![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Motocykl: RD07
![]() Online: 44 min 41 s
|
![]()
Witam szanowne grono kolegów
![]() Od dawna zamierzałem się z zakupem Afrykanki i w końcu się udał. Sprzęt to RD07, 95r Wiadomo Sprzęt ma parę latek na karku więc chciałbym aby był utrzymany w miarę jak najlepszy stanie technicznym stąd moje pytania. Nie chciałbym rozpoczynać każdego wątku z osobna i tak czytałem podobne. Więc mam nadzieje że nikt nie będzie miał za złe za pytania "laika" ![]() 1. Będe wymieniał olej (nie pytam jaki bo wiadomo temat rzeka) chodzi mi o sprawdzanie stanu. Mianowicie wydaje mi się że jest go za mało, na zimnym silniku jest na minimum. Po rozgrzaniu jest troszke lepiej ale i tak poniżej połowy. Niby nic wielkiego mało trzeba dolać ale podczas kupna sprawdzałem stan i była idealnie połowa (na zimnym silniku). po kupnie z przyjazdem do domu zrobiłem jakieś 100km. Po takim dystansie ubyłoby tyle oleju ? 2. Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury. Mianowicie podczas jazdy ledwo się podnosi. Z tego co czytałem to tak niby jest w tych motocyklach ale nigdy się z czymś takim nie spotkałem aby podczas normalnej jazdy wskazówka nie dochodziła do połowy (czy to w samochodach czy w motocyklach). Poprzedni właściciel twierdził że to normalne i miał tak cały czas. Nie wiem wole się zapytać kolegów ![]() 3. Kranik paliwa zamykać na czas postoju czy może być otwarty cały czas ? Na razie tyle wiadomo Motocykl dość prosty i leciwy w budowie ale wolałbym się upewnić z w/w. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Turcja - kilka pytań | Navaja | Przygotowania do wyjazdów | 33 | 09.02.2023 14:03 |
Kilka pytań o RD03 88r. | Widmo80 | Regularne czynności serwisowe | 38 | 02.04.2021 14:34 |
Kazachstan - kilka pytań... | chemik | Kwestie różne, ale podróżne. | 5 | 13.09.2016 11:36 |
Kilka pytań - Maroko | Pawel_z_Jasla | Przygotowania do wyjazdów | 9 | 24.12.2011 08:21 |