![]() |
|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
Autobanned.
![]() |
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: ETV 1000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 8 godz 43 min 51 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawka
Motocykl: RD07a
Przebieg: 66666
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 47 min 41 s
|
![]()
Jak chcesz opimata to właśnie mam do odstąpienia jeden nowy. Znalazłem swój stary a dwa mi niespecjalnie potrzebne.
![]() |
#4 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Jaka jest różnica w przepływie prądu z akumulatora do zapalniczki względem przepływu od zapalniczki do akumulatora ?, mówię tu o bezpośrednim połaczeniu. Dla mnie nie ma, dlatego zrobiłem sobie kable z wtyczką co by wpuścić prąd do akumulatora w razie potrzeby no i żeby się do niego nie dokopywać. Używam prostownika samochodowego , aku z Afryki pobiera sobie ok 0.8 A.
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
|
![]()
Zawsze ładuje przez gniazdo zapalniczki. Nic nie odłączam. W trakcie ładowania nie jest wskazane włączanie zapłonu (przekręcanie kluczyka). Nic się nie dzieje złego ale u mnie np w głośniczku alarmu słychać wtedy tętnienie napięcia ładowania, takie buczenie.
Jeśli ktoś nie potrzebuje prądu podtrzymania to do normalnego ładowania przez kilka/kilkanaście godzin można użyć prostownika samochodowego. Zaraz pewnie ktoś się odezwie, że to za duży prąd, choć nigdy go nie zmierzył ![]()
![]() |
#6 |
Autobanned.
![]() |
![]()
W poprzedniej mojej padawie używałem samochodowego i szlag trafił aku po nie całym roku - więc nie wiem czy to dobry pomysł - pewnie zależy od aku. Dodam, że bateria to Exaid czy jakoś tam, ładowany max 2 - 3 h. niskim prądem, ładowarka automatycznie rozłączająca się, samochodowa. Produkt skandynawski (niby się znają na rzeczy
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]() Cytat:
Ładować nie automatycznym prostownikiem po pół dnia przez miesiąć!!! To pozostaje w calkowitej sprzeczności z tym co do tej pory wyznawałem. Mozesz sie ustosunkować do tego co kiedyś wspolnie tu stworzono? http://faq.africatwin.com.pl/Akumulator
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ReGeNeRaToR
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 1 dzień 1 godz 30 min 9 s
|
![]()
Aku w motocyklu nie ładuje się cały czas !.
Ładuje się jak jest potrzeba , a cały czas pracuje buforowo , prąd przy pracującym silniku dostarczany jest do odbiorników poprzez regulator. Większe pobory prądu realizowane są z akumulatora . Najlepsze do zastosowań w motocyklach są ładowarki ( jak napisał Lepi ) ze źródłem napięciowym , nie zabije to akumulatora i można taką ładowarkę zostawić podłączoną do aku nawet na całą zimę . Aku w motocyklach zazwyczaj maja pojemności od 6 do 14Ah. wybierając taką ładowarkę trzeba być świadomym że zazwyczaj jej prąd wyjściowy to 1~2 A czyli do nabicia pustego aku od królowej potrzeba około 10 godzin zakładając prąd ładowania 1,4A . Przy podłączeniu do aku samochodowego załóżmy 80Ah proces ładowania będzie trwał około 57 godzin. Podos : Niektóre ładowarki mogą mieć automatykę i wykorzystywać obie metody ładowania. Wg mnie ta 2 ładowarka nie jest ładowarką ze stałym prądem ładowania ale właśnie ze źródłem napięciowym. Możliwe jest że przez większość czasu ładowania prąd będzie stały ( bo będzie maksymalny jaki to ustrojstwo może dać ) ale pod koniec na pewno wartość prądu spadnie.
![]() |
#9 | |
|
![]()
To nie miało być zalecenie ładowania! Dla tych, co się boją podłączyć zwykła ładowarkę na dłużej (bo się "przeładuje", zagotuje itd) chciałem dla przykładu podac że w trakcie długiego wyjazdu aku jest ładowane w trakcie całego czasu jazdy. Czyli jak jedziemy po 12 godzin dziennie to aku jest cały czas ładowane każdego dnia i nic mu nie jest. Wręcz przeciwnie.
Co do tego co napisał R2D2, że aku nie jest cały czas ładowane. Nie jest ładowane tylko wtedy, gdy jest deficyt prądu. Nawet w afi się to rzadko zdarza. Chyba że jedziemy na podgrzewanych manetkach ale to już inny temat. Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
|
![]() Cytat:
![]() Jest tam takie zdanie: "Zatem ładowanie prostownikiem samochodowym o prądzie ładowania 4A skutkuje skróceniem jego żywotności. " Ja ładuję prostownikiem o prądzie 6A. Tylko, że to jest maksymalny prąd jaki może prostownik oddać a nie jaki będzie płynął. Ponieważ jest to zwykły dwu połówkowy prostownik więc jest źródłem napięciowym. Prąd ładowania waha się między 1,6 ampera (na początku) do około 1 A pod koniec ile pamiętam - przy moim aku motocyklowym. Jak podłączymy większy aku to popłynie większy prąd, w aucie ponad 3 ampery. Do ołowiowych kwasowych aku nie ma nic lepszego. Przy inteligentnych ładowarkach i np żelowych aku, po całkowitym rozładowaniu ładowarka czasem nie wykrywa aku. Należy wtedy dłużej poczekać z podłączoną ładowarką lub podłączyć równolegle drugi aku. Albo podładować trochę zwykłym prostownikiem. Pytanie, czemu najpierw odkręcamy masę, jak jest to napisane pod linkiem?
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
pytanie o gmole.... | hans | Wszystko dla Afryki | 39 | 07.06.2010 16:43 |