Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Hamulce, kola, opony

Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 18.06.2008, 23:51   #11
newrom
heu ?

newrom's Avatar

Miasto: Kraków
Motocykl: RD07
newrom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Michasso Zobacz post
Nie będzie nadsterowności? Jeśli byłoby naprawde w porządku
eee, raczej nie. Chociaż nie bardzo wiem dlaczego miałoby być lepiej w terenie na 130 niż na 150.

Cytat:
A w ogóle, nie wiem czy słyszeliście, stary, dobry podróżnik daradził mi że opona najwolniej zużywa się przy prędkości do 100 km. Kiedy jedziemy z prędkością 120, podobno zużycie jest dwa (!) razy większe. Nawet współczynnik zużycia nie jest do końca prawdziwy, to coś w tym jest
No coś w tym jest bo "nie bądź Pan rura, fizyki Pan nie przeskoczysz"
Podstawowa sprawa - opór powietrza rośnie kwadratowo, a nie liniowo. Do tego dochodzi poślizg koła (gdzieś czytałem a'propos bicia rekordów prędkości że koło kręci się do kilkudziesięciu % szybciej niż wynikałoby to z prędkości pojazdu). I nie dość że fizyka zjada nam opony to jeszcze doi ze zbiornika paliwa. Jedyna opcja która mi przychodzi do glowy to wieszać fizyków aż odwołają niewygodne prawa fizyki

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania