![]() |
Rozbieracz (ściągacz) do łańcucha
2 Załącznik(ów)
Znalazłem coś takiego w zestawie narzędziowym co zostawiłem kilka lat temu w garażu , teraz odkopałem.
Załącznik 4767 Czy ktoś używał takiego ściągacza do łańcucha? bo jakoś dziwny taki jest Nie da sie nim wycisnąć sworznia w łańcuchu , wiec nie wiem o co loto. Nawet eksperymentowałem na kawałku starego łańcucha. Mam tylko lekkie przeczucie, że to tylko żelastwo do rozkuwania łańcuchów z jakaś zapinką. Na opakowaniu napisane że pasuje między innymi do rozmiaru 525. Może ktos z was zakuma o co z tym chodzi. Załącznik 4768 |
No z opisu niemieckiego wynika że służy to coś do rozpinania łańcucha. Ale jak to tym zrobić to już inna sprawa. Jeśli łańcuch idzie na śmietnik to najszybciej i najłatwiej przeciąć go szlifierką kątową. Widziałem już ludzi w pocie czoła rozkuwających łańcuch podobnymi wynalazkami po których owo urządzenie się psuło a łańcuch był cały :)
|
No wiec i mnie to zdziwiło bo jak tez za gumówkę zawsze chwytałem. Teraz mam na spinkę, ale nie ruszam , bo nie wiem jak się skończy ta zabawa. Ten łańcuch co na nim eksperymentowałem nie ma spinki.
|
no to twoje przeczucie sie sprawdzilo to jest pierdolka do sciągania lancucha tzn przyciagniecia ogniwek bo by mozna bylo je latwo zapiąc spinka :)
|
Cytat:
|
Zwieracz łańcuchowy..
|
ale po co do zakładania zapinki całe urządzenie ?
|
Cytat:
|
Kurcze muszę se jakiegoś łańcucha ze spinka znaleźć i w końcu rozwiązać zagadkę.
|
hero rozumiem że jak kręcisz tą śrubą u góry to boczne ramiona się rozchodzą i schodzą. Tak sobie myślę ze to ustrojstwo może być do wciskania sprzączki i po zdjęciu ściągacza zakładasz spinkę. Tak se myślę
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:33. |