Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Honda - inna niż AT & NAT

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 31.01.2023, 08:26   #1
strobus1

strobus1's Avatar

Miasto: mazowiecka wieś
Motocykl: 5 szt
Przebieg: znośny
strobus1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 3 tygodni 1 dzień 2 godz 53 min 43 s
Domyślnie

Trochę arytmetyki:
cena trampka w 1996 - 21950 pln; przeciętne wynagrodzenie (GUS) w 1996 wynosiło 873 pln. Na nową zabawkę z salonu trzeba było położyć 25 wypłat w gotóweczce.
Dziś 50000/ 5662 = 8,8 miesięcznego wynagrodzenia. O sytuacji z kredytowaniem, lizingowaniem itp. obecnych ułatwieniach też wypada wspomnieć.
No i teraz porównujemy specyfikację techniczną obu roczników w stosunku do wyłożonych pieniędzy.
We wspaniałym 1996 r to młody chłopak marzył o wyremontowaniu 40 letniego Junaka

zdrowia
Stary 31.01.2023, 08:31   #2
WojtasA

WojtasA's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Piaseczno
Motocykl: R1250RT
WojtasA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 8 godz 21 min 43 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał strobus1 Zobacz post
Trochę arytmetyki:
cena trampka w 1996 - 21950 pln; przeciętne wynagrodzenie (GUS) w 1996 wynosiło 873 pln. Na nową zabawkę z salonu trzeba było położyć 25 wypłat w gotóweczce.
Dziś 50000/ 5662 = 8,8 miesięcznego wynagrodzenia. O sytuacji z kredytowaniem, lizingowaniem itp. obecnych ułatwieniach też wypada wspomnieć.
No i teraz porównujemy specyfikację techniczną obu roczników w stosunku do wyłożonych pieniędzy.
We wspaniałym 1996 r to młody chłopak marzył o wyremontowaniu 40 letniego Junaka

zdrowia
Brawo
WojtasA jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.01.2023, 18:11   #3
herni

herni's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Stalowa Wola/ MIELEC
Motocykl: TransAlp+Multistrada + Cagiva Elefant
Przebieg: hohoho
Galeria: Zdjęcia
herni jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 9 godz 45 min 30 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał strobus1 Zobacz post
Trochę arytmetyki:

zdrowia

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Zobacz ile jest ogłoszeń na otomoto motocykli nowych.
GS 1250 -69
Tenere - 31
Transalp - 2
Przy czym dużo T7 i GSów jest dostępnych od ręki. Idąc Twoim tokiem rozumowania ludzie nie widzą sensu z ucieczką z pieniędzmi w te pozycje.
Racja,

Ostatnio edytowane przez wierny : 02.02.2023 o 04:44 Powód: Połączenie postów.
herni jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.01.2023, 08:41   #4
Artek
Połamany

Artek's Avatar

Miasto: Ze wsi jestem w ZMY
Motocykl: Hunter Cub
Artek jest na dystyngowanej drodze
Online: 7 miesiące 1 tydzień 6 dni 11 godz 59 min 19 s
Domyślnie

Nowy trampek ma bardzo dużo wspólnych części z innymi modelami hondy. Silnik z horneta, hamulce i koła z NAT. Będzie duży rynek używanych, tanich części.
Czy będzie konkurencją dla T7? Moim zdaniem nie. Ale klientów w salonach już ma.
Artek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.01.2023, 09:29   #5
delirium
Banned

Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
delirium jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 godz 6 min 18 s
Domyślnie

niektórzy widze są tu oderwani od rzeczywistości, T7 mało widac? LOL
na każdym rally czy innym evencie off-roadowym co druga to T7
to samo na wyprawach motocyklowcyh.

zainteresowanie nowym trampkiem nie jest szczególne jak wierzyć mojemu dealerowi z krakowa, tylko 7 przedpłat! na nowa maszynę, a zamówionych 40 podczas gdy na Afrykę jak wchodziła szybko limit się wyczerpał i nie było wolnych zanim się sprzedaż zaczeła.
delirium jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.01.2023, 09:36   #6
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 7 miesiące 1 tydzień 6 dni 14 godz 12 min 55 s
Domyślnie

Może. Dyskusja nie jest o T7 tylko o Trampku. W mojej ocenie ilość Trampiszonów na drogach zdecydowanie przebije T7 i to z wielu powodów.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.01.2023, 09:46   #7
zimny
trampkarz emeryt

zimny's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: F800GS ADV
Przebieg: za mały
zimny jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 47 min 35 s
Domyślnie

T7 na ulicach widać niewiele bo ludzie w krzaki nimi jeżdżą

Jako trampkarz były powiem tak - trampek powstał przed Afryką, a miliony tych maszyn świadczą o tym że ktoś dobrze jednak pomyślał.

Miałem kilka Transalpów i dwie Afryki. Owszem, AT to jest to, to było kiedyś moje marzenie. Ale jednak, dla mnie, użytkowo trampek był bardziej poręcznym motocyklem.

Kiedy w końcu Koledzy zrozumiecie, że grupą odbiorców docelowych takich motocykli nie są sympatyczni zapaleni kaskarzerzy polni i leśni (do których i ja się zaliczam/zaliczałem) a ludzie którzy potrzebują motocykla praktycznego, do jazdy na codzień i podróży.

NAT jest praktyczna i ładna Trampek nigdy nie był tak ładny jak AT ale był co najmniej tak samo lub bardziej praktyczny i użytkowy.

Podobnie będzie z tym modelem, tak sądzę.

A T7 to jest do trampka nowego dokładnie taka analogia jak dekadę temu Trampek 700 i XT660Z Tenere. Nieco inne charaktery.

Aha, trampek na początku produkcji nie był hitem. Ze 3-4 lata rynek się do niego przekonywał bo w owym czasie był dziwną koncepcją. A później jak było to wiemy

Pozdrawiam
zimny

ps. a rynek zakupu aut czy motocykli dziś to się ma podobnie jak np. kredyty hipoteczne dziś i w 2019.
zimny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.01.2023, 09:39   #8
bigboykr

bigboykr's Avatar

bigboykr jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 3 dni 18 godz 2 min 13 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał delirium Zobacz post
zainteresowanie nowym trampkiem nie jest szczególne jak wierzyć mojemu dealerowi z krakowa, tylko 7 przedpłat! na nowa maszynę, a zamówionych 40 podczas gdy na Afrykę jak wchodziła szybko limit się wyczerpał i nie było wolnych zanim się sprzedaż zaczeła.
Ale wziąłeś poprawkę na to, że obecnie cały rynek automoto dostał po dupie i już nie jest tak, że ludzie kupują i zamawiają jak głupi?
Zapytaj swoje źródło jak wyglądają zamówienia na NAT czy na samochody i jak się to ma z pierwszą połową zeszłego roku.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Stary 31.01.2023, 10:02   #9
delirium
Banned

delirium jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 2 godz 6 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał bigboykr Zobacz post
Ale wziąłeś poprawkę na to, że obecnie cały rynek automoto dostał po dupie i już nie jest tak, że ludzie kupują i zamawiają jak głupi?
Zapytaj swoje źródło jak wyglądają zamówienia na NAT czy na samochody i jak się to ma z pierwszą połową zeszłego roku.
no nie wiem, bylem ogladąć w salonie BMW też w krakowie i wszystko wysprzedane...
delirium jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.01.2023, 09:41   #10
luk2asz

luk2asz's Avatar

Miasto: KrK
Motocykl: CRF1100
luk2asz jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 23 godz 6 min 36 s
Domyślnie

A ja zapytam tak: myślicie, ze ksiegowi w hondzie nie pytali marketingu co się będzie sprzedawac? I Honda zrobiła sobie motocykl bo tak sobie ktoś wymyślił? Nie poparli tego analizą rynku? To poczekamy i zobaczymy.
To, że w Krakowie jest tylko 7 przedpłat, to nie oznacza, że to niewypał.
W całej motoryzacji jest zapaść (może marki Premium jak to w kryzysie mają się dobrze), więc nie ma co patrzeć na liczby dzisiaj i oceniać czy to wypal czy nie wypal. Zwłaszcza w Polsce, gdzie ludzie przedkładają zakup pojazdu nad inne wydatki.
90% tych co kupi Transalpa, nawet nie pomyśli żeby zjechać z asfaltu. 90 % użytkowników Transalpa czy Afryki nie siedzi na forum. Wyjeżdżają dwa razy w roku motocyklem i się cieszą jazdą.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania