Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 13.02.2019, 22:30   #11
luk2asz

luk2asz's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: KrK
Motocykl: CRF1100
luk2asz jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 23 godz 9 min 53 s
Domyślnie

Z całym szacunkiem do Litwy :-). Wojtek ale to chyba mała przyjemność jeździć na stoku max. dł. 650 m. I tu pewnie naciągają. Ja co prawda mam te 300 km bliżej w Alpy ale mając tydzień czasu wolnego spokojnie wybieram Alpy - gdziekolwiek, Austria, Włochy czy Francja. Trzeba po prostu zacisnąć pośladki, cały dzień jazdy i szusujesz 6 dni i to taniej niż u nas. Przykład z tego roku - skipass dla dorosłego, a w cenie dla dzieci do 10 lat za darmo, do 18 roku juniorski przez pól. Noclegi można znaleźć za 2000 zł na tydzień za mieszkanie. Często przy przystanku skibusa. Jedzenie można zabrać ze sobą na śniadania i obiadokolacje. Śnieg w Alpach masz zawsze - przynajmniej na trasach. Ja w tym roku we Włoszech miałem zieloną okolicę ale już na stokach biało.
Po powrocie do nas zderzyłem się z rzeczywistością - 3 godzinny karnet dla dorosłego w Krynicy Słotwiny - 70 zł , dla dziecka ( we Włoszech miał za darmo) 65 zł . Na parking nie wjedziesz, do kasy kolejka 20 min. w knajpach nie ma miejsca, kolejki jak na Kasprowy.
Co do Chopoka, to nie jest tak źle, pod warunkiem, że karnety kupuje się przez neta, i wcześniej. Parkingi za darmo, pod samymi wyciągami, rabaty na jedzenie, miła obsługa. Nawet dobrze przygotowane trasy. Jedyny minus to jak zawieje. W weekend z trzech dni jeździłem w piątek , sobotę, w niedzielę już tylko 2,5 h- wiało tak, że zamknęli wszystko co wisiało wyżej niż 3 m. Ale górka jest już alpejska. Można skonfigurować trasy i to po północnej i południowej stronie, które mają 6,3 km i 5,2 km. Są fajne czarne, czerwone i dużo niebieskich do nauki tras.
Dla porównania Kasprowy – parking na dole -płacisz, bus do Kuźnic- płacisz, jedna trasa (Goryczkowa już prawie nie jeździ) – zdecydowanie polecam Słowację. Kubińska Hora, Rohacze, SnwParadise Welka Racza.
W Austrii najtaniej wychodzi Stubai – tylko tam to już w Marcu – niestety wyokosc powoduje, że w Styczniu Lutym po 25-30 st na minusie. Skipass najtaniej w Austrii, dzieci do 10 lat za darmo, później zniżka. Basen miejski w cenie, Apartamenty w dobrych cenach – tylko trzeba szukać na lokalnych stronach.
luk2asz jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania