Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Regularne czynności serwisowe

Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 25.08.2025, 19:33   #1
kamil111-116

Motocykl: RD07
kamil111-116 jest na dystyngowanej drodze
Online: 44 min 41 s
Domyślnie Kilka pytań po zakupowo-serwisowych ;)

Witam szanowne grono kolegów
Od dawna zamierzałem się z zakupem Afrykanki i w końcu się udał.
Sprzęt to RD07, 95r
Wiadomo Sprzęt ma parę latek na karku więc chciałbym aby był utrzymany w miarę jak najlepszy stanie technicznym stąd moje pytania.
Nie chciałbym rozpoczynać każdego wątku z osobna i tak czytałem podobne.
Więc mam nadzieje że nikt nie będzie miał za złe za pytania "laika"

1. Będe wymieniał olej (nie pytam jaki bo wiadomo temat rzeka) chodzi mi o sprawdzanie stanu. Mianowicie wydaje mi się że jest go za mało, na zimnym silniku jest na minimum. Po rozgrzaniu jest troszke lepiej ale i tak poniżej połowy. Niby nic wielkiego mało trzeba dolać ale podczas kupna sprawdzałem stan i była idealnie połowa (na zimnym silniku). po kupnie z przyjazdem do domu zrobiłem jakieś 100km. Po takim dystansie ubyłoby tyle oleju ?

2. Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury. Mianowicie podczas jazdy ledwo się podnosi. Z tego co czytałem to tak niby jest w tych motocyklach ale nigdy się z czymś takim nie spotkałem aby podczas normalnej jazdy wskazówka nie dochodziła do połowy (czy to w samochodach czy w motocyklach). Poprzedni właściciel twierdził że to normalne i miał tak cały czas. Nie wiem wole się zapytać kolegów

3. Kranik paliwa zamykać na czas postoju czy może być otwarty cały czas ?

Na razie tyle wiadomo Motocykl dość prosty i leciwy w budowie ale wolałbym się upewnić z w/w.

Pozdrawiam.
kamil111-116 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania