsko-tureckie słodycze. Sprytnie nigdzie nie napisali ceny, w efekcie za kilka kawałków słodkiego szczęścia zapłaciliśmy 110 zł, czyli właściwie tyle samo co za dwudaniowy obiad dla dwóch osób w Jurcie, ale co tam, raz się żyje i było faktycznie bardzo dobre ![]() A potem dojechaliśmy do Krynek. Maciek byłe lekko załamany, że właśnie tam zaplanowałam nam 2 noclegi i zwiedzanie ![]() 15.jpg Nie mieliśmy tam namierzonego noclegu, więc zapytaliśmy Panią w sklepie, która skierowała nas do Fazendy przy ul. Grodzieńskiej 111. Bardzo fajne miejsce z dużym ogrodem, ogniskiem z grillem, jest nawet nieduży basen jakby ktoś chciał. 17.jpg 18.jpg No i zwierzątka oczywiście ![]() ![]() 16.jpg A co warto zobaczyć w Krynkach? Krynki! Ja lubię takie klimaty. Stare domy w różnym stanie, ciche uliczki, kwietne ogródki. Poza tym mają nawet basen miejski i boisko do piłki nożnej. zaulek.jpg plotek.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg basen.jpg Jest największe w Polsce rondo z 12 zjazdami, a na jego środku park z wypożyczalnią książek. ksiazka.jpg Jest taki piesek - tabliczka nie kłamie! pies.jpg Mają własnego Krakena. kraken.jpg Cmentarz prawosławny. 24.jpg 25.jpg I cmentarz żydowski. 26.jpg W kościele obraz z jakimś panem, który dzieli się z pieskiem kanapką ![]() 27.jpg Oraz obraz naszych czasów ![]() 28.jpg Jest stacja benzynowa - dość zaniedbana, ale za to benzyna jaka tania! 29.jpg 30.jpg 34_1_2.jpg 31.jpg I ruiny dworku de Virionów. Nie ufajcie lokalizacji wskazanej na mapach googla. Za to Locus pokazuje prawdę. 32.jpg 33.jpg Cóż, to nie Litwa, żeby miało nie być śmieci... 35.jpg A teraz padnie odpowiedź na jedno z pytań zadanych we wstępie. Otóż najlepsza cola na świecie produkowana jest w Krynkach i nazywa się Krynka Cola. Polecanko! A mi jest smutno, bo póki co nie udało mi się znaleźć opcji, żeby to kupić z dostawą do Warszawy ![]() 36.jpg 37.jpg Ostatnio edytowane przez Novy : 09.02.2024 o 22:54 Powód: Obróciłem zdjęcia |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Trochę dalej ale krótko - czyli Stella Alpina A.D. 2023 | luk2asz | Trochę dalej | 89 | 07.07.2024 05:23 |
Niedźwiedzie, szerszenie i muchy, czyli MOTO POŁUDNIE 2023 | Mech&Ścioła | Trochę dalej | 75 | 04.07.2023 08:56 |
Prostownik czyli Podlasie ładuje baterie | mirkoslawski | Polska | 9 | 15.10.2021 08:38 |
Biesy, Podlasie i Mazury czyli jak (nie)pojechałem na Bałkany. | mirkoslawski | Polska | 10 | 27.06.2020 05:12 |
Dziczyzna wraca na Podlasie czyli z Kielc prawie do Rosji ;) | mirkoslawski | Polska | 7 | 12.11.2019 14:03 |