![]() |
Anakee wild-mt21-Enduro 3 Sahara-D606 D660-Scorpion Rally STR
Witam wszystkich.
Przymierzam się do wymiany opon w Rd04 i zastanawiam się która z wyżej wymienionych była by najlepszych wyborem. To chyba jedna z najpopularniejszych modeli opon do tych motocykli patrzą co komentarzach na tym forum i nie tylko. Dla tego chciałbym pozbierać wszystkie opinie w jednym miejscu a może ktoś z was testował kilka z tych opon i może przedstawić jakie ma co do nich wnioski. Zakładam temat również dla następnych poszukujących aby wszystko było w jednym miejscu i porównujące kilka modeli nie tylko wypowiedź o jednym. Ja osobiście jeżdżę bardziej po szutrach i bezdrożach ale na dojazdach na asfalcie krótszych bądź dłuższych też nie chciał bym się martwić a patrząc na np MT21 trochę mnie martwi przyczepność na przodzie w deszczu. Jestem ciekawy waszych opinii |
MT21 są ok. Nawet na mokrym w deszczu. Zrobiłem prawie 10k na Kaukazie. Anakee Wild zdjąłem i sprzedałem po 400 km. W mojej ocenie opona kompletnie do niczego a na pewno nie w teren.
Reszty nie znam. |
Tutaj mnie zdziwiłeś. Myślałem że na mokrym asfalcie ten bieżnik jest niezbyt pewny. A jak zużycie w tych oponach? Mógłbyś jeszcze rozwinąć myśl co twoim zdaniem zdyskwalifikowało Anakee wild?
|
Opona działa poprawnie w zasadzie tylko na szosie i szutrach. Mokra trawa, błoto czy piach nie robi i tyle. Porównawczo to w mojej ocenie TKC80 zachowywały się lepiej
Nie mam uwag co co twardych nawierzchni ale w terenie to po prostu nie działa. Kupiłem na wyjazd na Kaukaz bo wielu ją polecało ale pierwszy test terenowy po piachach i błotach wzdłuż Wisły je obnażył. Sprzedałem i finalnie pojechałem ma MT21. Zresztą wszyscy wówczas pojechaliśmy na Pirelli. Jest gdzieś relacja na forum. Zrobiliśmy koło 10k w różnych warunkach. Dużo bardziej uniwersalna guma od anaków. Co do zużycia to 10k zrobiłem DR650, CRF250 czy XR650. W mocniejszym moto typu 701 zrobiłem koło 5k. Jazda mieszana on/off z przewagą czarnego. Przód się ząbkuje ale dramatu nie ma. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:00. |