![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 11 godz 35 min 12 s
|
![]()
Znajomy od opon motocyklowych polecił mi fachowca z Kostrzyna. Koleś podobno bardzo dobry. Ja robiłem u niego koło od Trampka i byłem zadowolony. Rafał Szafrański 510 547 364
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Wystarczy uderzyć do klubów crossowych. Tam centrują mechanicy i nie powinno być problemów zwłaszcza w poważniejszych klubach.
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Piotrków Trybunalski
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 80800
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 19 godz 55 min 44 s
|
![]()
Witam,
Panowie mam pytanie - ostatnio urwały mi się 3 sztuki szprych zaraz przy piaście (powód były luźne i nie można było ich dokręcić), kolejne 4 sztuki przy próbie odkręcania też poległy (urwał się gwint w nyplu bo mega zardzewiały był) - nadmienie ze wszystkie wcześniej moczyły się w odrdzewiaczu przez pół dnia i nic nie pomogło - szprychy odkręcane były za pomocą klucza żabki trzymającego samą szpryche i super klucza 6mm - próba odkręcenia szprychy na żywca kończyła się zerwaniem gwintu lub łamaniem się szprychy przy piaście - ukręcaniem !!!! Po odkręceniu gwint szprychy czyszczony szczotką drucianą i odrdzewiaczem, a nypel moczony w ropie i przy ponownym skręcaniu przemywany pod ciśnieniem i smarowany smarem !! Póki co zamówiłem 7 sztuk szprych w Hondzie - dł. to 173mm i 177mm koszt ok 12 zł/netto szt. kompletne z nyplem i podkładką - koło skręciłem do kupy smarując i nypel i szprychę smarem - wkręcają się palcami jak w kaczą dupę ![]() PYTANIE: na co ostatecznie skręcać szprychy by uchronić się przed ich samoistnym luzowaniem i ochroną przed ponownym problemem w przyszłości ![]() ![]() ![]() Będę wdzięczny za porady i wszelkie uwagi ![]() Ps. Koło przednie bez najmniejszych uwag. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Jeśli nie dba się o regularne dociąganie szprych to raz na jakiś czas trzeba je wymienić ,w przypadku regularnej jazdy po krzokach . Dzieje się tak w lekkich motocyklach , a co dopiero w klocu ważącym ponad 200 kg , po drugie oryginalne szprychy hondowskie są dość słabe , w związku z tym proponuję wymieć na KTM-owskie rozwiązanie i będzie spokój na dłuższy czas , trzeba zlecić wykonanie takich szprych , ja robie to od zawsze w Bielsku , mogę polecić człowieka , bo nigdy nie spierdolił mi roboty i jest jedynym fachowcem w tym temacie , jakiego znam .
Wymiana kilku szprych nic nie da , bo za chwilę polecą następne , przerabiałem to osobiście .
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 dni 11 godz 49 min 0
|
![]()
Plan centrowania mojego koła na starych szprychach spalił na panewce - nie da się ich odkręcić. Wysyłam koło do Bielska do Pawła Króla - za 230zł dorobi wszystkie szprychy, zaplecie, wycentruje i wyważy koło. Wyprzedzając pytanie - mówię o swoim przypadku czyli kole przednim.
Co do kolesia w Luboniu - bo obiecałem coś napisać - dałby radę to zrobić, ale po co mam robić szprychy w Bielsku a centrować w Poznaniu i do tego płacić dwa razy. Za to jakby ktoś miał problem z rowerem to można sie do niego zgłosić to zrobi kółka profeska. Poza tym na wiosnę będzie produkował custom bike'i. Widziałem próbkę kół itp...fajnie to wygląda, a koleś jest naprawde spoko, może będzie mógł robić jakies takie rzeczy też do motocykli...kontakt mieć warto ![]()
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 dni 11 godz 49 min 0
|
![]()
Potwierdzam fachowość Pawła Króla z Bielska. Moje koło dotarło do niego w piątek a dzisiaj mam je już w domu - nacentrowane! Ponad to, jak się okazało szprychy można było odkręcić dzięki czemu jestem o 100zł do przodu a koło równiutkie
![]() ![]()
A challenge for those who go. A dream for those who stay behind... ![]() Ostatnio edytowane przez Dzieju : 05.02.2010 o 19:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
hej !
a moze znacie kogos z wawy lub okolic ? przy zmianie opony z przodu wyszlo ze do centrowania kóło jest |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Wołomin
Motocykl: TRANSALP XL600V
![]() Online: 1 tydzień 11 godz 29 min 24 s
|
![]()
przednie kółko w trampku wycentrowałem właśnie w Świecie Rowerów w Wołominie, za 6 dyszek
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Piotrków Trybunalski
Przebieg: 80800
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 19 godz 55 min 44 s
|
![]()
Ja sobie sam centrowałem, zdejmij oponę do gołej felgi, załóż ośkę i włóż ją w zawias w komplecie - dodatkowo po zewnętrznej stronie obręczy zamocuj jakiś flamaster i vio
![]() Kręcisz felgą, mazak pokazuje miejsce odchyłu, a Ty podciągasz lub luzujesz szprych po odpowiedniej stronie (byle nie za mocno) do uzyskania prostej felgi i po sprawie ![]() Sprawdź mocowanie każdej szprychy w piaście i feldze. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Częstochowa
![]() Online: 3 tygodni 4 godz 47 min 14 s
|
![]()
Wracam do tematu. Koło excel od ktm lc4- zardzewiałe nyple, kilka luźnych szprych. Centrować, czy zmienić szprychy i zrobić to na nowo? Czy ktoś z Was to robił? Jakie są orientacyjne koszta?
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
"Naprawa" wałka zdawczego - metoda alternatywna 4 :) | iwan | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 37 | 18.05.2010 19:16 |