![]() |
Nowy Akumulator Yuasa YTX14-BS super MF
Zalac i wsadzac,czy dodatkowo go ładowac?
|
Zalać, odczekać ok. 1 h, zamknąć, wsadzić do moto i jeździć. Sprawdź tylko czy po zalaniu napięcie wzrośnie.
|
Ok,dzieki
|
No właściwie oponie są różne. Zalać, poczekać godzinę, podłączyć do ładowania małym prądem. Po kilku godzinach zainstalować w moto.
|
Mnie Pan ja sprzedawał informował tak:
1. Zalać elektrolit 2. Poczekać godzinę 3. Założyć korki 4. Odczekać 12 hrs 5. Podłączyć i jechać |
Ja bym się skłaniał ku opinii, że po zalaniu należy odczekać co najmniej 12 godzin. Po uzupełnieniu elektrolitu (jeśli poziom opadł) należy podłączyć akumulator do prostownika i ładować jakieś 12-15 godzin nie za dużym prądem. Tak, akumulatory tzw. suchoładowane (obecnie chyba tylko takie występują w handlu) ładuje się po zalaniu elektrolitem. Potem można zamontować i normalnie używać. Takie postępowanie na początku zapewnia najlepszą żywotność akumulatora później.
|
A instrukcji obsługi nie było? Co pan Zenek to inna teoria;)
|
|
W instrukcjach jest to co napisałem powyżej z zaznaczeniem że jeżeli aku nie będzie użytkowane od razu to wtedy należy go podładować.
|
Ostatnio do swojej zakupiłem nowy akumulator Yuasy i po zalaniu elektrolitem odczekałem 0,5 godziny aby kwas wszedł w reakcję :) Potem zmierzyłem napięcie które wynosiło 12,53 V ewidentnie dając mi do zrozumienia, że aku nie jest w pełni "naładowane" - po 0,5 godzinie napięcie wzrosło do 12,62 V co już właściwie można by było uznać za prawidłowy wynik w pełni naładowanego akumulatora (ideał 12,68 V). Jednak podłączyłem na noc aku pod inteligentny prostownik i nad ranem dopiero podłączyłem do Afry. Kręciła aż miło. Doładowanie faktycznie może pomóc akumulatorowi w odpowiednim "ułożeniu się" tylko trzeba pamiętać o ładowaniu niskim prądem :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:57. |