![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
W afryce nie ma na znaczenia, jeśli wlejemy inny olej niż był, a dwa że oleje się mieszają ze sobą, tak samo jak woda mleko i inne
Żadne tam Fopa ![]() Do TTR, jeśli nie ciągnie oleju za bardzo, próbował bym coś z 10w50. Lepsze to już tylko w wyczyn, a i kasy szkoda Ostatnio edytowane przez rambo : 27.03.2013 o 11:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Łódź
Motocykl: Ansfaltowy pedał
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 10 godz 53 min 45 s
|
![]()
Był właśnie Motul 10W40, silnik jest po remoncie, wszystkie dziurki którymi wywalał olej już uszczelnione, więc nie powinien już go gubić, tak na marginesie to olej dość szybko zczerniał, zaleję zgodnie z Waszymi sugestiami 10W 50.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Olej czernieje głównie przez przedmuchy z komory spalania, ale też motul 5100 jest jak to bywa z minerałami i półsyntetykami, dość ciemny.
Syntetyki mają dość jasną barwę, są raczej żółte niż brązowe jak w/w motul Ostatnio edytowane przez rambo : 31.03.2013 o 18:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2010
Miasto: Łódź
Motocykl: Ansfaltowy pedał
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 10 godz 53 min 45 s
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Kerry :-)) Ireland
Motocykl: RD07a
Przebieg: 61.000
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 12 godz 46 min 36 s
|
![]()
Odnosnie tabelki, jaki parametr jest najwazniejszy? Czy lepkosc w mm2/ s przy temperaturze okolo 100'C parametr 17,7 - bo mniejszy to gorszy? tak mam to rozumiec?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Łaziska Górne
Motocykl: Yama XT614Z Terefere, Husq. TE610ie
Przebieg: x34tys
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 10 godz 55 min 50 s
|
![]()
Cytuję
![]() Lepkość jest miarą tarcia wewnętrznego cieczy i słusznie jest kojarzona z „płynnością” oleju. Oleje bardziej gęste charakteryzuje większa lepkość, oleje rzadsze mają mniejszą lepkość. Mniejsza lepkość jest pożądana z uwagi na mniejszy opór stawiany pracującemu silnikowi i łatwiejsze docieranie do elementów smarowanych. Wytworzony przez taki olej film smarowy ma jednak skłonności do utraty ciągłości w wysokich temperaturach. Z kolei olej o wysokiej lepkości ma kłopoty z dotarciem do wszystkich smarowanych punktów, szczególnie w niskich temperaturach otoczenia. Film olejowy wytworzony z oleju o dużej lepkości ma skłonności do zrywania przy wysokich prędkościach obrotowych silnika. Źródło: http://gazeo.pl/lpg/oleje-lpg-paliwa...ykul,5606.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Im większa lepkość w 100C tym grubszy film, i silnik jest lepiej uszczelniony ale tez gęsty olej wolniej się przemieszcza.
Aktualnie mam zalany 15w50 np, i teraz jak jest zimno, zanim afryczka się nagrzeje dobrze, to gaśnie po wyłaczeniu ssania. Na 10w40 już by tego nie było. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
moja XL600 spokojnie latała na 10/50 i było ok. stare próchno to i rzadszego nie lałem choć te stare silniki na łożyskach tocznych w zasadzie jadą na czymkolwiek...
apropos dywagacji nt. tego jaki olej najlepszy... zawsze przypomina mi się powiedzenie: 'najlepszy jest olej... wymieniony'. matjas
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Kerry :-)) Ireland
Motocykl: RD07a
Przebieg: 61.000
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 12 godz 46 min 36 s
|
![]()
@ ArturS i rambo dzieki za rzeczowe wpisy. Wydaje mi sie ze z zalozenia silnik pracuje w temp. oscylujacej w granicy 100'C (tak przyjmijmy) przy czym olej za rzadki- zrywa film, olej za gesty - zrywa film. Pytanie moje brzmi: jaki wspolczynnik lepkosci w mm2/s przy temp. oleju ~100'C pan Honda mial na mysli?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
gsm: 512242193
![]() Zarejestrowany: Jul 2006
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 6 dni 14 godz 23 min 26 s
|
![]() ![]() może przynajmniej paru zrozumie wykres ![]() ma się to dokładnie tak jak piszesz matjas olej ma być i mieścić się wstanie od max do min i ma byc taki jaka zalecił producent ze wzgledu na pasowania (tzw luzy) przy duzych luzach rzadki olej nie wytworzy odpowiedniej grubości filmu olejowego i następuje przyspieszone zużycie elementów wspolpracujacyh
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Posiadacze RD03 - jaki olej silnikowy używacie ?? | Babel | Regularne czynności serwisowe | 55 | 09.07.2011 23:20 |
olej do olejarki | bukowski | Wszystko dla Afryki | 10 | 12.07.2010 23:59 |