![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Neo, oczywiście ze daliśmy się porwać i doswiadczylismy gościnności miejscowych. Powiem więcej , piliśmy z nimi wódkę i było fantastycznie. Umiar jednak jest wskazany. Dla mnie po kilku dniach to było nie do zniesienia. Wole gościnność rosyjska czy z Azji centralnej. Miłą, nienachalną gdzie czujesz się jak w swoim domu. W Iranie goście jadą autem kierowca i pasażer patrzą na ciebie przez komórkę i kręcą film i nagle czujesz strzała bo się zagapili i wjechali mi w moto. I to standard a nie jednorazowy przypadek bo w chłopaków tez wjechali. Standardem jest to ze koleś na drodze wyprzedza cię i zwalnia dając się wyprzedzić wielokrotnie. Macha , kręci filmy itp. Jak masz takich wielu robi się niebezpiecznie. I to chyba motocykl jest takim magnesem bo jak byliśmy bez motkow to zainteresowanie spadało do poziomu powiedzmy "normalnego". Jak na Iran oczywiscie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Wlkp
Motocykl: CRF 1000D Transalp-XL650V CB750 BMW-R850R
Przebieg: 400
![]() Online: 6 dni 53 min 12 s
|
![]()
Emek, to bardzo ciekawa konkluzja, która wielu osobom da do myślenia. Czekam na Wasze szczegółowe relacje, bo one dadzą bardziej obraz tego o czym piszesz. @Powolniak też ma rację i chyba ciekawie podsumował Twoje podsumowanie ;-) . Tak czy inaczej ciekaw jestem Waszych przygód i przeżyć oraz przemyśleń , bo pomagają one bardzo dokonywać właściwszych wyborów przez innych . Najważniejsze ,że wróciliście bez większych kłopotów i dziś możecie sobie to tylko podsumować.
Dobrze ,że wybrałem Afrę a nie Kata ;-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Właśnie siedzę w urzędzie celnym i krew mnie zalewa. Na granicy nie mieli pojęcia co to CPD i kazali nam się wrócić i jechać odprawa dla tirów wiec odpuściliśmy. Filip po drodze wpadł do wawy i załatwił sprawę w 15 minut. W Kielcach po godzinie gość przyznał ze pierwszy raz widzi takie coś i nie wie co z tym zrobić. Czekam dalej i ciśnienie mi skacze. Burdel i niewiedza.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2017
Miasto: Poznań
Motocykl: KTM ADV 1190 R
![]() Online: 3 dni 18 godz 36 min 39 s
|
![]() Cytat:
Wstępna wizyta w serwisie daje nadzieje, że motor wrócił w dobrej kondycji. Napęd dostał po dupie ale ma w końcu 20 k przejechane bez przesadnego dbania i smarowania. Kolejne 5 jeszcze pociągnie. Śruba w gmolach uzupełnina i ładnie wskoczyły na miejsce, jednak nie są pogięte. Klocki w dobrym stanie. Co najważniejsze, żadnych śladów gleb! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
2,5 godziny w urzędzie celnym. Nikt nic nie wie. Zadzwoniłem do PZM Travel i pani wyjaśniła celnikom co i jak trzeba. Pieczątka i numer na ostatniej stronie. Ale udało się.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Motocykl: czarna szczała
![]() Online: 5 dni 23 godz 26 min 51 s
|
![]()
Siema chlopaki. Aby nie kreciliscie sie po Dagestanie w okolicach jeziora Irganayskoye? Miejscowi widzieli tam okolo dwa tyg temu trzy polskie moto.
Jak tam wyszlo z tym Bermamutem? To tam byly te straty i ciezka droga? Ktoredy jechaliscie bo tam jest kilka tras. Wybieram sie i nie wiem czy nie odpuscic. Z blotem zawsze przegrywam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Tam nas nie było. Bermamyt nas pokonał i nie udało się wjechać choć byliśmy tuż obok. Z 2 stron atakowaliśmy. Dróg jest wiele ale każdy dojazd ma minimum 20-30 km. Pierwsze podejście od strony Xacayt. Lepiej jechać od Kichi-Balyk i tamtędy byśmy przeszli i podjechali od razu z właściwej strony pod płaskowyż a tak atakowaliśmy od strony urwiska i się.nie udało. Atakuj od Kichi Balyk, warto.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Motocykl: czarna szczała
![]() Online: 5 dni 23 godz 26 min 51 s
|
![]()
https://youtu.be/Aky3gRcZElA na tym filmiku wlasciciel wideo skazal na pierwsza trase jako najlatwiejsza. Co o tym myslisz? Nic mnie tak nie przeraza jak polna sciezka noeutwardzona, a po deszczu to juz w ogole moglbym tam czekac wuj wie ile az ziemia odwilgnie :-D
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() |
![]()
Nasza trasa była ta ostatnia od południa .Dokładnie w tym miejscu polegliśmy które koleś pokazuje. Wszystkie drogi od północy są ok.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Enduro Pohulanka 29.04.2017 - 01.05.2017 | wojtekm72 | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 53 | 28.05.2017 21:49 |