Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Hamulce, kola, opony

Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 15.03.2019, 22:38   #4
huzar

huzar's Avatar

Miasto: Sędziszów
Motocykl: RD07a
huzar jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 3 godz 43 min 40 s
Domyślnie

Dziękuję Panowie za podpowiedzi ale ja jednak trochę skomplikuję... może powinienem precyzyjnie od początku: po zimie okazało się, że mój prawy zacisk nie "odbija" jak powinien. Rozebrałem, przesmarowałem tłoczki ale nadal tarcza ciepła. Przyznaję - mam mały ubytek (może 2-3mm na obwodzie) rantu trzymającego pierwszą gumkę (tą od kurzu). Więc stwierdziłem że może to być przyczyną nie właściwego cofania tłoczka. Gumki wymieniałem jakieś 2 lata temu.
Kupiłem więc używane zaciski ma podmiankę. Lewy został dawcą tłoczków - moje są miejscami zmęczone przez poprzednich właścicieli. Prawy chciałem przełożyć cały. Niestety oprócz "stojącego" jednego tłoczka ma pięknie ułamany odpowietrznik. Widziałem to na zdjęciach i myślałem że się przecież rozwierci i wydłubie... już dawno nie byłem taki naiwny. Prawdopodobnie ktoś już walczył z odpowietrznikiem i ułamał w nim wiertło, wykrętak czy inne twarde dziadostwo bo moje wiertła tego nie biorą. Szkoda słów. Jutro spróbuję coś naspawać i wykręcić bo przecież bez odpowietrzenia to sobie mogę pompką hamulcową ciśnienie tętnicze podnieść... ehhh co za dzień.

A tak przy okazji: co oznaczają numery nabite numeratorem na korpusie zacisku? Moje mają numer N11, te co kupiłem L18? Nie pogryzą się?

Ostatnio edytowane przez huzar : 15.03.2019 o 22:46
huzar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania