![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
co Ty Szynszyl - to żółte to azłotek tytanu. Ten silnik nigdy sie nie zużyje.
![]()
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
aaaaaa... jak aaaaazłotek to przepraszam...
![]() |
#3 |
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 4 tygodni 7 godz 37 min 28 s
|
![]()
Blizniaku, no wiesz dobrze ze dziad jestem i takim pozostane
![]() never touch a running system ![]()
![]() |
#4 |
![]() |
![]()
Siema. Mam dziwne spostrzezenia co do Oleju w mojej RD04. W tamtym roku zalałem Motulem 15w50. ńie wzieła nic a była pałowana po piachu oporowo. W tym roku na wiosne zalałem znów motulem 15 w50 ale kupionym w innym sklepie. Zaczeła brać na pomste. Po ostrym pałowaniu przez ok 150 km Off po piachach i szutrach trzeba dolać 100ml albo więcej. Co sie mogło popier...olić?
AFRICA TWIN FOREVER!!!! ![]() Ostatnio edytowane przez szymon25 : 04.10.2013 o 23:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Ostrołęka
Motocykl: GS1150 Adv
Przebieg: Rośnie
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 13 godz 37 min 57 s
|
![]()
Przestań lać motula i będziesz miał problem z głowy.
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Albo nie kupować motula i innych szpeji na allegro 50% taniej niż na rynku
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 4 tygodni 7 godz 37 min 28 s
|
![]()
ciekawostka co do wymiany oleju co 10 000 km....
Znalazlem repoirtaz niemieckiej panstwowej telewiji ZDF krotko przetlumacze: chodzi w programie o to czy naprawde trzeba wymieniac olej co 10 000km ? czy tak jak mowi producent? czy wogole - srebrny mercedes zrobil 200 000km na jednym oleju, po 200 000km zrobil wymiane na stary olej (ten z busa tankowany) ktory zostal przefiltrowany - ten lysy w laboratorium jest szefem najwiekszego niezaleznego labolatorium analizujacego srodki smarujace: Mowi ze olej nie musi byc wymieniany, czy to longlife, czy nie, ma takie same wlasciwosci smarne przy nalewaniu, jak i duzym przebiegu. Nawet po 100 000km wlasciwosci smarne sa bardzo dobre. - ten fiat ducato jezdzi od 11 lat na tym oleju przefiltrowanym z tego busa na poczatku. 11 lat i 180 000km bez wymiany... w silniku nic sie nie stalo - ten ratrak nie mial nigdy oleju wymienianego. tylko filtr. jeden olej, 10 lat, w przeliczeniu 500 000km ma najechane. Filtr raz w roku i dolewka po wymianie filtra Podsumowanie: - zwiazek producentow srodkow smarnych nie chce nic do kamery powiedziec, zwiazek samochodziarzy tez. - warsztaty samochodowe sa uzaleznione finansowo od producentow oleju i maja dobry zysk na wymianie oleju. To zmusza klienta do wizyty w warsztacie i przy okazji naprawia sie cos innego. - produkcja oleju syntetycznego to 5 ojro za litr, w warsztatach ten olej sprzedaje sie po 25-30 ojro. - nie ma zadnej przeslanki ani dowodu ze trzeba olej wymieniac co 10 lub 30 tys. Producenci oleju i samochodow od lat trzymia sie tej samej reguly. - wszyscy zyja z wymiany oleju, a klient za to wszystko placi Moje podsumowanie. Wymieniam olej w afryce jak mi sie przypomni, ostatnio bylo to 25 tys km. Silnik nie zre oleju, po wymianie roznicy zadnej w pracy. W samochodzie wymieniam tez jak mi sie przypomni lub jak filtr oleju jest mocno zardzewialy.
Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego czego nie zrobiłeś, niż tego co zrobiłeś. Ostatnio edytowane przez fassi : 06.04.2014 o 15:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Muszę przyznać, że znam dwa podobne przypadki. Jeden wynikał z niewiedzy, tzn znajomy kupił pierwsze auto, był to polonez i przez bodajże 10 lat nie zmieniał oleju i filtra, bo nie wiedział, że trzeba. Przejeździł tak 90 tyś km, robiąc tylko dolewki jak ubyło. Drugi przypadek zupełnie świadomy w alfie romeo 2.4 JTD - 50 tyś km bez wymiany oleju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ortodoks Afrykański
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Koszalin
Motocykl: RD07a/LC4
Przebieg: Walczę
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 18 godz 8 min 8 s
|
![]()
W robocie normalnie co 50kkm w LT46 2.5 ten 5cio garowy śmiga jak złoto a ma 460kkm zrobione i paka na nim ma 5m długości więc ma co robić
![]()
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2010
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 4 godz 52 min 41 s
|
![]()
Bardzo bardzo wiele zależy od tego jaki olej jest w silniku. W przypadku silników diesla olej jest zanieczyszczany sadzą, siarką itd. Olej sam w sobie właściwości nie zmienia, ale w połączeniu z zanieczyszczeniami staje się rzadszy i może dochodzić do zrywania filmu olejowego w miejscach występowania najbardziej ekstremalnych warunków w silniku. Niestety filtr oleju nie jest w stanie przefiltrować wszystkiego. Ciężarówki często mają zalecaną wymiane co 100 tys.
Jako argument przeciwwstawny można podać, że samochody jeżdżące na olejach longlife ze stajni VAG miały problemy z żywotnością silników i turbin kiedy olej był wymieniany tak jak radził producent czyli co 30 tys. Ci, którzy zmieniali częściej nie skarżyli się na awaryjność tak bardzo. |
![]() |
![]() |