|
![]() |
#1 |
Niepoprawny ideologicznie - XTZ/GS/LC4 ;)
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Józefów
Motocykl: R1100GS, LC4
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 57 min 31 s
|
![]()
[QUOTE=Ikar;293084nawigacja po drogach przy użyciu topo pl trochę śmiesznie- jazda na azymut
![]() ![]() Prawdopodobnie musisz przestawić w ustawieniach wyliczanie trasy po drogach (routing). GPmapa topo obsługuje to, chyba, że to jakaś uszkodzona wersja "nieoficjalna". Jeśli masz na myśli wbudowaną mapę topo w 62st to ona nie obsługuje routingu. City Navigator - niezła mapa szosowa, ma bardzo gęstą siatkę dróg - czasem gęstszą niż w rzeczywistości ![]() Po odpowiednim ustawieniu zasad routingu w odbiorniku można jej używać do wygenerowania trasy enduro o bardzo losowej trudności ![]() Jedna uwaga jeśli dopiero zaczynasz się wdrażać: na początku wszystkie mapy ładuj na kartę, bo zdarza się, że mapa jest uszkodzona i może wywalać odbiornik przy starcie - jeśli będzie w pam. wewnętrznej to możesz mieć spory problem. Jakbyś chciał się dalej pobawić to polecam zainstalowanie Google Earth, wyklikanie w nim trasy (od punktu do punktu), skonwertowanie jej (z KML do GPX; jako ślad - track) za pomocą GPSBabel'a i wgranie do odbiornika (katalog \Garmin\GPX\ ). Następny krok to wyklikiwanie śladów na skanach map wojskowych ![]() pozdrawiam, Adam |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: May 2011
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Przebieg: 46000
![]() Online: 1 dzień 23 godz 5 min 40 s
|
![]()
fxrider, dzięki za wszystkie informacje, dla początkującego jak ja wydają się bezcenne. Oczywiście wcześniej musze je przetrawic, żeby coś zrozumieć, a coś czuję że będę miał zatwardzenie ;-) Co do mojej mapy, to legalna TOPO PL2012. Pogmerałem w konfiguracji, włączyłem w "wyznaczanie trasy" opcję "Automobile driving" i metodę obliczania "minimize time" (nie wiem czemu kilka okienek dialogowych raptem po ang.). Jest pod ikonką "mapa" do wyboru "tryb samochodu". Tyle poustawiałem i zaraz sprawdzę jak to działa... Hej
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Przebieg: 46000
![]() Online: 1 dzień 23 godz 5 min 40 s
|
![]() Cytat:
Po kliknięciu enter coś próbowało się zadziać, ale za chwilę pojawił się komunikat "babel przestał działać". Może trzeba ten plik skonwertować na dysk twardy, a dopiero potem ściągnąć na garniaka? Jeżeli tak, to jak to zrobić ![]() Pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Miasto: Białystok
Motocykl: KTM 525 EXC 6 dni
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 1 godz 50 min 41 s
|
![]()
Na stronie aukcji widziałem używkę Montana za 1400, może ktoś szuka tego modelu. Bo ja się cały czas waham.
![]()
![]() |
#5 | |
trampkarz emeryt
![]() |
![]() Cytat:
![]() Ja wszedłem w konkretne rozważania. GPS używam w większości na asfalcie jak zwykły samochodziarz. Wbijam punkt docelowyi jadę jednocześnie używając mózgu ![]() Zakładam budżet max. 1800zł, sprzęt ma służyć kilka lat. Chętnie wydam mniej, w okolicach 1000zł. Jawią mi się: - Garmin 78S, - Garmin 62S, - Garmin Montana 600, - Garmin Zumo 220, - Garmin Zumo 350 (tu proszę o opinie, to nowość i wydaje się ciekawa na drogę..) - coś innego niż Garmin ![]() Jest jeszcze Oregon 450, miałem, był całkiem OK ale ekran mnie nie zadowalał (słabo w słońcu). W górach go nosiłem i przyznam że do zastosowań pieszych wolałbym guzikowca. Choć montany nigdy w ręku nie miałem.. Pytanie do znających temat - czy montana ma taki ficzer jak asystent pasa ruchu? To zupełnie niegłupia pomoc w obcych miastach...w automapie się sprawdzał. Pomóżcie państwo ![]() Pozdrawiam zimny |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Podobno ma i nawet gadać potrafi. Tylko żeby ten bajer działał to mapa musi być odpowiednio przygotowana, nie wiem czy jakaś oprócz nowych City Navigatorów to obsługuje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
trampkarz emeryt
![]() |
![]() Cytat:
Niniejszym...Montana 600 wydaje się najlepsza dla moich potrzeb, to była jedyna wątpliwość. A jak gadać potrafi to już zupełnie fajnie :-) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
2. W Montanie jest asystent pasa ruchu! Oczywiście jeśli masz City Navigatora. Wyświetla też ograniczenia prędkości, co jest przydatne jak jedziesz samochodem w bardziej niż PL praworządnych krajach ![]() 3. W Montanie nie ma natomiast innych ficzerów przydatnych głównie do samochodu: JunctionView, czyli realistycznego widoku skomplikowanych skrzyżowań; oraz TMC, czyli komunikatów o utrudnieniach na drodze. Mimo pktu 3. Montana świetnie sprawdza się w samochodzie. Ja sam pozbyłem się wszelkich innych pomocników nawigacyjnych i Montany używam również w samochodzie bez żadnego specjalnego dyskomfortu. Co do samego City Navigatora, to jest to w zamyśle mapa samochodowa (bez szczegółów topo), ale tak jak już wspomniał fxrider w PL przy bardzo dużej szczegółowości ma często zchrzanioną kategoryzację dróg. Paradoksalnie na moto stanowi to zaletę ![]() Do jeżdżenia o jakim mówi fxrider jednak CityNavigator nie nadaje się. @Ikar O ile dobrze rozumiem to masz zainstalowaną mapę Azymutu: PL TOPO? A nie GPMapa Topo? Te dwie mapy łatwo pomylić. Ta pierwsza jest b. dobra i uaktualniana, a ta druga już od dawna martwa. Dociągnij sobie darmową nakładkę: PL_Sciezki_2012. Opis i linki: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=11163 To jest taka niby mapa - przeźroczysta warstwa z samymi ścieżkami. Wgrywa się to identycznie jak mapę. Całość (razem z PL TOPO) jest bardzo dobra nie tylko na moto, ale i przede wszystkim na piesze/rowerowe wycieczki. No i z racji świeżych map drogowych z Emapy o dziwo swietne jest też w samochodzie. Zdrówko, Miszel |
|
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
czasami tak sie dzieje. mi też babel wysypywał się masę razy.
może tak?: spróbuj otworzyć babel przeciągając do jego ikony na pulpicie plik źrodłowy .kml, .kmz i po otworzeniu się aplikacji babel wskaż jakiego rodzaju plik ma być wygenerowany. plik źródłowy będzie załadowany automatycznie przy otworzeniu sie programu. napisz czy pomogło. jeśli nie to może przeistaluj ![]() matjas p.s. jeśli masz problem z konwertowaniem do gpx's to są w necie darmowe konwertery online. poszukaj - wpisz 'kml to gpx' - to wystarczy.
![]() |
#10 |
|
![]()
Nie testowałem bezpośredniego wysyłania z programu do odbiornika.
Zawsze robiłem plik .GPX i wrzucałem go na kartę do katalogu \Garmin\GPX\ Być może problem polega na trybie w jakim pracuje odbiornik podpięty do kompa - zdaje się, że NIE powinien być podpięty jako pamięć masowa, a mieć odpalony system. pzdr, Adam |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
kupić, nie kupić - oto jest pytanie? | norweg | Hamulce, kola, opony | 31 | 24.05.2013 19:00 |
Chciałbym poznać... | Klepo | Umawianie i propozycje wyjazdów | 9 | 18.08.2011 00:28 |
czy kupić taki regler...??? | MuSStaFFa | Układ elektryczny i zapłonowy | 22 | 02.04.2011 20:17 |