Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary 01.09.2009, 16:07   #8
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pku Zobacz post
właśnie tak, a jak nie ma odbioru to regulator wali całość w masę.

W każdym razie prądnica jest OBCIĄŻONA i to robi jej dużą różnice.
Ciekawy jestem swoją drogą ile produkuje bez obciążenia tzn ile idzie w mase.

Panowie tak po mechanicznemu to tak jakby silnik nie miał żadnych tarć i oporów i bez obciążenia dać mu stałą dawkę paliwa. Co sie stanie - będzie przyspieszał do nieskonczoności - az go szlak trafi.
Toż właśnie pisałem, że prądnica cały czas produkuje taką samą moc. I cały czas jest tak samo obciążona!! Przez regulator lub światła, manety....
Przy obrotach nominalnych silnika jak mówisz jest to 350W. i tyle właśnie "idzie w masę". Żaden regulator nie potrafi odprowadzić tyle ciepła. Więc przynajmniej aku musi być ok i pobierać prąd.

Piszesz o silniku bez oporu. Właśnie prądnica, bez obciążenie generowałaby nieskończenie wysokie napięcie. Sami wiecie, że na wolnych obrotach, bez reglera jest to już około 90V międzyfazowo.
I dlatego jeszcze raz powtarzam, prądnica zawsze pracuje z obciążeniem! I to jest ta strata mocy i paliwa. Nawet jak nie potrzebujemy mocy prądnicy to i tak ja mamy i zamieniamy na ciepło w reglerze.

Inaczej jest w prądnicach z regulowanym prądem wzbudzenia. W nich możemy produkować tyle mocy ile nam potrzeba w danej chwili.
Jest to nie do zrealizowania w prądnicy z magnesami stałymi!