Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Husqvarna 701

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 19:46   #631
azure

Miasto: LKS
Motocykl: PD06
azure jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 21 godz 40 min 58 s
Domyślnie

Do swojego 690 2020 enduro kupiłem:
1. włącznik wentylatora z ON na 93 stopnie (vs 102 ori), więc off pewnie 88
2. większy wirnik pompy cieczy chłodzącej od niceCNC
3. materiały na swap wentylatora na 130mm

i zwatpiłem czy dobrze robię. W lecie ten motocykl kręcił mi wentylatorem abym tylko wjechał w teren.
Zamysł był taki: większy wentylator szybciej odbierze ciepło z chłodnicy, większy wirnik zwiększy obieg płynu. Z kolei włącznik odpalający wentylator przy 93 spowoduje, że (przynajmniej w teorii) silnik powinien mieć tych kilka stopni mniej... ale też będzie odpalał się szybciej niż na ori czujniku...

Aktualnie ecu ma standardowy wsad + fuelDongle. Dolot ori, wydech luźniejszy... Nie mam do końca przekonania do zmiany softu, bo bez hamowni to wrzutka gotowca (czort wie jakiego), a z hamownią to jakieś chore pieniądze.
Na 100% zwiększenie paliwa polepszyłoby AFR... ale czytam, że model z euro4 utrzymuje jeszcze rozsądny AFR (nie to co euro5). Tylko to wszystko dywagacje, a patrząc po spalaniu to tego paliwa jest mało dostarczane do kotła.

Co istotne kontrolka od wysokiej temperatury chyba ani razu nie zaświeciła, gdzie kolega w 690 euro5 po szeregu modyfikacji + program dalej narzeka, że go ciągle straszy...
Nie wiem przy ilu stopniach ona się zaświeca, nie znajduję takiej informacji w internetach.

Ktoś z Was montował i użytkował tego typu zmiany w układzie chłodzenia i ma jakieś sensowne zdanie na ten temat?
azure jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 19:59   #632
Dubel
Moderator

Dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
Dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 12 godz 3 min 45 s
Domyślnie

Mam duży wentylator , pompę od Nicecnc i orginalny włącznik wentylatora. Mam też czujnik temperatury cieczy i wiem że wentylator startuje przy 98-99 zatrzymuje się 88-90. Mam Rapid evo co to niby poprawia skład mieszanki i akrapa z homologacja. Za dużo nie mogę na ten temat na razie powiedzieć ale w drugiej połowie kwietnia pewnie coś już dam radę

https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2
Dubel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 20:12   #633
azure

Miasto: LKS
Motocykl: PD06
azure jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 dni 21 godz 40 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dubel Zobacz post
Mam duży wentylator , pompę od Nicecnc i orginalny włącznik wentylatora. Mam też czujnik temperatury cieczy i wiem że wentylator startuje przy 98-99 zatrzymuje się 88-90. Mam Rapid evo co to niby poprawia skład mieszanki i akrapa z homologacja. Za dużo nie mogę na ten temat na razie powiedzieć ale w drugiej połowie kwietnia pewnie coś już dam radę
Który rocznik masz, euro4/5?
Rapid EVO lub PC6 - myślałem nad tym też... zdaj relację jak pojeździsz. Ktorą wersję Rapida masz, kupowane tu w PL czy z zagramanicy?

Jaki masz czujnik cieczy i gdzie sensor zamontowałeś?
azure jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 20:27   #634
Dubel
Moderator

Dubel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
Dubel jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 12 godz 3 min 45 s
Domyślnie