Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Roaming pozaUE (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47254)

jumper1 22.04.2025 12:39

Roaming pozaUE

Macie jakieś porady jak rozwiązać kwestie roamingu na styku UE i poza UE.

Dokładniej zamierzam podróżować na styku Szwecji i Norwegii. na Norwegię kupie sobie osobną kartę sim (mam DualSim), jednak na terenie Szwecji chciałbym używać polskiej karty.

Jak skonfigurować telefon z androidem, aby podróżując w Szwecji nie "łapał sieci norweskich? W ustawieniach jest tylko filtr na roaming krajowy (brakuje takiego UE).

Jedyne co mi przychodzi do głowy to wybranie "ręcznie" sieci Szwedzkiej na SimPL ale może macie inne pomysły.

Dlugi_TA 22.04.2025 12:45

Wyłączenie automatycznego wyboru sieci będzie wystarczające nawet jeśli byś musiał korzystać na bieżąco z danych np. do nawigowania.

teddy-boy 22.04.2025 12:54

Ustawić szwedzką sieć ręcznie. Używać map offline i nie stresować się wtedy internetem.

Brzeszczot 22.04.2025 14:12

Cytat:

Napisał teddy-boy (Post 877607)
Ustawić szwedzką sieć ręcznie. Używać map offline i nie stresować się wtedy internetem.

Dodatkowo u własnego operatora można dokupić za 50 PLN 1 GB neta i nie trzeba kupować karty doliczają do rachunku za telefon.Do normalnego użytkowania bez głupot spokojnie na tydzień wystarczy . Przynajmniej jest taka opcja w T-Mobile

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

lukasz_vip 22.04.2025 14:15

Polecam sprawdzić pakiety u operatora. Mnie taniej wyszedł pakiet na USA niż zakup karty na miejscu.

zimiok 22.04.2025 14:17

Cytat:

Napisał Brzeszczot (Post 877611)
Dodatkowo u własnego operatora można dokupić za 50 PLN 1 GB neta i nie trzeba kupować karty doliczają do rachunku za telefon.Do normalnego użytkowania bez głupot spokojnie na tydzień wystarczy . Przynajmniej jest taka opcja w T-Mobile

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

Właśnie z tym pytaniem tu zaglądnąłem :) dzięki!

jumper1 22.04.2025 14:35

heh najciemniej pod latarnią. Dobry pomysł ze sprawdzeniem u operatora, na stronie play.pl znalazłem następującą informację:
Cytat:

Przy wyjeździe do Norwegii nie ma potrzeby korzystania z numeru norweskiego operatora (np. MyCall, Chess, Netcom, Talkmore, Tele2, Telenor, Telio). Usługa roamingu europejskiego dotyczy również Norwegii, dlatego klienci polskich operatorów komórkowych mogą swobodnie wykonywać połączenia i wysyłać wiadomości do Polski.

Roaming i połączenia międzynarodowe, a zwłaszcza te w Unii Europejskiej obowiązują bowiem nie tylko w krajach członkowskich. Obecnie są to następujące państwa i regiony: Austria, Azory, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gujana Francuska, Gwadelupa, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Madera, Malta, Martynika, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Reunion, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Watykan, Węgry, Włochy i Wyspy Kanaryjskie.
Czyli nie muszę kupować ani karty lokalnej, ani pakietu internetowego.

aadamuss 22.04.2025 19:49

Tam normalnie można rozmawiać bez żadnych pakietów.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

radiolog 23.04.2025 11:06

Ja proponuję wirualnego SIM-a: do wyboru Holafly, Airalo, Revolut.W Szwajcarii sprawdziło się idealnie, nawet wi-fi w hotelach nie było potrzebne.
Można wybrać albo pakiet, albo czas bez limitu danych.
To najtańsza forma netu na całym świecie

siwy 23.04.2025 11:28

W Norwegii działał mi roaming UE, nie trzeba osobnej karty. W Maroku sprawdziła się wirtualna karta sim z aplikacją Holafly.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:39.