Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 15.05.2008, 09:25   #2
Elwood
Gość

Online: 0
Domyślnie Gross Glockner (Alpy) - przydatna strona

hej,
polecam http://www.grossglocknerstrasse.eu/g...riadrogipl.htm choćby i z tego powodu, że być może w najbliższej przyszłości zostanie zamknięta dla normalnego ruchu.
To rzeczywiście chyba najpiękniejsza alpejska droga, pomysł z dojazdem do Wenecji też przedni. Ćwiczyłem ten wariant na początku czerwca. Przejazd przez Dolimity dostarcza dodatkowych wrażeń.
Faktycznie, morze motocyklistów i rowerzystów, przełęcze "obsadzone" setkami maszyn.
Za bazę do zdobycia Wenecji warto wybrać Mestre, przy drodze nad morzem jest kilka całkiem korzystnych cenowo pensjonatów i campów.
Ja jechałem 4x4 więc, łatwiej mi było zostawić maszynę na parkingu pensjonatu (gratis) i spokojnie dojechać parę km autobusem (nocleg w pensionie wyszedł 80E za trzy osoby z łazienką w korytarzu, cztery lata temu).
Sama Wenecja na mnie zrobiła wrażenie ale w zupełnosci wystarczy zaliczyć ją "po południu" i "przed południem" w ramach jednego noclegu. Korzystny wariant to dojść do Placu Św. Marka pieszką i wrócić tramwajem wodnym lub odwrotnie, czym nie zdążymy się nasycić, obejrzymy/poprawimy dnia następnego.
Zaskoczyły mnie ceny butów u Gucciego
Miłych wrażeń!

Na lodowiec można dojechać bezpośrednio odbijając za przełączą w prawo (jadąc od północy).
Na miejscu jest wielopoziomowy parking i muzem etnograficznym z salą kinową. Do lodowca prowadzi ścieżka częściowo wykuta w skale.
Przy ładnej pogodzi , ładne widoki.
Na drodze głównej znajdują się znaki nakazujące szczególną ostrośność, ponieważ zjazd/podjazd to ładnych parę km, i to znaczny wysiłek dla tarcz i klocków, zwłaszcza dla czterokołowców przy większej masie.
Znaki te są również z polskim komentarzem.

Ostatnio edytowane przez Ola : 10.02.2011 o 10:54
  Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania