Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Hamulce, kola, opony

Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 10.06.2009, 23:04   #1
ferdek

ferdek's Avatar

Miasto: Białystok
Motocykl: Honda Africa Single
ferdek jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 dni 14 godz 36 min 28 s
Domyślnie

C-02 rzeczywiście śliska, na przód chyba nie najlepszy wybór, podróżowania raczej sobie nie wyobrażam, no ale krótko na niej jeżdżę, wcześniej miałem anaki, może się oswoję z czasem. Ja na przodzie mam motoza, w terenie ten zestaw miodzio cud malina, po asfalcie da się jechać ale szału nima. Ja się zdecydowałem na takie oponki jako, że nie planuję dalszego wypadu w tym sezonie więc bawię się w terenie.
ferdek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 11.06.2009, 15:38   #2
AnubisXRV
Inaczej Audiofionix

AnubisXRV's Avatar

Miasto: Olkusz
Motocykl: RD04
Przebieg: yyy...?
AnubisXRV jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 godz 51 min 16 s
Domyślnie

Panowie a z Mitasa na asfalt cos moze polecicie ? Potrzebuje pokonac jedynie 5000km po asfalcie, a niestety na Anaake-i nie mam :/
Stary 11.06.2009, 16:34   #3
Ronin

Ronin's Avatar

Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
Ronin jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 22 godz 47 min 16 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał AnubisXRV Zobacz post
Panowie a z Mitasa na asfalt cos moze polecicie ? Potrzebuje pokonac jedynie 5000km po asfalcie, a niestety na Anaake-i nie mam :/

na asfalt raczej shinko e 705, e 703. na razie jeżdżę na mitasie e07(ok 10kkm,klocki bieżnika u podstawy zaczynają pękać) i na asfalt spoko, tyle, że wtedy kiedy sucho na mokrym taniec na lodziea i gwiazdy przez to dwa razy widziałem

Ostatnio edytowane przez Ronin : 11.06.2009 o 16:41
Ronin jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2009, 08:37   #4
ksenon

ksenon's Avatar

Miasto: 26871 Papenburg
Motocykl: XTZ 750 super tenere
ksenon jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 godz 50 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał AnubisXRV Zobacz post
E08, idealna opona na ładne dni (tz słoneczne i ciepłe), wtedy klei się asfaltu, ale kiedy pada deszcz i temp. spada to guma robi się twarda i ...... trzeba uważać,

przy zakupie uważaj na datę produkcji, nie kupuj starsze niż 2-3 lata,

i zdecydowanie profil jest lepszy niż E07
ksenon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 12.06.2009, 18:22   #5
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 13 godz 19 min 43 s
Domyślnie

na przodzie ac 10 michała ale ja cały czss szukam sobie idalnego przodu
a rozmiarowo 80/100 -21" tez sie nada
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.06.2009, 12:41   #6
grabsztyk

Miasto: Mikołajki
Motocykl: XL 600V
grabsztyk jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 3 godz 39 min 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pałeł Zobacz post
na przodzie ac 10 michała ale ja cały czss szukam sobie idalnego przodu
a rozmiarowo 80/100 -21" tez sie nada

..no widzę ją, trochę wzmacniana guma.. mi się wydaję że trzeba znaleźć twardą kostkę żeby się nie zdzierała szybko i tyle, na mokrym asfalcie na wszystkim trzeba uważać i tak. Mitas to dobre rozwiązanie,bo tanie, ciekawi mnie tylko jeszcze Mefo, mamy tu na mazurach chłopaków którzy latają KTM adv,Viaradero!!!i kilka innych po lasach i mocnym offie i jeżdżą na Mefo, mówią że nie ma lepszej gumy
grabsztyk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 13.06.2009, 13:14   #7
pałeł
gsm: 512242193

pałeł's Avatar

Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
pałeł will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 13 godz 19 min 43 s
Domyślnie

kurde miałem kende melwila czy jak się to pisze na przodzie i to była ekstra guma ale małe przebiegi ja zdyskwalifikowały ale do lekkich sprzetów mega wypas mieka mieszanka i rzadka kostak daj sobie zajebiscie rade w terenie
prawda jest tak ze mieka guma i rzadka zawsze jest lepsza w terenie niz twarda a gesta ale zato scodzi jak wsciekła ale lepiej zminiać czesciej gume i miec ekstra trakcie niz meczyc sie w błocie czy glinie
bo tu tylko niekture opony sobie radza dobrze
pałeł jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.06.2009, 10:29   #8
rumpel

rumpel's Avatar

Miasto: S-ec
Motocykl: 690 R
rumpel jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 1 tydzień 5 dni 5 godz 57 min 28 s
Domyślnie

pałeł sprobuj Kende Trackmaster , ja mam teraz na przodzie i jestem b. zadowolony. Opona ma DOT.
rumpel jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.06.2009, 12:11   #9
Pawel_z_Jasla

Pawel_z_Jasla's Avatar

Motocykl: RD03
Pawel_z_Jasla jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 4 dni 8 min 18 s
Domyślnie

Jeżeli piszemy już o typowo offowych oponach to Kenda Millville o które pisze pałeł jest faktycznie bardzo dobra i miękka. Wytrzymuje max 1500-2000 km. przy asfaltowych dojazdówkach w proporcji 30/70. Na tyle grzebie ekstra przy niskim ciśnieniu. Jako przednią gume testowałem niemal wszystkie dostępne Majtasy czyli od C-15 przez C-17 aż do nowości 2008 czyli C-19. Wszystkie dają rade ale wytrzymują niskie przebiegi, chyba najwięcej wytrzymała C-17. Majtas C-02 to opona na twardy teren więc żywotność ma sporą jak na gumę „C” jednak w błocie daje znać o sobie gęsty bieżnik i gruba kostka. Generalnie przy TA i AT nawet w wersji odchudzonej zanim stracimy przyczepność z uwagi na słaby dobór opony sama masa nie pozwoli nam na jazdę na krawędzi przyczepności. Dlatego po wielu próbach stwierdzam, że na tył C-02 jest oponą optymalną pod warunkiem, że nie będziemy Szkotami i wymienimy ją przed zużyciem 2/3 bieżnika zaś na przód jest dobre wszystko co kosztuje poniżej 150 zł. /wymiana średnio co 1500 km./. Moja ostatnia C-19 zeszła prawie do zera /opone-kostki wycina w kierunku jazdy na ostro czyli w postać prostokątnego trójkata/ po przejechaniu właśnie 1500 km. Jak czytam posty w temacie opon to mam czasem wrażenie, że wielu Afrykanerów myli pojęcia tzn. pytając o opone offowa tak na prawdę oczekują informacji o oponie uniwersalnej a takie rzeczy to „tylko w erze”. Panowie, niemal wszystkie opony o których pisał ostatnio pałeł w tym C-02 są oponami TERENOWYMI więc proponuje ograniczyć wyobraźnię i nie pytać czy na takiej oponie da się jeździć po mokrym asfalcie – pewnie, że się da, nawet na samej feldze można, tylko po co Każdy z nas zanim kupi opone musi wiedzieć gdzie będzie jej używał i czego od niej w związku z tym oczekuje – pełeł wie!! ale boję się, że kilku pytających po zakupie i założeniu polecanych gum powiesi go za jaja /skoro komuś ślizga się E-09 to mam nieodparte wrażenie, że Kenda Millville czy C-02 również niemile na czarnym go zaskoczy

Ps.
To co pisałem o przebiegach na poszczególnych oponach odnosi się do Afri, w każdym lżejszym moto przebieg należy przemnożyć razy fafnaście czyli powiedzmy razy dwa.
Pawel_z_Jasla jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.06.2009, 12:28   #10
grabsztyk

Miasto: Mikołajki
Motocykl: XL 600V
grabsztyk jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 3 godz 39 min 27 s
Domyślnie

..ja na dzień dzisiejszy po przeczytaniu kilku postów na tym zacnym forum doszedłem do wniosku, że moim nowym zestawem będzie: tył C-02, a przód Motoz Desert i zobaczę jak te błotko będzie brało. Te C-02 są cholernie tanie, można sobie wymienić co jakiś czas ..Pozdrawiam serdecznie
grabsztyk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania