Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > CRF 1000 L

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 03.01.2019, 19:05   #14
Borkow

Borkow's Avatar

Miasto: Moje miasto to Trójmiasto
Motocykl: Jawa 350TS/DR125/XR400R/KTM EXC 525/SD06a/701 Enduro
Borkow jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 21 godz 7 min 40 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał tomeks Zobacz post
Zastanawia mnie dlaczego mało popularne jest rozwiązanie pośrednie tj. zastosowanie w manualu oryginalnego Quick Shifter'a Hondy - pozwala ponoć zmieniać biegi bez użycia sprzęgła i odejmowania gazu, zarówno w górę jak i w dół. Mamy lżejszy motocykl o 10 kg, jadąc na stojąco zmieniamy biegi bez odrywania ręki na sprzęgło, zyskujemy czas przy zmianach biegów itp. Koszt ok 2500 -3000 zł.
Nie wiem tego na pewno ponieważ nie używam ale interesuje mnie Wasze zdanie, szczególnie tych osób, które użytkują takie rozwiązanie.
Ja mam taki zestaw i sobie chwalę. Stojąc na moto w terenie wolę trzymać kierę zamiast dusić w sprzęgło. Szkoda tylko, że QS nie działa przy hamowaniu silnikiem. Co do skrzyni manualnej to jej dużym minusem jest dziura między jedynką a dwójką. W terenie jest to spory kłopot. Minusem jest też częste niewchodzenie biegów, ale o tym już tu ktoś pisał. I na koniec mały plus, starzy kumple o pierwsze co pytają to jaką mam skrzynię i jak słyszą, że manual to słyszę "No ja myślę" lub podobne teksty .
Automatem nie jeździłem.
Borkow jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania