![]() |
|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 6 dni 1 godz 20 min 51 s
|
![]()
Pozwolę sobie na taką uwagę:
W tej sprawie, często tzw opinia publiczna odwraca się od racji ofiar po tym , jak reakcja ich obrońców jest nazbyt radykalna. Zwłaszcza jest przyzwolenie na taką reakcję, a nawet swoiste jego wymuszenie i tłumaczenie swojej postawy radykalizmem, przedstawianym jako atak. Przepraszam Melon za ocenę, ale dla porównania- Twoja wypowiedź jest radykalana. Z drugiej strony weźmy wypowiedzi Horoszkiewicza, który zawsze w sposób łagodny opowiada o historycznej przeszłości, do swoich działań angażuje środowiska miejscowych Ukraińców, którzy po prostu znają prawdę. Wiedzą, jak było. Walczą o pamięć, walczą o polski krzyż w polu w myśl elementarnej, sąsiedzkiej uczciwości. I co? Tu nie ma jakiegokolwiek radykalizmu usprawiedliwiającego karanie postawy Janusza. A więc, co jest? To jest właśnie cień tego ideowego, strukturalnego, tępego nacjonalizmu. sołtys.JPG |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Gość
Online: 0
|
![]()
''Prawda to piękne otwarte drzwi a przed nimi ....'' ATomku dasz radę ,kto jak nie TY?. Powiedz mi jak bardzo masz ochotę powiedzieć rzeczy ,nie do powiedzenia, ile razy jako dorosły płakałeś bo to było jedyne co jest pierwsze na widok rzeczy które są otwarciem i zamknięciem ludzkich tragedii. Ludzie wrażliwi w tych czasach mają przesrane...
Ostatnio edytowane przez wierny : 11.12.2023 o 13:16 |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 12 godz 49 min 50 s
|
![]()
Warto posłuchać
https://www.youtube.com/watch?v=R04uiizLy2g |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
hp zima.jpg
Dzwonił Hutniak Józef z bożonarodzeniowymi życzeniami szczęścia i pomyślności dla wszystkich pamiętających o Hucie Pieniackiej. Szczególnie tym poznanym w lipcu na polanie, których zapamiętał z twarzy, ale których imiona uleciały. Mówi: "Jestem zobowiązany Panu Bogu za ocalenie mojego Ojca tam, na kościelnej wieży. Bez niego, nie byłoby mnie. Jestem zobowiązany wszystkim podtrzymującym pamięć o Hucie. Bez nich hulały tam jedynie wiatr" Wpisując się w jego potrzeby, przygotowujemy z okazji 80 rocznicy zagłady wsi Drogę Krzyżową po Hucie i najbliższej okolicy, by niezależnie od jakichkolwiek innych uroczystości, niezależnie od pogody i okoliczności, być w łączności z Ofiarami z 28 lutego 1944r. Radosnych Świąt Bożego Narodzenia! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Dzięki ATomek, wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Bożego Narodzenia, będzie okazja to pozdrów gospodarza HP. Wesołych Świąt!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Dziękuję i wzajemnie Tomek, zdrowia do dalszego podtrzymywania pamięci.
![]()
![]() |
#7 |
|
![]()
Wigilia, to dzień z wyjątkową atmosferą, do której tęsknimy i chętnie wracamy. Według staropolskiej tradycji wspominamy zmarłych domowników i stawiamy dodatkowe nakrycie dla niespodziewanych gości...
Parę kilometrów od Huty Pieniackiej we wsi Kotłów upowcy zamordowali podczas wieczerzy wigilijnej 35 Polaków-7 polskich rodzin: „Wieczorem, przy silnej zadymce, ruszyliśmy do Kotłowa. Szło nas dziesięciu. W szkolnym budynku znaleźliśmy pomordowanych. Siedem rodzin: kobiety, dzieci, starcy i młodzi mężczyźni. Naliczyłem trzydzieści pięć osób. Widok był makabryczny: długi, zastawiony wigilijnymi potrawami stół cały był poplamiony krwią. Szczególnie utkwił mi w pamięci opłatek przesiąknięty krwią. Tam były pomordowane młode dziewczęta i jakże okrutnie... jedną powieszono za włosy na drzwiach i rozpruto jej brzuch, a drugiej z kolei ręce przybito gwoździami do stołu, a stopy – do podłogi. Albo ten maleńki chłopczyk... powieszony za genitalia na klamce..” (Franciszek Sikorski) W Wołochach nad jeziorem Ponikwa, 6km od HP, podczas wieczerzy wigilijnej na dom rodziny Żeglińskich dokonali napadu banderowcy; uprowadzili i zamordowali 12 Polaków oraz 2 Ukraińców. Po kilku dniach odnaleziono ich zmasakrowane zwłoki w lesie. (Sulimir Żuk) Tuż za Górą Werchobuską in żródłem Bugu, we wsi Kruhów, upowcy zamordowali 18 Polaków (w tym 6-osobową rodzinę Bratkowskich) i 2 Ukraińców goszczących u Polaków podczas wieczerzy wigilijnej.(Stanisław Dłuski) Krwawa Wigilia w Ihrownicy... Piękna piosenka naszego przyjaciela Andrzeja Kołakowskiego |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Straszne to i przerażające tylko dlatego , że to Polacy tacy jak my.
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Atak na Lwów. Spłonęło muzeum dowódcy UPA
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...a-szuchewycza/ https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...a-szuchewycza/
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Elegancko, udajemy że nie ma takich muzeów .
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
4 slot Huta Pieniacka | piotrekk | Umawianie i propozycje wyjazdów | 5 | 20.09.2013 19:44 |
Huta Pieniacka | Barył | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 0 | 04.08.2011 09:53 |
I Kaszubski Zlot Motocyklowy - 14.08.09r. | Ciapek | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 4 | 17.08.2009 13:13 |
IX Ogólnopolski Zlot Motocyklowy | JuIo | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 4 | 27.07.2009 23:13 |
Zlot Motocyklowy Niechorze 24-26.07.09 | vostock | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 7 | 23.07.2009 12:06 |