![]() |
#37 |
![]() |
![]()
Biuro podróży "Jagna Tour".
Jakbym nie była geologiem, to pewnie bym organizowała wycieczki, uwielbiam planować trasy ![]() Tylko nie wiem, czy dałabym radę z uczestnikami tychże wycieczek ![]() Wracając do USA. Były siusiaki, a teraz kolejne ![]() Oznaczenia dróg stanowych w Utah (każdy stan ma swój zatwierdzony typ tabliczek): Nie wiem jak wy, ale dla mnie to są po prostu kupy. Kupy z dziurką. Za każdym razem, kiedy mijaliśmy te oznaczenia, zastanawiałam się, co autor miał na myśli i z czego to się wzięło. Nabliżej kojarzyły mi się dawne kamienie kilometrażowe w Rumunii ![]() Miałam wygooglować o co chodzi, i dopiero dziś zapytałam chata gpt. Oto odpowiedz: Ten "kopczyk" (jaki kopczyk, kupa po prostu!) nie jest przypadkowy, pochodzi od stylizowanego kształtu skalnej formacji (Butte / Mesa), czyli symbolu krajobrazu Utah. To nawiązanie do czerwonych skał i płaskowyży południowego Utah, takich jak Monument Valley, Arches, czy Canyonlands. W latach 40. - 50. XX w., kiedy stany zaczęły projektować własne oznaczenia dróg, Utah chciało, by ich znak był unikalny i rozpoznawalny wśród innych tarcz. Zamiast używać klasycznej amerykańskiej tarczy (jak U.S. Route), zaprojektowano kontur przypominający skalny kopiec lub butte - charakterystyczną formację geologiczną pustyni Kolorado. Oficjalnie kształt ten w dokumentach oznakowania stanowego Utah bywa opisywany jako "beehive-shaped shield" ("tarcza w kształcie ula") - i tu pojawia się drugi trop... Alternatywna (i równie prawdziwa) interpretacja: Symbol "kopczyka" (kupy!!!) to też naśladownictwo ula pszczelego (beehive) - czyli oficjalnego symbolu stanu Utah Utah od czasów pionierów mormońskich nazywane jest "The Beehive State". Ule symbolizują pracowitość, wspólnotę i samowystarczalność. Wiele symboli państwowych Utah (herb, flaga, pieczęcie) zawiera ul w identycznym kształcie kopczyka. Dlatego znak drogowy też wykorzystuje stylizowany kształt ula, by zachować spójność z tożsamością stanu. Podsumowując: Kształt tarczy dróg stanowych Utah - ten "kopczykowy" lub "pagórkowaty" - pochodzi z symbolu ula (beehive), który jest emblemem stanu Utah. Wtórnie przypomina też formację skalną (butte/mesa), więc wizualnie koresponduje z krajobrazem stanu. Jaki tam ul, widział ktoś ul w takim kształcie? ![]() Kupa, i tyle.
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
"SZCZĘŚCIA w nieSZCZĘŚCIU" czyli Przygody na trasie... | motoMAUROxrv | Kwestie różne, ale podróżne. | 88 | 06.12.2019 12:21 |
Byłem w mieście na eL, czyli Lwów znów. | CeloFan | Trochę dalej | 8 | 29.04.2019 19:57 |
Silk Road Adventure - czyli Jedwabnym Szlakiem 2014 | Yanus | Przygotowania do wyjazdów | 5 | 20.01.2014 18:41 |
Znów zmiana, czyli poszukiwania miodu w dupie | Vertus72 | Inne - dyskusja ogólna | 62 | 07.11.2013 12:36 |