![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Gość
Online: 0
|
![]()
A jest tez możliwość że klemy są zaśniedziałe i nie ma dobrego styku miedzy aku a przewodami. Też to przerabiałem
![]() Pozdro |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Motocykl: RD04
![]() Online: 5 dni 15 godz 8 min 46 s
|
![]()
Chłopy nie mam ładowania! przeczytałem parę wątków, posprawdzałem i mam pytanie czy da się to jakoś naprawić czy stojan czy inne ustrojstwo do wymiany?! Mianowicie
sprawdziłem prąd na fazach odpiętego regulatora do masy: 1) 0,0V 2) 0,6V 3) 20V prąd na fazach z podpiętym regulatorem 1) 0,8V 2) 1,0V 3) 10V A międzyfazowe: 1-2 21-40V 1-3 0,6-0,8V 3-2 20-40V Trochę dziwnie bo za mało jest tylko miedzy 1 i 3 fazą ale z innymi fazami dają ok? aż tak się nie znam może ktoś wie czego to jest objawem i co z tym zrobic? Naprawa? Wymiana? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wygląda mi to na walnięte uzwojenie. Napięcie na klemach akumulatora przy 5000rpm, podpiętym regulatorze i włączonych światłach mijania wynosi ile?
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Przepraszam że mało czytelnie!
![]() Napięcie miedzy klemami 12.30V - akumulator przed uruchomieniem, 12.00V po uruchomieniu na jałowych 1400 + światła mijania 11.90V na 5000 + światła mijania. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Wygląda na to, że masz uszkodzone uzwojenie w alternatorze, lub uszkodzony przewód z niego wychodzący.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Gdańsk
Przebieg: 55000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 dni 3 godz 2 min 23 s
|
![]()
Ostatnio wynalazłem sobie zabawę pod roboczym tytułem "w poszukiwaniu zaginionego volta" i Powyższa lektura sporo mi pomogła. Na wolnych obrotach i włączonych światłach miałem prąd na aku 12,7 - czyli gówno nie ładowanie. Okazało się że zaginiony volt ukrywał się w kostce przy reglu. Owa kostka w środku wyglądała jak smażona przez godzinę z frytkami na głębokim oleju. Wedle waszych rad kostkę wywaliłem i polutowałem kable na sztywno. Teraz mam prąd 14,1 bez świateł i 13,7 na światłach drogowych więc jest ok. No i przewody się nie grzeją. Dzięki bardzo za ten wyczerpujący wątek bo dupke mi uratował.
Ciekawi mnie jednak inna rzecz. Im bardziej podkręcam obroty tym bardziej spada mi napięcie (nawet do 13,0 gdzieś przy pięciu tysiącach obrotów) a na logikę zdaje się powinno być odwrotnie. Myślę żeby zabrać się jeszcze za kostkę przy akumulatorze (tą z bezpiecznikiem 30A) bo też wygląda średnio ciekawie... mam nadzieje że to na dobre rozwiąże sprawę.
![]() |
#7 |
|
![]()
Mieliście rację. Spalił się przewód wychodzący z cewek jednej fazy. Wziąłem się za wymiankę, ale tyle kombinacji że założyłem wątek bo znowu coś. Dzięki. Pozdrawiam.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() ![]() Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Słupsk
Motocykl: CRF1000
Przebieg: od zera
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 9 godz 59 min 47 s
|
![]()
Hej podłączę się do tematu odnośnie problemów z ładowaniem.
Parę razy w dość krótkim okresie czasu miałem problemy z odpaleniem moto , np: jadąc w trasie wszystko było w porządku lecz gdy zgasiłem już nie odpalił. Kontrolki przygasły i tylko przekaźnik pykał więc jedyne co pozostało poprosić kogoś aby mnie pchnął, oczywiście moto odpaliło. Ten problem spotkał mnie już ze trzy razy a ostatnio w polu że musieli po mnie przyjechać i pomóc motor wyciągać. Ale do sedna sprawy z elektryką nie jestem na bakier i swoje umiem podłubać lecz tutaj powoli mi ręce opadają. Wczoraj wyciągnąłem aku do lądowania naładowałem do fulla, dziś na mierniku prąd pokazuje 12.50 V Trzyma więc prąd jest włożyłem do afry aby ją zapalić miernik w dłoń aby sprawdzić spadek napięcia. Spadło do 11.20 V potem 10.20 V ale odpaliła bez problemu, podpinam miernik aby sprawdzić lądowanie. Przy 1200 obr jest 12.50 V przy ok. 3500- 4000 13.79 V czyli nie tak źle Ale teraz myślę sprawdzimy ile to ustrojstwo będzie miało jak włączę światła , więc włączam postojówki . Spadło do 13.20 V przełączam mijania już spada 12.70 V myślę już ciekawie się robi włączam długie 12.15 V tutaj runąłem. Nadmienię że instalację mam przeczyszczoną, kostki pozmieniane na hermetyczne ,przekaźnik nowy. O właśnie po dodaniu obrotów minimalnie podnosi się prąd lądowania Co wy na to czyżby regler padł i pod obciążeniem nie daje rady takie moje zdanie a wasze Ostatnio edytowane przez ferolo : 14.09.2011 o 11:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
![]() Zarejestrowany: Oct 2009
Miasto: Frankfurt/M
Motocykl: Elefant 944ie
Przebieg: 54420
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 12 godz 4 min 21 s
|
![]() Cytat:
Na mijania z wolnym obrotami 12.5V, 14,4V przy 2,5tysiąca i wyżej. I coś druga żarówka w ciągu miesiąca spaliła mi się z tyłu. Wcześniej miałem znowu że na wolnych ze światłami koło 15v, a im wyższe obroty tym napięcie mniejsze, spadało do około 13V. No nic, na nowy sezon się odchamie i cza coś konkretnego kupić, bez zasranego kombinowania. ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Polichno
Motocykl: TA
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 21 godz 51 min 51 s
|
![]()
Coś się dzieje złego te napięcia troszke za niskie są .
A jeszcze sprawdź napięcie zmienne międzyfazowe (żółte kabelki między sobą) A i jeszcze może podjedź gdzieś do sklepu gdzie mają miernik do sprawdzania akumulatorów , może aku pada ? |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Brak prądu. Rd 07a | Harnaś | Układ elektryczny i zapłonowy | 15 | 16.08.2016 07:49 |
brak pompy | rambo | Uklad paliwowy i wydechowy | 31 | 31.05.2013 00:51 |
Brak kierunkowskazów | zbys | Układ elektryczny i zapłonowy | 3 | 18.12.2012 21:18 |
Brak luzu | ferolo | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 17 | 10.07.2011 07:53 |
Brak o-ringu. | Mecia | Uklad paliwowy i wydechowy | 21 | 15.03.2011 15:23 |