Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 31.08.2009, 19:46   #1
paku

paku's Avatar

Motocykl: chwilowo rower
Galeria: Zdjęcia
paku jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 20 godz 20 min 37 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał chomik Zobacz post
Ostatnio przy nadpalonej wtyczce regulatora przestawała mi pracować pompa jak jechałem na światłach i trąbienie było słabe, ale napięcie było w porządku.... miernik LED pokazywał wszystko gitarra. To tak ku przestrodze....
Ja tam na prezydent się nie wybieram, ale z elektryką trochu miałem do czynienia i coś tak miarkuje ze sprawdzając napięcie to można tylko dowiedzieć się że już jest padnięty. Problemem jest natężenie prądu a nie napięcie, tak se myśle.

Druga sprawa jaka mi przychodzi do głowy (a pomijana zupelnie) to kwestia faz napięcia na zółtej trójce kabelków.
Chodzi sie o to ze jak fazy są za bardzo rozjechane /przesunięcie lub róznica napięć/ to regulator naprawde ma co robić/, i tak se myśle że,ok regulatory padają bo muszą, a problem jest w ich zasilaniu z alternatora.

Czy ktoś kiedykolwiek sprawdzał co daje alternator /chyba raczej prądnica trójfazowa, ale sie nie wypowiadam/ po awarii regulatora.

Sprawdzał to znaczy podłączył miernik pokazujący przesunięcie fazowe.
paku jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.08.2009, 21:32   #2
Kazmir

Kazmir's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Kazmir jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 21 godz 3 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pku Zobacz post
Ja tam na prezydent się nie wybieram, ale z elektryką trochu miałem do czynienia i coś tak miarkuje ze sprawdzając napięcie to można tylko dowiedzieć się że już jest padnięty. Problemem jest natężenie prądu a nie napięcie, tak se myśle.

Druga sprawa jaka mi przychodzi do głowy (a pomijana zupelnie) to kwestia faz napięcia na zółtej trójce kabelków.
Chodzi sie o to ze jak fazy są za bardzo rozjechane /przesunięcie lub róznica napięć/ to regulator naprawde ma co robić/, i tak se myśle że,ok regulatory padają bo muszą, a problem jest w ich zasilaniu z alternatora.

Czy ktoś kiedykolwiek sprawdzał co daje alternator /chyba raczej prądnica trójfazowa, ale sie nie wypowiadam/ po awarii regulatora.

Sprawdzał to znaczy podłączył miernik pokazujący przesunięcie fazowe.
1 W układach ładowania z alternatorem problemem jest napięcie nie prąd.
Widziałeś gdzieś taki układ z regulatorem takim jak występował w klasycznych prądnicach? Podobno alternator sam dostosowuje prąd ładowania adekwatnie do obciążenia

2
Co kąkretnie masz na myśli mówiąc: "rozjechane / przesunięte"
Czym to chcesz sprawdzić - jak pomierzyć ?
Oczywiście jest miernik przesunięcia fazowego, ale jeszcze do szczęścia przydałby się generator impulsów. Wchodzimy na drogę laborki to chyba moim zdaniem za wysokie progi na zwykły układ ładowania. Znasz tolerancję takiego pomiaru dla AT?, ale ja nie jestem elektrykiem - prezydentem też nie
Kazmir jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.08.2009, 07:20   #3
klanol
:O

klanol's Avatar

Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
klanol jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 21 godz 25 min 16 s
Domyślnie

to samo się robi z kostką przy styczniku. trzeba zlutować (zmostkować) dwa zewnętrzne czerwone kable, prze które płynie cały prąd na instalację. to drugie miejsce awarii a pomijane. złączki się grzeją i palą a z wierzchu tego nie widać.
Stary 31.08.2009, 09:24   #4
wieczny
Common Rejli

wieczny's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
wieczny jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
Domyślnie

Zmostkowałem i nie miałme prądu w ogóle . A jak podłączyłem tak jak seria to było ok.

wieczny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.08.2009, 10:06   #5
klanol
:O

klanol's Avatar

Miasto: warszawa
Przebieg: 38000
klanol jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 21 godz 25 min 16 s
Domyślnie

to coś źle porobiłeś najwyraźniej. zobacz po schemacie i podziałaj miernikiem musi działać
Stary 31.08.2009, 20:56   #6
LukaSS

LukaSS's Avatar

Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
LukaSS jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
Domyślnie

PKU, a tak naprawdę to ile osób mierzy napiece na fazach kiedy padnie regulator? Padł to padł. Kupuje sie nowy regler i git.
Tego przesunięca to ja nawet nie mierze, bo tylko lekko sie orientuję co to, ale napiecie często.

A ten patent z chłodzeniem to widziałem w XTZ już parokrotnie. Podobno się sprawuje dobrze, ale w ST robią większe otwory.

Ostatnio edytowane przez LukaSS : 31.08.2009 o 21:10
LukaSS jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.09.2009, 12:03   #7
newrom
heu ?

newrom's Avatar

Miasto: Kraków
newrom jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 20 godz 17 min 46 s
Domyślnie

To nie jest kwestia "A że w Afryce instalacja jest częściej narażona na brud, wodę itd to nic dziwnego, że częściej pada." tylko oszczędności Pana Chądy. Podobnie sypią się reglery w VFR z tego okresu. Jeśli idzie o chłodzenie to założyłem sobie kawał szpeja aluminiowego z procesora pentium 2 i teraz regler jest dużo chłodniejszy. A szpeja prawie nie widać.
Stary 09.09.2009, 14:26   #8
Lepi

Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Lepi jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał newrom Zobacz post
To nie jest kwestia "A że w Afryce instalacja jest częściej narażona na brud, wodę itd to nic dziwnego, że częściej pada." tylko oszczędności Pana Chądy. Podobnie sypią się reglery w VFR z tego okresu. Jeśli idzie o chłodzenie to założyłem sobie kawał szpeja aluminiowego z procesora pentium 2 i teraz regler jest dużo chłodniejszy. A szpeja prawie nie widać.
Chwileczkę, wyrwałeś to trochę z kontekstu. Dlatego wklejam poniżej. Dokładnie napisałem o kosztach półprzewodników, czyli oszczędności i o tym, że inne motocykle z tego okresu też na to cierpią.
A instalacja jednak jest bardziej narażona w Afri. Popatrz na złączki (starek konstrukcji) po kilku latach używania w różnych warunkach i na kostki motocykla latającego po asfalcie i to najczęściej suchym.
Na regler możesz przykleić co tylko chcesz. Będzie chłodniejszy. Jednak obniżanie temperatury nie zwiększy wydajności prądowej użytych elementów. Odprowadzasz ciepło z powierzchni reglera a nie z elementow, które przy np. zwarciu i tak ulegna spaleniu zanim ciepło zdąży dotrzeć do twojego radiatora. Nie potępiam takich rozwiązań, tylko uważam za nieskuteczne.

Cytat:
Napisał Lepi Zobacz post
Odpowiedź jest naprawdę prosta. Inne stare konstrukcje też tak mają!
Dawno temu, elementy półprzewodnikowe były drogie. Zwłaszcza te dużej mocy. Popatrz kiedy powstał projekt Afryki. Używano zatem elementów o bardzo małym marginesie (zapasie) mocy. Każde pogorszenie warunków pracy jest zabójcze.
A że w Afryce instalacja jest częściej narażona na brud, wodę itd to nic dziwnego, że częściej pada.
Stary 15.09.2009, 01:46   #9
ENDRIUZET
buszujący w zbożu

ENDRIUZET's Avatar

Miasto: Szczecin
Przebieg: 33.000
ENDRIUZET jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 13 godz 40 s
Domyślnie

Ludzie napiszcie .... u was też regulator w ciągu 2 minut od uruchomienia moto robi się baaaardzooooo gorący
Stary 15.09.2009, 09:14   #10
LukaSS

LukaSS's Avatar

Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
LukaSS jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ENDRIUZET Zobacz post
Ludzie napiszcie .... u was też regulator w ciągu 2 minut od uruchomienia moto robi się baaaardzooooo gorący

Miałem tak. Poprawiłem masę oraz wyczysciłem styki i przestał się grzać.

Zasady Postowania