Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Mała Afryka - CRF 250/300 Rally i L > Warsztat

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 21:25   #81
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 10 godz 18 min 43 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Ryży Koń Zobacz post
I może tak na szybko pytanie. O ile procent zmieni się lepkość a o ile gęstość oleju silnikowego od -20 st.C do 100 st.C. Chodzi mi o wartości szacunkowe. Kilka, czy kilkadziesiąt?
Lepkość, a gęstość to nie to samo. Ciecz może być gęsta i mieć małą lepkość i na odwrót. W przypadku oleju smarnego ta zależność (nawet szacunkowo) jest bardzo różna w zależności od bazy, czy ilości dodanych polimerów co określa indeks lepkości. Prawdę-mówiąc nie zastanawiałem się nad procentową wartością, ponieważ nie jest to bardzo istotny parametr. Jeśli uważasz inaczej, to wyjaśnij.
Ramirez, jest dokładnie, jak piszesz. I bardzo często na hamowniach używa się olejów ciężko-bieżnych, a nie 0W16, czy SAE5.
P.S.
Może jestem nieuważnym obserwatorem, ale nie zauważyłem u siebie jakiejś nadmiernej podniety w związku z powyższym, więc nie bardzo wiem po czym mam ochłonąć.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 21:48   #82
sudden

sudden's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: okolice Warszawy
Motocykl: CRF250L * T7
sudden jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 4 dni 1 godz 28 min 36 s
Domyślnie

Ja tylko dorzucę, że w motocyklach nie czekam do 1000km tylko pierwszą wymianę robię po 200-300km.
Kupując CRF250L przyznałem się, że będę chciał wymienić olej wcześniej i w serwisie mi sprzedali "specjalny" olej na okres docierania. Po chwili rozmowy, niechętnie, ale w końcu przyznali, że to jest po prostu olej mineralny.
Kupując Tenere700 nawet nie próbowali opowiadać o "specjalnym" oleju tylko od razu mi przynieśli 2 bańki mineralnego Yamalube na docieranie do 1000km. Taki sam jak leją do nowych motków.
sudden jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 21:57   #83
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 10 godz 18 min 43 s
Domyślnie

Mało kto wie, że w sporcie, jak i na hamowniach powszechnie używa się olejów mineralnych, nie dlatego, że są tańsze, tylko dlatego, że mają większą wytrzymałość. Kiedyś używałem Quaker State - obecnie Royal Purple i nie widzę różnicy w pracy silnika czy skrzyni. Jedyne różnice : ten pierwszy mineralny i dwa razy tańszy.
Co do docierania : obecnie fabryki docierają na hamowniach, żeby nie mieć kłopotów. To co obecnie uważa się za "docieranie", to końcowa faza. Na pewno warto zmienić jak Sudden i bez pałowania, jak niektórzy preferują.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania