![]() |
|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2015
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: >120000
![]() Online: 2 tygodni 19 godz 24 min 58 s
|
![]()
Najlepszy mechanik w mieście
zadzwoń albo najlepiej pojedź i popytaj, ceny akceptowalne http://motomaniax.pl/ Wysłane z Nokii 3310 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2013
Miasto: Warszawa
Motocykl: loading...
Przebieg: wtv
![]() Online: 3 miesiące 4 dni 14 godz 12 min 20 s
|
![]()
W przypadku S4R wspomina się o cewkach (problemy z rozruchem) i zbiorniku (blaszak przeciekać potrafił). Coś mnie się o uszy obiło o wadliwych uszczelkach pod głowicą ale nie znam bliżej tematu.
Moto generalnie na dobrych podzespołach więc pracuje i prowadzi się zacnie. Często słychać, że włoskie motocykle to kupa i że to nie jeździ jak Japonia. Wszystko zależy jak się dba. Japońska kupa też zdarzyć się może i tu chyba nikogo nie trzeba przekonywać. A że nie jeżdżą jak Japonia? I zajebiście, że nie jeżdżą. Kolega dobrze podpowiada - jeśli z kumplem nie jesteście z Warszawy to warto choćby przedzwonić do Teodora i pogadać. Chłopina trochę wiedzy ma. To w temacie Ducati.
![]() |
#4 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Koleżeńska rada, nie kupuj motocykla do którego nie jesteś przekonany. I nie zaczynaj poszukiwań od aspektu technicznego, bo motorek ma kręcić a to czy wymiana czegoś kosztuje dwie czy trzy dychy jest najmniej w tym istotne.
Jeśli liczysz że koszty eksploatacji Ducati będą takie jak w Varadero i nudna przewidywalność, to tak nie będzie. Zasadnicza różnica jest taka że Viadro to motocykl do spokojnego jeżdżenia i podróżowania, Ducati tez się podróżuje, ale jak chcesz przyjebać w palnik to robisz po kilka klików przy zawieszeniu i wio, to tak po krótce. Ducati to motorki na sztywnej ramie, dobrym zawieszeniu i sportowym charakterze. Fanem Guzzi jest mój ojciec, ale on jest kolekcjonerem motocykli a nie podróżnikiem. Oryginalny rozrząd i polecam tylko taki montować, kosztuje do Multi 1100 około 350 euro a do 999 470 euro. W obu wymieniałem sam, nie jest to bardziej skomplikowane niż w samochodzie. Skromny z natury jestem i nie lubię się przechwalać, ale miałem wszystkie motocykle turystyczne i sportowe, które mnie kręciły i intrygowały. Tylko kilka zapamiętałem jako dające ogromną frajdę i przyjemność z jazdy, reszta była bezpłciowa, dwa z nich mam do dziś i są to Ducati. Powodzenia.
![]() |
#5 |
Stary wyjadacz
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 46 min 34 s
|
![]()
Adagio ja właśnie nie chcę już nudnego sprzęta dlatego pytam. I nie ukrywam że czekałem na twoją wypowiedź.
A możesz jeszcze coś napisać o guzzi? Czy sport 1200 to fajny motorek? Czy prawdą jest że należy unikać wersji 4V i polować na początek produkcji i motocykle z dwoma zaworami na cylinder? Jak tam z zaworami, rozrządem? Jakieś typowe bolączki? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Podkarpacie/
Motocykl: RD03
Przebieg: 89500
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 15 godz 51 min 56 s
|
![]()
Wszystkie Ducati to desmo, tyle że nowsze 4-zaworowce od 998 czyli s4rs to testastretta, trochę lepiej rozwiązane to jest, bać nie ma się czego bo to tylko tak pojebanie wygląda
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
O Guzzi niewiele wiem. W IT marka jest tak samo egzotyczna jak u nas, ojciec ma, ale przejeżdża kilkaset km rocznie żeby nie zardzewiał silnik. Kolega posiada Griso 1200, ale to raczej ze względu na sentyment. Nie przypominam sobie żeby miał z nim jakieś problemy. Parę lat już jeździ i kupił nowego, ale to nie jest jego jedyny motorek i używa sporadycznie. Jeśli Ci zależy na opinii to zdzwonię i pogadam.
O Ducati coś więcej wiem, przez lata przewinęło się ich trochę u mnie i jest jeszcze jeden, który bardzo chciałbym kiedyś kupić. Zadowolony jestem z Multistrady 1100 i 999, ale w moim przypadku to też są śladowe przebiegi w sezonie. Kiedyś priorytetem były enduraki, teraz też bardziej rower niż motory. Raz w roku gdzieś na tydzień wyskoczę w góry na przejażdżkę i kilka łikendu po okolicy na Multi. 999 mam w Romie i tak samo słabo z jazdą, na co dzień używam skuter.
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2019
Miasto: Zamość
Motocykl: Monster 1200 S, NAT
![]() Online: 4 dni 3 godz 45 min 50 s
|
![]()
Ostatnio robiłem serwis na 30kkm w Monsterze 1200S u znajomego mechanika. Kontrola luzów zaworowych, wymiana pasków,czyszczenie filtra K&N, wymiana uszczelnień i oleju w lagach. Za wszystko policzył mi tyle co pojemność silnika. Motocykl jest stosunkowo wygodny, przelot na poziomie 500km nie jest jakimś wyczynem a frajdy daje w ch... , Przyśpieszenia atomowe a doznania dźwiękowe aż się włos na dupie jeży 😁💪
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Stalowa Wola/ MIELEC
Motocykl: TransAlp+Multistrada + Cagiva Elefant
Przebieg: hohoho
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 9 godz 45 min 30 s
|
![]()
Gutka ne znam ale Ducati Multistrade 1000 posiadam i jazda nim to czysta przyjemność . Ten motocykl po prostu uwielbia zapierdalać! Serwis jest zupełnie inny niż w Japonii i wymaga solidniejszego i bardziej ogarniętego mechanika. Koszta serwisu tez są wyższe.Ale to wszystko jest nic w porównaniu do przyjemności z jazdy
![]() |
#10 | |
Stary wyjadacz
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 46 min 34 s
|
![]() Cytat:
Jeśli przy ostatnim spotkaniu z przyjacielem nie daliście sobie po strzale to bardzo bym prosił o telefon jeśli coś o tych motocyklach wie. W pl informacji o gutkach jak na lekarstwo. Forum guzziklub sprawdzałem wczoraj. Ruch zerowy. O moto guzzi nie wiem nic. Nie wiem czy faktycznie taki diabeł straszny z silnikami 4V, czy starsze lepsze. Było by super a i na forum zostanie dla potomnych. Co do ducati. Napewno łatwiej byłoby coś znaleźć. Muszę jeszcze dowiedzieć się czy w okolicy jest ktoś kto to serwisuje. I przedewszystkim muszę gdzieś podjechać jak się świat uspokoi i przysiąść. W Gliwicach znalazłem s2r 1000 czy gabarytowo różni się od s4r? Czy s2r jest dużo gorszy? Bo tego kilka idzie znaleźć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() |
![]() |