Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 02.05.2011, 10:28   #1
Dunia

Dunia's Avatar

Miasto: Reykjavik
Motocykl: tyż Honda ale mała siostra królowej
Przebieg: jest
Dunia jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 dni 3 godz 35 min 20 s
Domyślnie

Zółta febra to choroba śmiertelna-po zakażeniu nie ma już lekarstwa.
szczepionka jest ważna 10 lat od zaszczepienia-w Polsce w każdym Międzynarodowym Punkcie Szczepien można się zaszczepic bez problemu.
Ja szczepiłam się w 2006 roku i płaciłam ok 500 PLN za wszystko ( TeDe, polio, zółta febra, hepatitis A=B, ) warto!
Dunia jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.05.2010, 11:21   #2
BLOB
El Mariachi

BLOB's Avatar

Miasto: Podkarpackie
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
BLOB jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dr A.Twin Zobacz post
Połowa z tych chorób to nie tropikalne.

http://www.malypodroznik.pl/porady/p_szczepienia.htm

Dr A.twin zaleca

Śmiem się niezgodzić czasami Polska jak Etiopia przynamniej politycznie i systemowo. Więc wychodzi na tropikalną.
Stary 01.10.2010, 16:41   #3
macalik

Miasto: Szczecin / Stargard
Motocykl: nie mam AT jeszcze
macalik jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 godz 48 min 5 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dr A.Twin Zobacz post
MALARIA inaczej ZIMNICA

PROFILAKTYKA -NIE MA SZCZEPIONKI !!! NAJLEPIEJ - UNIKAJ KOMARÓW ORAZ LEKI
1) Repelenty, ubranie, siatki w oknach, moskitiera, sprawdzanie pokoju za "gadem"
2) Leki p/malaryczne trzeba przyjmować przed, w trakcie i trochę po powrocie wg dobranej indywidualnie dawki i strefy zagrożonej ( malarycznej). Najlepiej zrobi to lekarz, co się na tym zna.

ŻYCZĘ ZDROWIA
Witam,

Z racji tego, że jestem marynarzem bywałem wiele razy w rejonach zagrożonych malarią i tak jak Dr A.Twin napisał nie ma na to żadnej szczepionki i 100% zabezpieczenia. Leki p/malaryczne ograniczają w jakimś stopniu ryzyko zarażenia ale ich głównym zadaniem jest walka ze skutkami wywołanymi tą chorobą (co na pewno może ochronić przed śmiercią).
Przyjmowanie tych środków przez dłuższy czas (powyżej 5 tygodni) nie jest wskazane i wiążę się z występowaniem wielu skutków ubocznych.
Jak byłem w Angolii to przyjmowałem "Malarone" (ponoć jeden z lepszych środków) i po około 3 tygodniach przyjmowania zaczynały się dziać dziwne rzeczy ze mnę: bóle głowy, problemy ze snem, dziwne przełykanie śliny aż po zapalenie gardła. Niektórzy w ogóle olewali branie tych leków ale na pewno wiązało się to z większym ryzykiem zachorowania w przypadku ukąszenia przez komara przenoszącego malarię (bo nie wszystkie ją przenoszą).
Aaa, i w przypadku gdy ktoś jest honorowym dawcą krwi to musi odczekać co najmniej pół roku od powrotu z rejonu zagrożonego malarią i od okresu zakończenia przyjmowania tych środków.
I jeszcze innym problemem jest cena tych środków, np. Malarone 12szt. kosztuje około 150-200 PLN i oczywiscie na recepte.
Gdyby ktoś wyjeżdżał w rejony zarażone malarią i zdecydował się na branie tych środków to chętnie pomogę bo zostało mi parę opakowań "Malarone" a bez sensu by było jakbym je miał wyrzucić.
Jak jest ktos zainteresowany to proszę na a.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez macalik : 01.10.2010 o 16:43
macalik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 03.10.2010, 09:09   #4
A.Twin

A.Twin's Avatar

Motocykl: RD07
Przebieg: mały
A.Twin jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 18 godz 22 min 53 s
Domyślnie

Cytat: