Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > NAT - Warsztat

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 23.01.2019, 10:21   #1
Rychu72

Rychu72's Avatar

Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
Rychu72 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 44 min 56 s
Domyślnie

Ładowarka coś koło 90 Pln
Rychu72 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.01.2019, 10:47   #2
kristoch

kristoch's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Wrocław
Motocykl: *
kristoch jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 17 godz 53 min 8 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał mdxmd Zobacz post
Jednego tylko nie mogę zrozumieć... pitolenia o specjalnych ładowarkach a w motocyklu regulator daje ciągle napięcie w granicy 13.5-14.4V i nie przerywa żadnego ładowania co ma miejsce w ładowarce dedykowanej więc po co cała ta propaganda..? nabijanie w butelkę aby chyba kupić kolejny gadżet w postaci ładowarki o wartości 1/2 ceny akumulatora

Nabijanie w butelkę - jak piszesz bo jeśli w środku jest BMS (a musi jakiś być), to on i tak pilnuje by poszczególne ogniwa miały to samo napięcie.
Ja kupiłem dedykowaną ładowarkę do Shoraia bo w promocji była tanio i przede wszystkim dlatego, że ją się podłącza do osobnego gniazda w akumulatorze i nie trzeba aku wyciągać i odłączać od instalacji zimą by go podładować. Jeśli jeździ się w miarę regularnie i nie ma jakichś odbiorników pobierających za dużo prądu na postoju to żadna ładowarka nie jest potrzebna.
kristoch jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.01.2019, 11:28   #3
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 10 godz 59 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał kristoch Zobacz post
Nabijanie w butelkę - jak piszesz bo jeśli w środku jest BMS (a musi jakiś być), to on i tak pilnuje by poszczególne ogniwa miały to samo napięcie.
Ja kupiłem dedykowaną ładowarkę do Shoraia bo w promocji była tanio i przede wszystkim dlatego, że ją się podłącza do osobnego gniazda w akumulatorze i nie trzeba aku wyciągać i odłączać od instalacji zimą by go podładować. Jeśli jeździ się w miarę regularnie i nie ma jakichś odbiorników pobierających za dużo prądu na postoju to żadna ładowarka nie jest potrzebna.
gdzie kupiłeś shorai ? czy model LFX19A4-BS12

odnośnie zabezpieczeń to nie wszystkie aku takowe posiadają, BMS musi być w aku ale co z przeładowaniem (zbyt duże napięcie) czy zwarciem albo przekroczeniem temperatury ogniw...

Ostatnio edytowane przez mdxmd : 23.01.2019 o 11:35
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.01.2019, 21:26   #4
Cezar3

Cezar3's Avatar

Miasto: Marynino
Motocykl: NAT`18
Przebieg: rośnie
Cezar3 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 5 dni 7 godz 19 min 56 s
Domyślnie

Mam NAT 2018 i zakupiłem CTEK LITHIUM XS. Ładuje i działa, tyle wiem...
Stary 23.01.2019, 21:29   #5
Dario

Dario's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: ATAS 1000 '18
Dario jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 7 godz 12 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał Cezar3 Zobacz post
Ja właśnie też dziś kupiłem tego CTEK-a ale jak zacząłem czytać ten wątek to bylem juz bliski oddania go do sklepu
Dzięki za info.
Dario jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.01.2019, 18:47   #6
Dario

Dario's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Cezar3 Zobacz post

Cezar3. Jeszcze małe pytanko. Wyciągasz aku do ładowania - jak zaleca instrukcja czy podłączyłes tę szybkozłaczke od CTEKA i ładujesz bez odłączania od motocykla?
Stary 24.01.2019, 20:54   #7
mdxmd

Domyślnie

Myślę że nie ma powodu aby wyciągać aku do ladowania
Stary 24.01.2019, 21:31   #8
Dario

Dario's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Myślę że nie ma powodu aby wyciągać aku do ladowania
Też tak myślę. Zdziwiłem się więc jak przeczytałem o tym w instrukcji
Stary 28.10.2019, 09:11   #9
mdxmd

Domyślnie

testowałem LTM14 Skyrich

deklarowany prąd rozruchu 250A (fabryczny 230A)

w temperaturze poniżej 10st. C ledwo kręci moto odpala dopiero za 3-4 razem ewidentnie brak mu prądu konsola przygasa a na fabrycznym bez problemu.

także na ten model szkoda kasy.

Ostatnio edytowane przez mdxmd : 28.10.2019 o 09:24
Stary 23.01.2019, 22:09   #10
kristoch

kristoch's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Wrocław
Motocykl: *
kristoch jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 dni 17 godz 53 min 8 s
Domyślnie

Cytat:
gdzie kupiłeś shorai ? czy model LFX19A4-BS12

odnośnie zabezpieczeń to nie wszystkie aku takowe posiadają, BMS musi być w aku ale co z przeładowaniem (zbyt duże napięcie) czy zwarciem albo przekroczeniem temperatury ogniw...

Tak, ten model kupiłem na https://www.shoraidirect.com/en/. Więcej moich wynurzeń znajdziesz w wątku, który podałem wcześniej.

Temat BMS to rzeka. Nie mam wiedzy o wszystkich modelach aku oczywiście, ale chętnie się podzielę tym co wiem o BMS i ogniwach Li.... W uproszczeniu:
BMS (battery management system) to zwykle dość prosty układ, który ma pilnować zwykle tylko w czasie ładowania by poszczególne ogniwa (bloki ogniw) w szeregu były ładowane równomiernie i docelowo miały zbliżone napięcie. Tym samym BMS chroni przed przeładowaniem całego aku. Nie sądzę by było zabezpieczenie przed zwarciem (w Pb tez nie ma), albo termiczne. Każdy producent może sobie wymyślić różne zabezpieczenia ale zwykle idzie się na minimum by się opłacało. Najtańsze BMSy potrafią się spalić, nie informując o tym nijak. Pobierają tez prąd i rozładowują aku powoli.
Potrzeba BMS wzięła się stąd, że w aku, gdzie łączonych jest kilka ogniw Li... w szeregu może z czasem wystąpić sytuacja, że te ogniwa będą miały różne napięcia (weźmy np. 3 x LiPo po naładowaniu 4,2 + 4,2 + 3,7 = 12,1V). To się może zdarzyć z czasem jak np. jedno z ogniw się zużyje, np. z przegrzania. Wtedy zwykła ładowarka, mierząc V na całym aku będzie ładować dalej. Tak samo regulator napięcia w motorze w trakcie jazdy. I nie byłoby problemu (w Pb nie ma) gdyby nie wrażliwość ogniw w chemii Li... na przeładowanie. One gdy osiągną 4,2V w LiPo i 3,6V w LiFePO4, a dalej się je ładuje zaczynają się grzać by wreszcie się zapalić i/lub wybuchnąć. Podobnie dzieje się przy zwarciu czy mechanicznym uszkodzeniu. Te ogniwa gromadzą dużo energii, stąd gwałtowność procesu utleniania. Na YT jest mnóstwo filmików jak LiPo wybuchają, ale warto pamiętać, że w roli głównej występują najczęściej ogniwa modelarskie (bez BMS) - np. https://youtu.be/T2YU9_6Af9U.
BMS pilnuje by wszystkie ogniwa w szeregu miały podobne napięcie i nie dopuszcza by któreś się ładowało powyżej napięcia max (monitoruje każde ogniwo z osobna). Tym samym nie dopuści do przeładowania całego aku i stąd można spokojnie wkładać aku LiPo do maszyn oraz ładować zwykłymi ładowarkami. Wyjątkiem są ładowarki w trybie odsiarczania dla aku Pb bo polega to na podaniu dużo wyższego napięcia na akumulator (chyba ponad 14V) - wtedy BMS mówi do widzenia.
Ciężko mi uwierzyć, żeby jakiś producent aku dla motoryzacji odważył się sprzedawać aku LiPo bez BMS w środku. To by były tykające bomby bo w samochodzie/moto aku jest stałe doładowywany i prędzej czy później poszczególne ogniwa rozjeżdżają się napięciowo. Nawet majsterkowicze i amatorzy budujący samodzielnie aku do rowerów elektrycznych stosują BMS.
Różnice w cenach aku Li wynikają raczej z jakości użytych ogniw - na rynku jest mnóstwo podróbek oryginalnych ogniw LiPo 18650, a różnice w pojemności potrafią być trzykrotne. Np. ten (drogi) Shorai - deklarowana pojemność 84,5Wh, a zmierzyłem 70Wh (https://youtu.be/7a3CzWdIDvI).

Sorry za przydługi wywód, ale inaczej nie miałem pomysłu jak argumentować, że raczej wszystkie aku Li... w motoryzacji mają BMS!
😉
kristoch jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania