![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Zdjęcie słabe ale jest
Na liczniku ~95000. Całkowicie nieznana historia motocykla. Gładzie idealne, na pomiarach wyszło, że nominał. ![]()
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Fazik masz śliczny ten hon gdyby było 240 to miejscami już by się świecił. Nie pękaj jak ten... krociec
![]()
![]() |
#3 |
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 4 tygodni 9 godz 18 min 36 s
|
![]()
Majtas, gumy nowe, afra idzie na koło tak jak i kiedyś.
Nie mam fotek ale taka sama gładź cylindra jest w moim golfie 2 po 450 000 km. Głowicę ściągnąłem bo z uszczelki pod głowicą kapał plyn z przodu a z tyłu olej. Jak ściągnąłem głowicę po 30 latach to uszczelkę połamałem jak czekoladę, ale kompresja była git. Można mówić że silnik niewyzylowany to i wytrzyma. 3.14erdolenie. powierzchnie cierne z tamtych lat są inaczej zrobione niż z dzisiejszych lat,są po prostu nie do zayebania. I sk sobiebzyje z tymi złomami...
![]() |
#4 |
Administrator
![]() |
![]()
Generalnie to bym nie generalizował.
Bywa tak że oleju nieco znika przez stare uszczelniacze na zaworach i słabe już pierścienie olejowe a kompresja nadal wzorcowa. Jeśli przebieg mały tak do 200tyskm to może być uzasadniona wymiana samych pierścieni i uszczelniaczy . No chyba że owal cylindra już duży to wtedy szlifujemy.Oczywiście wiadomo że zrobienie na nowych tłokach da pewniejsze skutki i na dłużej. Dawno temu zmieniłem w jednym autku pierścienie , sprawność podskoczyła , zużycie oleju spadło o ok 30-40% w tamtej sytuacji zabieg był wystarczający.
![]() |
#5 | |
mistrzu
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 6 godz 32 min 36 s
|
![]() Cytat:
Tak więc wychodzenie z założenia że 20 czy 30 letnie motocykle mają na pewno po pół miliona jest naciągane. Poza tym duże przebiegi są możliwe, o ile nie katuje się maszyny i dobrze serwisuje - bez "wpadek".
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
![]() |
![]() Cytat:
![]() Tak mi się przypomniał kolega dj.1...http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=975 ![]()
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
remont czy uzywany silnik | andsoj | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 66 | 28.12.2012 21:33 |
Remont Silnika | ferolo | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 27 | 12.07.2012 22:28 |
remont silnika | bartol | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 73 | 21.03.2011 12:23 |