![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Administrator
![]() |
![]()
dlaczego? z pewnością w jakiś szczególnych warunkach eksploatacji , jak wysokie obciążenia, prędkości pod 300km/h, czy w crosie , całkiem możliwe że zakuwanie jest bardziej uzasadnione.
Ale czy akurat Afryki powinny? cóż niech każdy sobie sam podejmuje decyzje.
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
![]() Online: 12 godz 42 min 27 s
|
![]()
Cała dyskusja to szukanie trochę dziury w całym. Jeżeli producent na opakowaniu porównuje trwałość różnych rodzajów zapięcia to nie bardzo rozumiem rozkładanie dyskusji na chłopski rozum. No ale dla tych co szukają teorii spiskowych wyjaśnienie.
Zapinka - jest jest tak dobrze dopasowana jak zakówka, czy zakucie fabryczne, po to, żeby dało radę zakuć przy użyciu podstawowych narzędzi, w krótkim czasie. Ma tą samą wade jak zakucie samemu, nie jesteś w stanie w ten sposób i tak samo szczelnie zamknąć ogniwa jak łańcuch zakuty fabrycznie, inaczej dla fanów oszczędności kupował byś zapinki w skelpie i składał łańcuch w domu ![]() Zakówka, dla tych co nie chcą zwalać wahacza, podobnie jak wyżej nie jesteś w stanie tak samo szczelnie zamknąć ogniwa jak fabrycznie, pewnie nie do końca jesteś też w stanie tak samo dobrze wyładować tego smarem. Wady generalnie to zakucie za słabe i zakucie za mocne jedno i drugie powoduje szybsze zużycie Zakucie fabryczne, szczelne i mocne jak cały łańcuch W więszkości wypadków pierwsze co idzie to zapinka/zakówka bo tam wcześniej pojawią się nieszczelności dostanie się brud i na końcu po prostu od tarcia temperatury i dupereli rozwalą się metalowe tulejki w środku. Były chyba test dida na 50 - 60 tys km i właśnie tuleje poszły pierwsze. Jak ganiam w offroadzie, gdzie się używa zapinek głównie ze względu na szybkość rozebrania łańcucha, skrócenia łańcucha, czy zdjęcia łańcucha jak coś się rozwali i zapinka strzela pierwsza, z resztą przy skracaniu, zdejmowaniu łańcucha obowiązkowo dajemy nową zapinkę. Generalnie każdy zakłada co uważa za stosowne i jak mu się podoba. To że ktoś użył zapinki wcale nie znaczy, że mu strzeli nagle łańcuch i rozwali połowę motocykla ... choć słyszałem o strzelajacym łańcuchu, to nie jestem w stanie powiedziec jak był zapięty. Historia była tylko jedna. Podsumowując, jak na opakowaniu producenta napisane jest zakuty fabrycznie - najmocniejszy, zapinka - najsłabszy to chyba nie ma co dyskutować, bo jak napisane że hąda jeździ na benzyne to nikt sie nie zastanawia czy można lać diesla ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
![]() myśląc o zapinaniu łancucha brałem pod uwage tylko obciążenia mechaniczne i siły oddziaływujące na ogniwko a nie wpadłem na tak prostą sprawe jaką jest uszczelnienie ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Polecam, bo to pikuś... a Ramires w ryj dostanie.....
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wybór zestawu napędowego. | janeksok | Rama, zawieszenia, napęd | 17 | 10.03.2021 06:08 |
alu-kufry, montaż | mckrzysiek | Wszystko dla Afryki | 37 | 08.09.2014 14:08 |
Montaż sprężyn. | Mecia | Rama, zawieszenia, napęd | 2 | 11.04.2011 15:42 |