![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Ja tam Cię nie chcę martwić, ale głowice to masz już na 90% do remontu.
Wlej po 5ml oleju do cylindrów i zmierz kompresję. Jak wzrośnie o pół lub jedną atmosferę to znaczy że głowice masz do roboty. Moja miała 9 na sucho i 9,5 z olejem. Wszystkie zawory były nieszczelne.
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
U mnie skacze z 9 na 11,5atm. Co to może znaczyć..?
gaz cały czas opór i bez filtra powietrza Ostatnio edytowane przez Dzieju : 09.03.2010 o 19:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 5 godz 6 min 26 s
|
![]() Cytat:
Szczelności zaworów i gniazd to się chyba nafta sprawdza po zdemontowaniu głowicy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Amator podwórkowy
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 4 godz 19 min 2 s
|
![]()
Dokładnie tak jak mówisz. Próba olejowa jest na szczelność na granicy, tłok, pierścień, cylinder. Szczelność zaworów sprawdza się na ściągniętej głowicy, ropą albo naftą.
![]() |
#5 |
Common Rejli
|
![]()
Popsuty miernik.
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
Ustawienie zaworów w 03 w przednim cylindrze bez zdjęcia prawej chłodnicy to moim zdaniem mission impossible
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Babel, nie zdejmujesz a odkręcasz, potem obracasz ją o 90 st. w jedynym możliwym kierunku. Przewody też możesz zdjąć z chłodnicy, żeby było wygodniej (łączące prawą z lewą).
![]()
![]() |
#8 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() Ostatnio edytowane przez Babel : 17.03.2010 o 21:35 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Mam zamiar ustawic zawory bo zaczęlo mi trochę cykać czyli za duży luz lecz pogubiłem się w tych postach nie wiem czy w rd04 trzeba ściągać pokrywy czy da się ustawić przez okienka techniczne w pokrywach. trzeba ściągać lub odkręcać chłodnicę czy nie, no i wydechowy przedniego cylindra kiepskie dojćcie przez okienko techniczne bo rama blisko. Czy kluczem do ustawiania zaworów w PF 126p podejdzie czy nie. Wielkie dzięki za podpowiedź.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Common Rejli
|
![]()
Jedni zrobią zawory przez okienka rewizyjne bez ściągania gaźników a drudzy będą musieli zdjąć całe pokrywy zaworów. To zależy od umiejętności manualnych i zwinności dłoni.
Przednią chłodnicę z prawej strony trzeba odkręcić i odgiąć o 90 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara żeby uzyskać dobry dostęp do okienka rewizyjnego. Nie mam pojęcia jak wygląda klucz do regulacji luzu zaworowego w Maluchu. Robię szczelinomierzem, kombinerkami i kluczem oczkowym 10. No i potrzebuję do tego trochę paznokci, jak wiem że czeka mnie regulacja luzu to nie obcinam ich przez 2 tygodnie po prostu. ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
regulacja zaworow | solo1972 | Regularne czynności serwisowe | 48 | 27.07.2019 17:33 |
Uszczelka pokrywy zaworów | 7Greg | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 40 | 04.09.2017 20:01 |
uszczelka pokrywy zaworów | Zoltan | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 25.12.2012 14:40 |
regulacja zaworów-klucz | mckrzysiek | Regularne czynności serwisowe | 10 | 15.12.2009 10:35 |