![]() |
|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Motocykl: XChallange
![]() Online: 6 dni 2 godz 25 min 10 s
|
![]()
Wjazd do Armenii to także hajsy:
wjazd 15$ dolarów, wyjazd 20$. Tego nie przeskoczysz - taka nowość od 2015. Do tego "obowiązkowa" strahovka (OC) - tyle ile wytargujesz. może być 10$ a może być 40$. Cudzysłów dlatego, że wyjedziesz bez strahovania z granicy a policja, która przy kontroli może zażądać tego papierka i tak będzie chciała od Ciebie kasę za tzw. byle co. Do Abhazji tak jak pisze Mirmil - albo od Gruzji (wjazd i wyjazd) albo prosisz się o problemy ze strony Gruzinów. Gruzja ma pełna informatyzacje na granicach, kamerki, etc - więc się nie uda ściemić, że 'zapomnieli pieczątki postawić'. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() Zarejestrowany: Jan 2013
Miasto: Złotów
Motocykl: DR 650 SE
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 12 godz 49 min 21 s
|
![]() Cytat:
bo zgodnie z info MSZ "Od 10 stycznia 2013 r. obywatele polscy przebywający na terenie Republiki Armenii do 180 dni w ciągu roku są zwolnieni z obowiązku posiadania wiz." |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Opłaty są za Wriemiennyj wwoz/wywoz + Strahovka (ichnie OC)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Reszel
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 14 godz 31 min 51 s
|
![]()
Ok, doczytałem poniższy post. Kolega precyzyjnie wyłuszczył. Myto w dwóch ratach wjazd/wyjazd.
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
orientuje się ktoś jak aktualnie sytuacja na wschodzie Ukrainy, czy są czynne przejścia z Rosją?
W czerwcu planujemy Gruzję i zastanawiam się czy jechać przez Ukrainę czy Białoruś |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Przez Białoruś masz z 500 km więcej ale czasowo wyjdzie ci pewnie krócej z tym że musisz mieć wizę (tranzyt to groszowa sprawa). Drogi lepsze, nie będziesz stał na granicy UKR-RUS tylko walisz prosto do Gruzji jak tylko wpadniesz na Białoruś. W czerwcu jedziemy do Azji i też zdecydowaliśmy się jechać przez Białoruś zamiast pogonić przez Ukrainę. Nigdy nie wiesz jak szybko i dynamicznie może zmieniać się tam sytuacja.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
o wizie tranzytowej na Białoruś wiem, nie ma z tym problemu bo tak jak piszesz to niski koszt. Rozważamy tu opcje właśnie tylko czy nadrobić te parę stówek ale chyba jednak przy tym zostaniemy
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2013
Miasto: Lisków
Motocykl: TransAlp PD06/PD10
![]() Online: 6 dni 19 min 58 s
|
![]()
Dżony;
Jedziesz przez Dorohusk,Kowel,( E 373droga luźna,trochę zmarudzisz w Kijowie i Brovarach,nast. luz,aż do granicy(M02).W Głuchowie zjeżdżasz na przejście w Kateryniwce (kawałek lichej drogi) i już jesteś w Rosji.Dalej dzida Kursk,Woroneż i na południe.To na szybki przelot. Możesz też wybrać któreś przejście poniżej Kateryniwki,np. w Sudży albo w Kozince (jeszcze bardziej na południu) i przyciąć trasy w Rosji przez okolice Biełgorodu i Oskołu.To na kręcenie się poza głównymi trasami. Ja,na powrocie z Azji,przejechałem na strzał (jakieś 20 godzin) spod Kurska,całą Ukrainę i pod Kalisz.Także da się jeździć sprawnie po drogach UA ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Reszel
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 14 godz 31 min 51 s
|
![]()
Wszystkie "przejścia" na północ od Ługańska działają. Nie wiem jak na kierunku ros Milerowo. Krasna Talivka/Chersony, ze względu na bliskość "opołczenia". Następne Miłowe/ Czertkowo ponoć obsługuje tylko miejscowych (UKR/ROS), przynajmniej mnie tak tam spławiono od rosyjskiej strony. Kolejne Prosyane/Kantemirowka puszczało normalnie. Opcja dla chcących poczucia wojennych klimatów na przelocie bardziej. Warto zajechać do Sławiańska. Okolice jednej z przepraw na Dońcu zwalony most +kilka domów po osi. Poza tym fajne koncepcje noclegowe. Hotel, Turbaza. Info z sierpnia ub.r.
Wybitnie tranzytowo to nie ma co kombinować. Dorohusk-Kijów-Charków-Biełgorod (ros). Dobra bezproblemowa szybka droga. Tranzyt przez Białoruś bez sensu. Poza tym jeb...ć baćkę. No może ktoś coś jeszcze o Azerbejdzanie i tytułowej Armenii (zwłaszcza NK+Agdam), no bo poza postem kol. ofca234 no to lipa tu widzę. Ostatnio edytowane przez Luti : 16.02.2016 o 22:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Wrocław
Motocykl: Może kiedyś :)
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 9 min 9 s
|
![]()
Strahovka w Armenii nie jest obowiązkowa. Też tak myślałem i zapłaciłem na granicy. Później trzykrotnie miałem widzenie z drogówką i ani razu nie było tematu. Za każdym razem chcieli w łapę, ale ogólnie są przyjaźnie nastawieni, trochę ściemy, zachwytów nad krajem i dali jechać. A jak trafisz na takiego co się uprze, to i tak będzie trzeba zapłacić, czy masz papiery czy nie. Mnie zatrzymywali jadąc z przeciwnego kierunku - mają radary z kamerami w autach i tam mierzą prędkość. Potem nawrotka i po chwili oglądasz się w radiowozie. Ot, technika...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Koniec lipca 2014...Gruzja, Armenia, może Irak... | olecki79 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 6 | 09.07.2014 11:12 |
Gruzja Azer Armenia, wrzesień +/- tydzień - ktoś jeszcze? :> | Olek | Umawianie i propozycje wyjazdów | 0 | 08.08.2011 23:46 |