|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Miasto: Łomianki
Motocykl: tymczasem przerwa
Przebieg: stały
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 10 godz 24 min 41 s
|
![]()
mdxmd, możesz coś bliżej o tej usterce ABS napisać? Sama usterka oraz objawy przed itp.? Thx.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 10 godz 59 min 20 s
|
![]() Cytat:
"Véhicule garantie du 04/02/2016 au 03/02/2018 - 2 Ans Pièces & MO Suite à un voyant ABS allumé et un problème (intermittent) de passage de rapport: Contrôle du système ABS complet (continuité faisceau, capteurs de roues...) Contrôle du système D.C.T Passage M.C.S (valise Honda) Test avec boitier ABS neuf: Problème persiste Remplacement faisceau éléctrique complet avec dépose / repose boucle ar complète et module ABS Remplacement liquide de frein Av et AR Contrôle serrage boulonnerie moteur / partie cycle Contrôle éclairage et signalisation Contrôle des niveaux Contrôle sytème de freinage et usure Tension et graissage chaine secondaire Graissage divers (axe de leviers, axe de béquille...) Pression des pneus Essai routier |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Znaczy nuda Panie, nic się nie dzieje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
o ile dobrze mi google tłumaczy to po wymianie ABS problem nadal występował i wymieniono wiązkę elektryczną później odpowietrzanie całego układu i jazda testowa więc wygląda na to iż sam ABS był ok.
Możliwe, że przy jakimś tam grzebaniu coś przypadkiem rozłączyli (ktoś opisywał podobny przypadek na forum), później poszła nowa wiązka no to wpięli także jak pisałem "mechanik się nudził" : niestety motocykl nie jest bublem (nie jest także motocyklem "true" terenowym ani wielbłądem bagażowym) , wiem, że wątek jest efektem pewnego dystansu i poczucia humoru ale faktycznie wiele osób, które po raz pierwszy zagląda na forum bo na drodze swojej ewolucji zaczyna interesować się AfricaTwin może nie załapać "specyfiki tematu" i odnieść wrażenie, że nie warto kupować tego moto. Byłoby smutno same pomarańcze i gieesy ![]() "Africa Twin" to stan ducha a nie tylko sprzęt.... nie zapominajmy o tym... Ostatnio edytowane przez mdxmd : 26.12.2019 o 11:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Miasto: Łomianki
Motocykl: tymczasem przerwa
Przebieg: stały
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 10 godz 24 min 41 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
![]() |
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: May 2019
Miasto: Leszno
Motocykl: Aprilia RSV 1000 Tuono '04, Yamaha XS 400 brat '81, Africa Twin '19
![]() Online: 15 godz 43 min 40 s
|
![]()
Ciekawa lektura. Zawsze rozbawiają mnie komentarze (zaczerpnięte z Top Gear?), że księgowy to księgowy tamto i motocykl jest „tanio” zrobiony. Fajnie 🙂🙂🙂
Do narzekania jakie to wszystko drogie też się zawsze ludzie znajdują. Piszę z perspektywy osoby pracującej od dawna w motoryzacji. Nie ma chyba drugiej tak zoptymalizowanej kosztowo branży, gdzie biznesy przegrywa się na poziomie kilku, kilkunastu eurocentów za część a producent samochodu/motocykla kończy z kilkuprocentową marżą. To, że są niedoskonałości. Ano są i będą. Szczególnie w nowych modelach, tzw. choroby wieku dziecięcego. Co do pracy Japończyków. Również miałem przyjemność zetknąć się z tym i być w Japonii. Etos pracy jaki tam panuje jest nie do porównania z innymi nacjami. Ja osobiście cieszę się, że mam AT wyprodukowaną w Japonii a nie innym kraju. Mogę być spokojny, że ludzie pracujący na produkcji naprawdę wkładają serce w to co robią. To moja opinia. Można się zgadzać lub nie. ![]() Pozdr Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
|
![]() Cytat:
proszę Cie... piszesz tak przekonująco, że jeszcze ktoś uwierzy ![]() JAPAN od 20lat komletnie nie nadąża za europą... wcześniej było lepiej ale to już było .. jak w piosence już nie można patrzeć na te wiecznie upalone kostki stycznika rozrusznika oraz złącza alternatora/regulatora napięcia od kilku dekad nie mogą się połapać, że coś nie halo jest. Generalnie instalacje elektryczne (tak po 10-15latach) w japończykach to porażka. Weźmy na stół YAMAHA np. model XV 920/1000/1100 XVS1100 ile to lat produkcji ? ponad 20lat a jak były problemy z rozrusznikami tak trwały do końca produkcji modelu ![]() Ostatnio edytowane przez mdxmd : 22.01.2020 o 22:11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: May 2019
Miasto: Leszno
Motocykl: Aprilia RSV 1000 Tuono '04, Yamaha XS 400 brat '81, Africa Twin '19
![]() Online: 15 godz 43 min 40 s
|
![]()
@mdxmd
nie mam zamiaru Cie przekonywać, bo można się przerzucać argumentami w nieskończoność. Ja wierzę w to co widziałem, z czym miałem okazję pracować oraz to z czym do teraz mam do czynienia. BTW Mam jeszcze Japonię z 1981, która jeździ, pali na strzał i ogólnie git. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
nie chodzi o przekonywanie nie nie zaprzeczam, że dokładają wszelkich starań co do jakości (i planowania usterek....) nie porównywałbym japonii z starych lat tak do roku 1999 bo tutaj był nacisk na jakość i wyścig technologiczny później dostali jakiejś depresji albo nie wiem czego. Gdyby nie normy emisji spalin to pewnie do tej pory pchaliby gaźniki.
|
![]() |
![]() |