Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Kwestie różne, ale podróżne.

Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 21:43   #41
torak

torak's Avatar

Miasto: podmiastowy, k.Szczecina
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: rośnie
torak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 18 godz 58 min 9 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Danny Zobacz post
. A powiedz, nocowałeś gdzieś samotnie na dziko pod namiotem
Nocowaliśmy pod namiotem raz, przy Rapa Rosie, nad rzeczką przy mostku. Obok dwa kampery stały więc uznałem że raczej będzie spokojnie, i było. Jedynie pies się szwendał, ale spokojny z domieszką płochliwy.

Na Transfogaraszy byliśmy niestety w niedzielę. Tłok był przeogromny, upał jeszcze większy. Przed szczytem korek w połowie tunelu się zaczynał. Może dlatego miśków było mniej.
torak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 21:47   #42
zimny
trampkarz emeryt

zimny's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: R1200GS K25
Przebieg: za mały
zimny jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 3 dni 3 godz 19 min 13 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał torak Zobacz post
Na Transfogaraszy byliśmy niestety w niedzielę. Tłok był przeogromny, upał jeszcze większy. Przed szczytem korek w połowie tunelu się zaczynał. Może dlatego miśków było mniej.
Ano niestety, tak mi mówiono o weekendach jeszcze jak pogoda dobra (my mieliśmy dobrą po obu stronach tunelu co podobno nie jest takie częste). W piątek nie było żadnych korków, włącznie z tunelem. Jedyne przymusowe ew. postoje to jak puszki stawały zdjęcia miśkom robić...
zimny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 23:20   #43
Brzeszczot

Brzeszczot's Avatar

Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
Brzeszczot jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 3 dni 32 min 30 s
Domyślnie

Napiszę jaką miałem przygodę w tym miesiącu ku przestrodze . Jeżdżąc beztrosko po górkach albańskich , zapragnąłem kąpieli w morzu. Kilka godzin później , nocleg na plaży i kąpiel. Gdy wszedłem po szyję do wody , w pewnym momencie poczułem ni to ukłucie , no to ugryzienie w prawą stopę . Pomyślałem że to jakaś sardynka w puszcze lub inną skorpena mnie ujebała , ból piekący ale niezbyt silny. Nic sobie z tego nie robiąc pływałem dalej. Następnego dnia jak się obudziłem to miałem na stopie takie dwie czerwone plamki w odległości około 2 cm od siebie i lekko opuchniętą nogę , po za tym nic mi nie dolegało. Jednak wziąłem leki przeciw zapalne oraz antybiotyk, które zawsze mam ze sobą W dzień w sumie o tym zapomniałem ale pod wieczór jak zsiadłem z motocykla to już stopa bolała dosyć solidnie . Następnego dnia rano sytuacja nie polepszyła się ale też i nie pogorszyła , ponownie przyjąłem porcję leków i zadecydowałem że wracam do kraju. Trzeciego dnia prawa noga była już dwa razy grubsza od lewej i miałem objawy grypopodobne , oraz lekką gorączkę . Gdy wróciłem do domu , nadal czułem się fatalnie ale nie na tyle aby zgłosić się do lekarza . Zwłaszcza że ślad na nodze całkowicie znikł i w sumie opuchlizna też , czułem się jak bym przebiegł maraton i wychodziły że mnie zimne poty. Piątego dnia rano a raczej już w nocy wiedziałem że jest źle , gorączka 39,6 i mocne osłabienie , piłem wodę i pociłem się jak mops. Żona zapisała mnie do lekarza rodzinnego , ponieważ na pogotowie nie chciałem bo twierdziłem że zaraz mi przejdzie ,to pewnie grypa i takie tam. Następna noc była naprawdę ciężka, gorączka nie odpuszczała po 27 razie przestałem liczyć wycieczki do łazienki co 10 minut chciało mi się lać a nie mogłem. Nad ranem zacząłem wymiotować wodą i śliną i zatrzymało mi nerki . Udałem się jeszcze o własnych siłach do lekarza rodzinnego 😵‍💫😵‍💫 jak mnie babka zobaczyła to stwierdziła że chyba zaraz jebnę w kalendarz i trzeba natychmiast do szpitala . Uderzenia serca w spoczynku miałem ponad 140 a ciśnienie krwi 91/50. W warszawskim szpitalu przyjęto mnie w miarę szybko i profesjonalnie. Dali kilka zastrzyków i kroplówkę (nawet kilka) zrobiono badania krwi , USG i jak nerki trochę ruszyły to i moczu . CRP miałem 186 chyba , , do sepsy bardzo blisko. Z badań wyszło zatrucie bakteriologiczne ,ale tak naprawdę nie wiadomo czym . Gorączkę powyżej 39 miałem kolejne cztery dni ale nerki już ruszyły . Po siedmiu dniach wszelkie objawy ustąpiły . Ale co mnie wytelepało to głowa mała

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
Brzeszczot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 01:22   #44
arbo
dupa nie ajatollah

Motocykl: xd
arbo jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 9 godz 16 min 11 s
Domyślnie

2cm?
Żmija? Objawy jak przy słabym ukąszeniu (na szczęście słabym - zresztą duża część ukąszęń żmiji zygzakowatej to ukąszenia tzw. suche, bez jadu lub z małą ilością; z drugiej strony żmije raczej rzadko pływają i raczej uciekają niż atakują), gorączka, nerki, wymioty, tętno i ciśnienie, itd. co opisałeś.
Duszności miałeś?
Jeśli żmija, to dobrze, że nie rogata albo, nie daj Boże, nosoroga. Ta ostatnia ma jad śmiertelny. Obie łatwo rozpoznać, mają wypustki na głowie w kształcie rogów (rogata dwie, nodoroga jedną).
Może zasugerować, że Hyde park tylko dla dorosłych? Bo z tym na własną odpowiedzialność nie wszyscy rozumieją jak widać. Wchodzą i narzekają że jest jak jest. To tak jakbym wszedł do monopolowego i prawil kazanie jaki alkohol szkodliwy.
(copyright Fazik)
arbo jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania