![]() |
|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#51 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 44 min 56 s
|
![]()
Będę montował na dniach model 3963, a o prądach wiem tylko tyle, że kopią.
![]() Ma ktoś rozpisane kolorki kabelków w Acewellu i w Afrze który do którego (afryka z 1996)? Najbardziej mnie interesi + i - (mam stresa, co by nie spalić ustrojstwo na wstępie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: PRZEWORSK
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 23 godz 43 min 39 s
|
![]()
Ja z własnego doświadczenia powiem Ci, że nie taki diabeł straszny.
Pierwsze wrażenie było takie że rozłożyłem ustrojstwo i instrukcję, ![]() W końcu nadszedł ten dzień. Krok 1 Podłączenie licznika do zasilania - przewody w instrukcji opisane są kolorami oraz ich przeznaczeniem. Ponieważ licznik jest zasilany po pierwsze bezpośrednio z akumulatora, a po wtóre z instalacji po załączeniu zapłonu. Przy poszukiwaniu odpowiednich miejsc w instalacji czyli "+" oraz "-" dla mnie nieocenionym pomocnikiem okazała się żarówka 12V z przylutowanymi przewodami. Jeden przewód przykładasz do masy (stelaż, śruby mocujące do ramy) a drugi wkładasz w kostki pod czachą, lub gdzie tam chcesz. UWAGA: Unikaj raczej wkładania dwóch przewodów do kostek. W ten sposób bez problemu odnajdziesz miejsce w którym jest prąd na stałe oraz w którym pojawia się po włączeniu zapłonu. Później pozostaje Ci zdjąć odcinek izolacji z interesującego Cię przewodu a następnie przylutować przewody od licznika. Krok 2 Podłączenie kontrolek i czujników i kierunkowskazów. Jeśli zdołasz podpiąć zasilanie to ten etap to już jest bułka z masłem. Ja przewody od zegarów odcinałem kilka centymetrów od nich, następnie widząc czego dotyczyły łączyłem z odpowiednim przewodem od ACE i po sprawie. Do odnalezienia odpowiedniego miejsca do wpięcia kontrolki kierunkowskazów też użyłem żarówki z przewodami, następnie tylko lutowania i gotowe. Krok 3 Czujnik temperatury i prędkości. Czujnik temperatury (czarna rurka) został wpięty w obieg chłodzący przez przecięcie przewodu, wycięcie zbędnego odcinka przed chłodnicą a następnie załże przewodów na czujnik zaciśnięcie opaskami, podpięcie czujnika i gotowe. UWAGA: Temperatura na czujniku pojawia się od pewnej wartości (bodajże powyżej 40 st.) tak że nie panikuje jeśli od razu nie zobaczysz odczytu temperatury. Czujnik prędkości - ten z ACE się nie przydał, ponieważ nie mam ślimaka. Z tego czujnika wykorzystałem jedynie kostkę i kawałek przewodu za kostką, do którego został podpięty magnetyczny czujnik rowerowy (który dostałem od kolegi) po podpięciu dwóch przewodów możesz sprawdzić czy działa przesuwając szybko magnesem w niewielkiej odległości od czujnika. Czujnik zamontowałem na osłonie amortyzatora na kleju POXIPOL. Natomiast do tarczy przymocowałem magnes (kawałek magnesu) ze starego zysku twardego. Trzymał się nawet bez kleju ale w końcu też został przyklejony POXIPOLEM. PICT8452.jpg Więcej fotek przy montażu ACE nie robiłem. ![]() Pozdr
![]() |
#53 |
|
![]()
Dzięki, bo mi już cosik jaśnieje
![]() ![]() Rozumiem, że stały plus idzie na kontrolki, a ten po stacyjce idzie na licznik? Czy na odwrót? Tak sobie myślę, czy nie przylutować do końcówek kabli od Ace cienkich konektorków i wkładać je do kostki w odpowiednie miejsce. Potem ładnie zaizolować. Chciałbym uniknąć likwidacji kostek. Właśnie też sie zastanawiam co zrobić z tym przewodem ślimakowym i jak nie zaszaleje kupując orginalny czujnik magnetyczny to pójdę Twoją drogą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
|
![]()
Już nie pamiętam, ale stały "+" w ACE służy jedynie do podtrzymywania danych.
Reszta włącza się po włączeniu zapłonu. Patrz na instrukcję. Tam wsjo jest. Tylko od razu wszystkiego nie widać ![]() Ja żadnej kostki nie zlikwidowałem tylko odciąłem przewody za licznikami i do nich przylutowałem przewody. Na konektorkach czasem może coś puścić. Połączenie stałe jest najpewniejsze.
![]() |
#55 |
|
![]()
Fuck..tycznie widzę.
![]() Wpatruję się w schemat i wyczaiłem nawet trzy +. Dwa po stacyjce, czyli Switch Key i VDD ( co to jest to VDD ?) i jeden bezpośrednio od aku do Clock power. Teraz zostało wyczaić który który kabelek idzie bezpośrednio od aku, a który, po stacyjce. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
|
![]()
Do użyjesz tego żaróweczkę lub inny miernik i Voilà
![]() |
#57 |
|
![]()
![]() |
#58 |
|
![]()
"Vdd to jest napięcie (dokładnie V to potencjał) jakim jest zasilny obwód drenu tranzystora unipolarnego"
![]() ![]() ![]() To takie proste ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
|
![]()
Dla potomnych wrzucam kolorki kabelków. Nóżkę podpięłem pod awaryjne (niewyraźnie napisałem na schemacie - żółto czarny w kostce na 3 piny)
Sprawdźcie wg Haynesa, czy w Waszych rocznikach nie ma różnic w kolorkach kabli. Mój schemat był dla XRV 750T. Żeby nie niszczyć kostek i dla szybkiego powrotu do oryginalnych zegarów zrobiłem jak na fotce. Potem to będzie trzeba jeszcze zaizolować tak żeby w razie dostania się wody mogła sobie pójść precz. Jeszcze nie wiem jak, ale jak ktoś ma pomysła to wrzucać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Gdańsk
Motocykl: exc 250 2T :)
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 12 godz 15 min 2 s
|
![]()
Przed połączeniem kabli nasuń długi kawałek "koszulki" termokurczliwej. Delikatnie (z naciskiem na delikatnie) suszarką ogrzej. końcówki możesz sobie taśmą izolacyjną uszczelnić (robiłem tak połączenia manetek i zapalniczki - działa kilka lat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Acewell 3971 - problem zw wskazaniami obrotomierza | hans | Układ elektryczny i zapłonowy | 20 | 10.12.2012 09:27 |