![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
![]() |
![]() Cytat:
Operacje Ilość do zamówienia ![]() ![]() Opis towaru ![]() Więcej o cenie... Cechy ![]() Dostępność ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() |
![]() Cytat:
Lucas podobno gorszy od vesrah... A na Agro byłem sam a wyprawa dwie osoby, więc moim zdaniem będzie delikatniej ![]() ![]()
www.motopodroze.pl Ostatnio edytowane przez chomik : 30.06.2008 o 18:51 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
![]() Online: 31 min 44 s
|
![]()
Na prośbę daniela_87 wracam do tematu sprzęgła w AT. Jak już wcześniej napisałem założyłem tarcze i sprężyny firmy Lucas TRW. Zrobiłem już grubo ponad 1000km i bez żadnych niespodzianek. Okres docierania (ułożenia sie tarcz), który producent zaleca (300km) przejeździłem spokojnie. Po tym przebiegu ustawiłem na nowo luz na dźwigni i taki pozostał do tej pory. Gdy motocykl postoi przez noc, sprzęgło sie skleja i to trzyma dość mocno, trzeba kilka razy poszarpać na drugim biegu żeby je rozkleić. Próba załączenia pierwszego biegu na pracującym silniku bez tej operacji kończy sie zgaszeniem silnika. Sklejanie to tylko dobrze świadczy o tym sprzęgle. Przed wymianą nie było tego efektu, i co faktycznie po wyjęciu tarcz się potwierdziło, były przypalone. Grubość miały nominalna jaką podaje producent. Druga sprawa to sprężyny które są wyraźnie twardsze i co ciekawe nie są dedykowane do AT
![]() Podsumowując jestem zadowolony z tego jak pracuje sprzęgło Lucus'a w mojej Trójce. Myślę że to sprzęgło długo posłuży. Śmiało mogę polecić ten zestaw pozostałym użytkownikom AT. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Administrator
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 9 godz 43 min 44 s
|
![]()
Potwierdzam, mam taki sam zestaw, też Lucas i też mi się skleja. Ale wystarczy pod odpaleniu na chwilę wcisnąć sprzęgło i nawet słychać jak się rozklei. Przejechałem już z 5tys. po wymianie i wydaje mi się, że teraz jest jak było na oryginale, jeśli chodzi o opór klamki.
pozdr, laska |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
![]() Online: 31 min 44 s
|
![]()
Zjawisko sklejania będzie występowało zawsze przy mokrym sprzągle, gdy tarcze dokładnie przylegają do przekładek, to tak jak byś położył na siebie dwie szyby a pomiędzy nimi była woda. Może i to jest upierdliwe przy codziennej eksploatacji ale co zrobić. Może faktycznie z przebiegiem ten efekt sie zmniejszy. Zobaczymy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Administrator
|
![]()
Przy fabrycznym tego nie miałem. Zmieniałem przy ok. 65tys przebiegu. Pojawiło się to dopiero po wymianie.
pozdr, laska |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
A dlaczego zmieniałeś skopciło się ? Jeśli tak to jak ?
![]() |
#9 |
Administrator
|
![]()
Coś mi nie pasowało przy zmianie biegów. Poza tym szybko mi się luz zmieniał. Tomkowi, też się nie podobało. A że miałem jechać z kumplem na Ukrainę i do Rumunii (co się nie do końca udało) stwierdziłem, że wymienię. I chyba niepotrzebnie, bo tarcze nie wyglądały źle a linka się postrzępiła przy wyjściu z pancerza i dlatego luz mi się zmieniał. Ogólnie mam wymienione i spokój. Moto jeździ a ja chyba jestem przewrażliwiony i za bardzo na nią chucham.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
![]() Online: 11 miesiące 1 tydzień 52 min 3 s
|
![]()
Jako, że chyba przyjarałem tarcze z Tadzykistanie i niechybnie trza będzie je wymienić bardzo bym was chłopaki prosił o radę jakie tarcze kupić. Widzę, ze EBC to chłam ,Lucasy się kleją a te V coś tam to też badziew. czy pozostają tylko oryginały
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pytanie sprzęgłowe? | michoo | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 11 | 10.03.2011 11:46 |
Pożyczę moduły zapłonowe i tarcze sprzegłowe do xrv 650 | majo | Wszystko dla Afryki | 13 | 26.03.2009 20:26 |
jakie tarcze sprzęgłowe do rd 04??? | BartekBBI | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 4 | 15.02.2009 23:41 |