Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 10:47   #21
czaja

Miasto: Dukla
Motocykl: 1290SAR,990S,SXC
czaja jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 22 godz 47 min 3 s
Domyślnie

Ceny w innych krajach jakie są takie są.
Chodzi o to, że mamy modę na adventure, taki transalp to jest prosty motorek, nawet bez kawałka plastikowej oslony pod miską. W serii nadaje się tak na szutry jak hornet, który nota bene jest dychę tańszy, a w cenie transalpa możemy mieć horneta 1000 i uważam że wycena hornetów jest git.

W temacie voge żeby nie było wszystko super to rama jest z jednego kawałka razem z mocowaniem wydechu jak w tenere.
czaja jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 10:48   #22
ramires
Administrator

ramires's Avatar

Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
ramires ma wyłączoną reputację
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 13 godz 28 min 16 s
Domyślnie

Ja moje 3 grosze wrzucę.

Miałem na chwilę to moto do dyspozycji, nawet też mój szef się do niego przysiadał chociaż wciąż myśli o afryce (jak znam życie to weźnie ATAS'a prędzej niż RD07).

Moto seryjnie jest o niebo lepiej wyposażone niż trampek nowy, którym już też miałem okazję pośmigać - mowa o tym 2025 modelu.

Naprawdę szukałem czegoś, aby się dowalić, że coś jest nie tak albo zalatuje tandetą. Nie znalazłem. Absolutnie NIE JESTEM fanem tych marek, ale biorąc pod uwagę budżet na moto i co dostajemy vs budżet na Japonię i to, czego NIE dostajemy w serii to jakiś żart.

Moto żwawe, całkiem precyzyjne w prowadzeniu, zawias markowy a nie chińska kopia. Heble ok. Może patrząc względem nowych moto brakowało QS i ride by wire (jednocześnie odpadł też tempomat). Kanapa sprawiała wrażenie wygodnej, ale za krótko jeździłem, aby się wypowiedzieć. Światła ok, doświetlanie zakrętów też całkiem przyjemne.

Jestem obserwatorem, który na zimno patrzy. Jest nowe to jeździ, czas pokaże, jak szybko będzie (lub nie) coś nie tak.

Jedyne co mnie uderza naprawdę względem japońskich moto w porównaniu z tym to fakt, że japonia coraz bardziej idzie w kierunku "bycia premium na siłę" i każe sobie płacić i to słono za wszelkie akcesoria, podczas gdy Chińczycy pokazują, że można w serii dać dobre (czas to zweryfikuje) moto z dobrym wyposażeniem.

Głupi przykład gniazda ładowania w CRF300, które kosztuje całkiem sporo jak za parę kabelków i gniazdo.... no sorry, nie kupuję tego.

Jak już pozwalamy sobie na lekkie rozwodnienie tematu to przykład z mojego hondowego (przemysłowego) podwórka.

Silnik GX390 - zwykły - cena X
Silnik GX390 - z rozruchem elektrycznym - cena X +1500~2000 więcej

Loncin (odpowiednik GX390) - cena 1/2 X
Loncin - z rozruchem elektrycznym - cena 1/2 X + 400zł...

Żywotność to inna bajka, chociaż przy tych nowych hondach GX390 EURO5 śmiem twierdzić, że zbyt wiele nie ma różnicy pomiędzy Loncinem.

Nie, nie jestem fanem Loncina, ale ta firma pokazuje, że za praktyczność nie trzeba płacić majątku...

Robiłem ostatnio nietypowy silnik GX160 z mocnym ładowaniem - upaliło jakimś cudem ładowanie. Chcę zamówić cewkę ładującą (7,2A) i cena części była praktycznie porówywalna z nowym silnikiem z tą cewką... to jest pojebane...

...okręt mój płynie dalej... gdzieś tam...
ramires jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 11:36   #23
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 22 godz 11 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał szynszyll Zobacz post

FZR1000 mialo 20 zaworow 40 lat temu - goscie sie do dzis do tego nawet nie zblizyli.
najgorsza głowica w historii, od wersji exup 1990r. zawory trzeba robić co 10.000 bo ssące się podpierają a producent podaje 44.000km ! w miarę były wersje wcześniejsze Genesis ale 44.000km to i tak nieosiągalny wynik.

Miałem kilka lat FZR1000EXUP na początku przypuszczałem, że ktoś zaniedbał luzy i dlatego ssące tak padają wymieniłem wszystkie 12 zaworów i na nowych było tak samo. Drugi problem tego modelu to rozpylacze w gaźników zrobione z gównolitu motocykl nie chciał palić poniż 7L, wymiana na nowe to tylko na chwilę lepiej (ok 8000km) bo szybko się wycierały ponownie.... Firma Factory Pro z USA zrobiła swoje iglice oraz rozpylacze - sprowadziłem je ze stanów i było git.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 12:00   #24
mdxmd

Domyślnie

Cytat:
Napisał ramires Zobacz post
Jedyne co mnie uderza naprawdę względem japońskich moto w porównaniu z tym to fakt, że japonia coraz bardziej idzie w kierunku "bycia premium na siłę" i każe sobie płacić i to słono za wszelkie akcesoria, podczas gdy Chińczycy pokazują, że można w serii dać dobre (czas to zweryfikuje) moto z dobrym wyposażeniem.
t
dokładnie, Japończycy mają głowy zalane betonem. Jako ostatni do końca robili gaźniki, jako ostatni wsadzają dętki do drogowych motocykli. Tempomat, regulowane zawieszenie ... no i jak na razie próbują zrobić pomiar ciśnienia w oponach i to gniazdu usb. Trochę to z ironią, ale nie bez zażenowania bo ciągle na coś czekasz a i tak się nie doczekasz. Niegdyś kolebka światowej elektroniki a obecnie nawet wyświetlacza nie mogą dobrze wykonać, przymierzałem się do CRF1100 i psychicznie nie daje rady tego obsługiwać to tak jakby grać na ZX spektrum w Doom'a natomiast ergonomię obsługi projektował filozof, który za 7 razem obronił dyplom

Ostatnio edytowane przez ramires : Wczoraj o 13:10
Stary Wczoraj, 12:04   #25
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 3 tygodni 4 dni 3 godz 52 min 8 s
Domyślnie

zapomniales Emek o taczkach. chinczycy wymyslili tez taczki. na liscie szanghajskie pierwsza chinska uczelnia jest na 22 pozycji wiec sie znowu odklejasz kolego i oczywiscie stala fraza-andron: jest tego tak duzo ze szkoda wymieniac. kabaret. jak widze we wpisie: papier, proch, latawiec to juz wiem ze bedzie grubo.

https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2024
Stary Wczoraj, 12:12   #26
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 7 miesiące 3 tygodni 6 dni 10 godz 42 min 14 s
Domyślnie

Jurek, kabaret to już dawno przestał być śmieszny przy Twoich wynurzeniach na temat jakie to Chiny są zacofane. Szkoda komentować a ponoć uczony chłop z Ciebie. Jak się nie mylę to 22 pozycja dalej jest w pierwszej pięćdziesiątce więc jak coś się komuś odkleiło to zacznij analizę od siebie.

Z wysokim poziomem żenady to BMW poszło 2 kroki dalej. W moto za ponad 100 koła nie ma nawet Android Auto nawet za dopłatą.
Cytat:
i oczywiscie stala fraza-andron: jest tego tak duzo ze szkoda wymieniac. kabaret.
Jak już ochłoniesz po kabarecie to masz alfabetycznie na wikipedii, może się czegoś dowiesz zamiast pieprzyć głupoty.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...ese_inventions
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 12:18   #27
mdxmd

Domyślnie

fajnie brzmi silnik, podoba mi się i najważniejsze nie grzechocze jak klony z KTM w cfmoto, czekam na model 2026 jak dorzucą tempomat i QS to będę miał problem...
Stary Wczoraj, 12:43   #28
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

no łeb urywa. co Ty myslisz, ze ja nie potrafie znalezc w sieci tych kilku informacji? to ma byc imponujacy dorobek? uwazam,ze tylko artemizyna zasluguje na uwage i Nobla - pierwszego w historii chin. reszta nie powstalaby bez wynalazkow obcych. gdyby nie bylo chin w historii swiata niewiele bysmy stracili. wspolczesna cywilizacja techniczna nic waznego im nie zawdziecza. jakies prawo fizyczne chińskiego pochodzenia znasz? jakis wazny chinski naukowiec na miare newtona, pascala, ampera, hertza, volty, coulomba, plancka, rentgena, diesla, otta, wata, fleminga, sikorskiego, ciolkowskiego, wright-ow... chociaz jednego
Stary Wczoraj, 12:51   #29
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 7 miesiące 3 tygodni 6 dni 10 godz 42 min 14 s
Domyślnie

Jeszcze przed chwilą twierdziłeś że :
Cytat:
nie ma zadnego istotnego globalnie wynalazku
Pozwól, że nie będę dalej polemizował.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 13:02   #30
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

ktory to juz raz kolego, ktory to juz raz... jak tam dominujaca pozycja Huawei i Comaca na rynku smartfonow i samolotow pasazerskich? pozdrow ode mnie.

ps. airbus buduje kolejna fabryke w chinach. ciekawe czemu to nie comac buduje fabryke w europie...

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania