![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 3 dni 2 godz 31 min 5 s
|
![]()
Jest taki specjalny smar molibdenowy, a szparag kiedyś pisał, że on pastą miedzianą smaruje.
![]() |
#3 |
Centralny Jarek
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: RD07, RD07a, RD07a, LC8, LC4, DRZ, K100, XL600LM
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 6 dni 19 godz 57 min 29 s
|
![]()
Np. smarem do wielowypustów.
Smar tez zmniejsza obciążenia niby, jest gdzieś temat, poszukać sobie. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Ja ostatnio ciągle o wałkach..., ale co tam, tu też coś podrzucę. Proszę o wybaczenie. Wymieniam właśnie zębatkę zdawczą (na klej pójdzie) więc zdjęcia zrobiłem. Zabezpieczenie latało luźno bardzo!!!
Oto one: ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Wawa
![]() Online: 3 tygodni 4 dni 7 godz 53 min 4 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Podkarpacie/
Motocykl: RD03
Przebieg: 89500
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 15 godz 51 min 56 s
|
![]()
A będzie drugie zamówienie zbiorcze? bo moja zębatka może do końca sezonu nie dotrwać
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Ortodoks Afrykański
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Koszalin
Motocykl: RD07a/LC4
Przebieg: Walczę
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 18 godz 8 min 8 s
|
![]()
Siema
Przebieg to 61000? Pozdrawiam
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Ano wznawiam bo po wklejeniu wałka jesienią sprawdziłem jak trzyma.
Wałek miałem jak na zdjęciu - bez tragedii, ale też nie nowy. Klej - chciałem Loktite 3478, ale się nie udało zdobyć na czas więc wkleiłem na Technicoll EpoxyMetal 300KG - kupiony w Castoramie (Loktite już mam zakupiony na kolejne wklejenie zębatki). Zębatka nowa Honda oryginał. Oczyściłem, odtłuściłem, wkleiłem na Technicola - zębatkę wcisnąłem do oporu, docisnąłem oringami - trochę słabo to wygląda, ale chciałem, żeby sprężynowały i dociskały wałek - działają jak należy. Dałem podkładki między zabezpieczenie a wałek, żeby śruby mocujące nie przyciągały wałka i nie odklejały. Zabezpieczenie odwrotnie żeby także dociskało wałek. Wklejony, ale bez zabezpieczenia i bez śrub nie chciałem - dyskomfort bym czuł ![]() Argument, że zębatka ma pływać do mnie nie przemawia - bo skoro może pływać od skraju do skraju luzu, to dlaczego nie może na stałe w jednym skraju pracować - mieści się w tolerancji przecież. Z łańcuchem nic niepokojącego się nie dzieje przy niepływającej zębatce. Wcześniej się nie wynurzałem, ale dzisiaj sprawdziłem co się tam dzieje - przejechane (od grudnia) od wklejenia ponad 3 tyś. km - głównie miasto - jedna trasa i w weekendy kilka szutrów. Dzisiaj zajrzałem i spróbowałem ściągnąć wałek - BETON - siedzi jak zamurowany. Szczegóły na zdjęciach. http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1400097271 http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1400097271 http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1400097271 http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1400097271 http://africatwin.com.pl/attachment....1&d=1400097271 Ostatnio edytowane przez Mallory : 14.05.2014 o 22:11 Powód: precyzja |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() |
![]() Cytat:
Więc: działa, nic się z tym nie dzieje, zębatka jak przyspawana. Do tego zębatka jak nowa, zęby nienaruszone, łańcuch w świetnym stanie - idę o zakład, że kolejne 11 tyś. bez problemu to rozwiązanie wytrzyma. Według mnie kluczowe są wszystkie elementy układanki: - oryginalna zębatka - najtwardsza, wytrzyma najdłużej, prawdopodobnie najlepiej spasowana, - oring z twardej gumy między zębatką a zabezpieczeniem - musi być taki gruby, żeby ledwie z maksymalną siłą wcisnąć zabezpieczenie, ma dociskać zębatkę w stronę silnika, - dobrze położony klej, wcześniej odtłuszczone powierzchnie dokładnie (nie miałem benzyny więc umyłem to po prostu wodą z płynem do mycia naczyń) , klej Technicol 7706 - po wklejeniu nie dotykałem niczego przez 48 godzin, m się maksymalnie utwardzić, - podkładki metalowe - należy je dopasować pilnikiem i wcisnąć między zabezpieczenie a zębatkę, żeby nie pozwoliły przyciągnąć zębatki do zabezpieczenia podczas wkręcania śrub zabezpieczających, - śruby zabezpieczające dokręcone z czuciem, żeby wszystko było bardzo ciasno spasowane, ale żeby nie wywoływać naprężeń zębatki w stronę zabezpieczenia, śruby na klej niebieski do śrub. Koszt naprawy - 20 PLN (nie licząc nowej zębatki - bo ją i tak co jakiś czas się zmienia). Powtórzę (wybaczcie ![]() Piszę to bo widzę temat wykorzystania dodatkowej części wałka do naprawy, ale to nie rozwiązuje problemu luźniej zębatki, który tak naprawdę jest powodem problemów.
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Koszalin
Motocykl: LC8 ADV była rd07
Przebieg: do uzgo
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 16 godz 23 min 40 s
|
![]()
u siebie jak wklejałem zebatke na loctite tak na wszelkki wypadek to zasmarowałęm wszystko smarem grafitowym zeby do kleju nie dostało sie powietrze. poniewaz z tego co mi wiadomo loctite zastyga pod wpływem braku powietrza. Jak to działa wypowie sie nowy własciciel
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wałek zdawczy cd. | mdxmd | CRF 1000 L | 53 | 09.11.2019 21:30 |
Wałek zdawczy - jak wyeliminować luz?? | tomozdyn | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 28 | 12.07.2017 07:46 |
wałek zdawczy | maciek-kolek19863 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 06.04.2017 12:45 |
Patent na wałek zdawczy?? | Wójcik | Wszystko dla Afryki | 62 | 08.03.2016 01:13 |
Wałek zdawczy ocena | tom500 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 8 | 29.07.2015 16:08 |