Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Kilka pytań po zakupowo-serwisowych ;) (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47702)

kamil111-116 25.08.2025 19:33

Kilka pytań po zakupowo-serwisowych ;)

Witam szanowne grono kolegów :)
Od dawna zamierzałem się z zakupem Afrykanki i w końcu się udał.
Sprzęt to RD07, 95r
Wiadomo Sprzęt ma parę latek na karku więc chciałbym aby był utrzymany w miarę jak najlepszy stanie technicznym stąd moje pytania.
Nie chciałbym rozpoczynać każdego wątku z osobna i tak czytałem podobne.
Więc mam nadzieje że nikt nie będzie miał za złe za pytania "laika" :D

1. Będe wymieniał olej (nie pytam jaki bo wiadomo temat rzeka) chodzi mi o sprawdzanie stanu. Mianowicie wydaje mi się że jest go za mało, na zimnym silniku jest na minimum. Po rozgrzaniu jest troszke lepiej ale i tak poniżej połowy. Niby nic wielkiego mało trzeba dolać ale podczas kupna sprawdzałem stan i była idealnie połowa (na zimnym silniku). po kupnie z przyjazdem do domu zrobiłem jakieś 100km. Po takim dystansie ubyłoby tyle oleju ?

2. Dziwne zachowanie wskaźnika temperatury. Mianowicie podczas jazdy ledwo się podnosi. Z tego co czytałem to tak niby jest w tych motocyklach ale nigdy się z czymś takim nie spotkałem aby podczas normalnej jazdy wskazówka nie dochodziła do połowy (czy to w samochodach czy w motocyklach). Poprzedni właściciel twierdził że to normalne i miał tak cały czas. Nie wiem wole się zapytać kolegów :)

3. Kranik paliwa zamykać na czas postoju czy może być otwarty cały czas ?

Na razie tyle wiadomo Motocykl dość prosty i leciwy w budowie ale wolałbym się upewnić z w/w.

Pozdrawiam.

matjas 25.08.2025 19:42

1. Jak jest w połowie po zagrzaniu jest ok. Olej mocno powiększa objętość więc te skoki są normalne. Mierzysz na włożonym i nie wkręconym bagnecie prawda?
2. Afryka jest mocno zimnokrwista i przy normalnej jeździe 1/3 skali to nic dziwnego. Moooooze to sugerować podwieszony termostat ale nie bierz sobie tego do głowy - jeśli wskazówka podnosi się w ciągu 5 minut jazdy od uruchomienia to jest ok.
3. Kranik może zostać otwarty. Przewaga czwórki była taka że kraniki były dwa - prawy zamknięty był żelazna rezerwa przetrwania ;) no i były dwie kontrolki rezerwy.
Pamiętaj by NIE jeździć na rezerwie :) bo sam zobaczysz czemu :)

Poza tym w ryj masz bo bez zdjęć.

I po drugie w ryj bo do powitalni.

Poza tym witaj :)

:)

dawid8210 25.08.2025 20:45

Mój ojciec miał zwyczaj nie zamykać kranika. Do czasu, aż mu stan oleju urósł taki, że łoohohooo. Od tamtej pory kranikiem kręci na off po jeździe:)
Do wałka zagladałeś? :D
Witaj na forum.

kamil111-116 25.08.2025 20:54

Mierzyłem na wkręconym po rozgrzaniu i było poniżej połowy.

Co wskazówki temp. podnosi się minimalne bardzo. Aczkolwiek też nie "pałowałem" jakoś mocno moto no i temp. zewnętrzna też nie była zbyt duża jak wracałem...

Na rezerwie nie mam zamiaru jeździć aczkolwiek wszystko może się zdarzyć :D

Jutro uzupełnię co trzeba :D

kamil111-116 25.08.2025 20:58

Też mi się wydaje że mimo wszystko lepiej zakręcać. Oczywiście nic się nie stanie od razu ale w dłuższej perspektywie właśnie myślałem o takim "wypadku"...
Tak do wałka oczywiście sprawa obowiązkowa ;)
Nie wykazywał zużycia, sprzedający wprowadził pewną modyfikacje która według niego ma zmniejszyć zużycie tego wałka...

Melon 25.08.2025 21:02

Wszystkie motory jak i puszki zalewam na pełny stan na zimnym silniku (chyba że instrukcja mówi co innego), stan oleju może się różnić nawet jeśli moto zawsze jest w pionie ale nie jest w poziomie.

Bałtrok 25.08.2025 21:19

Cytat:

Napisał kamil111-116 (Post 886400)

Co wskazówki temp. podnosi się minimalne bardzo. Aczkolwiek też nie "pałowałem" jakoś mocno moto no i temp. zewnętrzna też nie była zbyt duża jak wracałem...

Na rezerwie nie mam zamiaru jeździć aczkolwiek wszystko może się zdarzyć :D

Jutro uzupełnię co trzeba :D

A mierzy się jedynie przykladając a motocykl ma być w pionie

Mallory 25.08.2025 21:49

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał kamil111-116 (Post 886378)

1. Będe wymieniał olej (nie pytam jaki bo wiadomo temat rzeka) chodzi mi o sprawdzanie stanu. Mianowicie wydaje mi się że jest go za mało, na zimnym silniku jest na minimum. Po rozgrzaniu jest troszke lepiej ale i tak poniżej połowy. Niby nic wielkiego mało trzeba dolać ale podczas kupna sprawdzałem stan i była idealnie połowa (na zimnym silniku). po kupnie z przyjazdem do domu zrobiłem jakieś 100km. Po takim dystansie ubyłoby tyle oleju ?

Tu wymiana:
http://150.254.222.97/wikiafri/index.php/Olej_silnikowy

Tu instrukcja:
http://150.254.222.97/wikiafri/index...caTwin_XRV_750

Tu z powyższej instrukcji opis - sprawdzasz na centralce.
Z doświadczenia powiem, że np. jak afryka stoi dajmy na to miesiąc i ma stan Full to po odpaleniu olej rozchodzi się po silniku i po zagrzaniu ma połowę stanu.

zimny 25.08.2025 22:28

Cytat:

Napisał kamil111-116 (Post 886400)

NIE wkręcać bagnetu do mierzenia! :Sarcastic:

Dawno temu też mnie takie olejowe zmiany stanu stresowały. Z latami mi to przeszło...

Rada moja - zmierz sobie olej na centralce, w konkrentym miejscu. Pojeździj i sprawdź dokładnie w tym samym miejscu, tak samo stawiając moto. Takie wątpliwości często są przez błąd pomiarowy. Choć w Afri to i tak jest prosto.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 19:57.