![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Reykjavik
Motocykl: tyż Honda ale mała siostra królowej
Przebieg: jest
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 3 godz 35 min 20 s
|
![]()
Zółta febra to choroba śmiertelna-po zakażeniu nie ma już lekarstwa.
szczepionka jest ważna 10 lat od zaszczepienia-w Polsce w każdym Międzynarodowym Punkcie Szczepien można się zaszczepic bez problemu. Ja szczepiłam się w 2006 roku i płaciłam ok 500 PLN za wszystko ( TeDe, polio, zółta febra, hepatitis A=B, ) warto! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
El Mariachi
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Podkarpackie
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s
|
![]() Cytat:
Śmiem się niezgodzić czasami Polska jak Etiopia przynamniej politycznie i systemowo. Więc wychodzi na tropikalną. ![]()
![]() |
![]() |
#3 | |
Miasto: Szczecin / Stargard
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 9 godz 48 min 5 s
|
![]() Cytat:
Z racji tego, że jestem marynarzem bywałem wiele razy w rejonach zagrożonych malarią i tak jak Dr A.Twin napisał nie ma na to żadnej szczepionki i 100% zabezpieczenia. Leki p/malaryczne ograniczają w jakimś stopniu ryzyko zarażenia ale ich głównym zadaniem jest walka ze skutkami wywołanymi tą chorobą (co na pewno może ochronić przed śmiercią). Przyjmowanie tych środków przez dłuższy czas (powyżej 5 tygodni) nie jest wskazane i wiążę się z występowaniem wielu skutków ubocznych. Jak byłem w Angolii to przyjmowałem "Malarone" (ponoć jeden z lepszych środków) i po około 3 tygodniach przyjmowania zaczynały się dziać dziwne rzeczy ze mnę: bóle głowy, problemy ze snem, dziwne przełykanie śliny aż po zapalenie gardła. Niektórzy w ogóle olewali branie tych leków ale na pewno wiązało się to z większym ryzykiem zachorowania w przypadku ukąszenia przez komara przenoszącego malarię (bo nie wszystkie ją przenoszą). Aaa, i w przypadku gdy ktoś jest honorowym dawcą krwi to musi odczekać co najmniej pół roku od powrotu z rejonu zagrożonego malarią i od okresu zakończenia przyjmowania tych środków. I jeszcze innym problemem jest cena tych środków, np. Malarone 12szt. kosztuje około 150-200 PLN i oczywiscie na recepte. Gdyby ktoś wyjeżdżał w rejony zarażone malarią i zdecydował się na branie tych środków to chętnie pomogę bo zostało mi parę opakowań "Malarone" a bez sensu by było jakbym je miał wyrzucić. Jak jest ktos zainteresowany to proszę na ![]() Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez macalik : 01.10.2010 o 16:43 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Motocykl: RD07
Przebieg: mały
![]() Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Filtr paliwa VS przebieg | rambo | Uklad paliwowy i wydechowy | 33 | 26.02.2012 23:15 |
Dziwne objawy z prądem :( | Vooytas | Układ elektryczny i zapłonowy | 6 | 26.09.2008 12:01 |