![]() |
|
Układ chlodzenia Montaż i demontaż elementów układu chłodzenia: termostat, pompa wodna, wiatraki, chłodnice, prowadzenie przewodów |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Administrator
![]() Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 6 godz 38 min 33 s
|
![]()
układ planuje zrobić tak na pare "osadników" najpierw, gąbka za duży opór będzie stawiała poza tym nie wiem, czy wytrzyma temperature. Płyn jak zlałem (za wiele go nie było) był czyściutki, nic a nic syfu, nawet mętny nie był, nie zmienia to jednak faktu, że jak zobaczyłem ten syf to mnie lekko odrzuciło.
Tak czy inaczej mam wentylator do wymiany i chłodnice prawdopodobnie, ale to już planowane było wcześniej, że nowe chłodnice przyjdą. Upatrzyłem sobie takie od CRF450 akcesoryjne powiększone, powierznia jest niemal identyczna z tymi w AT. Dodatkowym atutem jest fakt, że są węższe i dłuższe. Będę mógł założyć też na nie stelaże jak do KTM chroniące chłodnice, o takie: ![]() ![]() i jakieś jeszcze wzmocnienie dodatkowe. Listki crossowe (osłony plastikowe) też już wówczas będą założone, więc powinno być lepiej niż w standardzie, ale to wszystko potem, narazie musze sprawdzić drożność i wydajność układu
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Wojtas pisze z sensem. Dać tam w układ wode po ciśnieniem, i jeździć bez termostatu jakiś czas
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
![]() Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 6 godz 38 min 33 s
|
![]()
Mała ciekawostka - stelaż od wentylatora skutecznie chroni przed wykrzywieniem chłodnicę - mam na myśli "listki".
Co prawda mam wygiętą ją już w każdą możliwą stronę, to mimo wszystko 80% listków jest nawet nie tknięta ![]() Także stelaż na chłodnicę idzie na wartsztat prototypów do ![]()
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
![]() Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
|
![]()
Rozebrałem kilka silników motocyklowych i Ramires, w każdym z nich był taki osad - wiecej czy mniej. Płukałem to roztworem do czyszczenia układu chłodzenia, wodą pod ciśnieniem itd... W bloku ten syf daruj sobie bo i tak mało co mozesz z tym zrobić, ale poza blokiem - oczywiście wszystkie przewody czyściutkie w środku, chłodnica także.
![]() |
#5 |
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Ramires, żeby zdjąć dekielek ten dekielek z pierwszej fotki trzeba spuścić olej z silnika?
![]() |
#6 |
Kaszubski objazdywacz
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Miasto: Kaszubski las
![]() Online: 1 dzień 8 godz 7 min 25 s
|
![]()
Miałem coś podobnego w ST - rozebrałem wszystko co się dało i gdzie tylko palec mogłem włożyć, oczyściłem to za pomocą malutkiej szczoty drucianej (miedzianej), przepłukałem, oczyściłem czujniki temperatury i wentylatora do glancu, założyłem nowy termostat od Tico i działa jak złoto... Przedtem nawet raz mi się zagotował na postoju...
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Zjedzony termostat. | Mat | Układ chlodzenia | 19 | 15.09.2019 20:38 |
Termostat od Transalpa | Klepo | Układ chlodzenia | 2 | 15.09.2011 00:14 |
grzeje się w korkach | mad_leaf | Układ chlodzenia | 35 | 02.11.2009 10:09 |
Gaśnie w korkach - pompa? | 07 A-gent | Uklad paliwowy i wydechowy | 11 | 09.07.2009 11:39 |