| 

| 
	|||||||
| Wszystko dla Afrykańczyka Ciuchy, buty, kaski, gogle, rękawiczki, kondomy, pokrowce, ochraniacze, zbroje i inne gadżety które chcesz opisać lub polecić | 
![]()  | 

| 
		 | 
	Narzędzia wątku | Wygląd | 
| 
	 | 
| 

| 
		#1 | 
| 

Administrator 
			![]()  | 

No przecie napisałem że to było tylko zastanowienie, przecież nigdy nie masz pewności na kogo trafisz. 

Tak było np z Elutką. Ale już zostawmy to. 

AT03  | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#2 | 
| 

Gość 

Online: 0 
				 | 

Zawsze można wpisać i ICE, i grupę krwi. Żeby nie było - popieram w 100%. Sam mam wpisane, mam kartę ICE, kartę stwierdzającą grupę krwi. 

Ale: - nie znam ratownika co by dzwonił na ICE. - jak nie macie legalnego dokumentu stwierdzającego grupę krwi - zrobią wam test. Muszą. (na marginesie - nie wiem czy już zmienili, ale karta z grupą krwi wydawana przez Centrum Krwiolecznictwa do niedawna straciła już swą legalność...) Warto być tego świadomym/ą  | 

| 
| 

| 
		#3 | 

![]() Zarejestrowany: Nov 2010 
				Miasto: Piaseczno 

Motocykl: XTZ 750 ST 92 - z kratą, odliczam cały VAT :) 
Przebieg: 65 000 

Online: 1 tydzień 1 dzień 10 godz 31 min 34 s 
				 | 

ja wpisałem  

ICE [Imię żony] ![]() a w tym wątku warto wpisywać teżinne pomysły "dla naszego bezpieczeństwa". np ilu z Was wozi ze sobą apteczkę stale, ile macie w niej par rękawiczek i kocy termicznych ? 

jest XTZ 750 ST Desert Rat - dla znajomych Paproch SUPER TENERE - LEGENDA DAKARU http://passion4travel.pl/index.php/super-tenere-legenda-dakaru/ FB ![]()   http://www.facebook.com/kamilltee
			 | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#4 | 
| 

Gość 

Online: 0 
				 | 

Ja mam apteczkę (i warto pomyśleć o dobrze wysposażonej , a nie standardowej ze stacji tankowania za 60 PLN), rękawiczek dwie pary, koce dwa  

Jeszcze bym doradził sprawdzenie czy macie ustnik do sztucznego oddychania i zrezygnować z elastycznych bandaży na rzeczy codofixów - wygodniejsze, mniejsze, syzbicje sie stosije. Odpowiednio droższe niestety. Sporo na ten temat wie Krzysiek z SOFRu (który czasem sie i tu udziela - on wymyślił i prowadzi szkolenia przedmedyczne)@ Dzieju - nie dawaj się proszę porwać fantazji  ... Zgodnie z prawem zawsze można pobrać narząd. Ale ta kartka głównie ma pomóc bliskim zaakceptować ten fakt lub zwiększyć prawdopodobieństwo na ich zgodę
		 | 

| 
| 

| 
		#5 | |
| 

Administrator 
			![]()  | 

Cytat: 

AT03  | 
|
| 

| 

| 
| 

| 
		#6 | 

![]() Zarejestrowany: Sep 2010 
				Miasto: Świdwin 

Motocykl: XTZ 750 ,RD07a 
Przebieg: 33000 

Online: 6 dni 21 godz 54 min 48 s 
				 | 

TEZ mam zawsze apteczke i niestety kilka razy musiałem z niej korzystać...raz przy wypadku dwoch motocyklistów...jeden w drugiego wjechał przy 250 km/h...przykra sprawa...

| 
| 

| 

| 
| 

| 
		#7 | 
| 

Mizerna Kruszynka 
			![]() Zarejestrowany: Apr 2008 
				Miasto: Lusk 

Motocykl: RD07a 
Przebieg: 110 tys 

Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s 
				 | 

To przykre, ale codziennnie przekonuje sie coraz bardziej by NIE UFAC LUDZIOM. Taki jest swiat i nie dziwie sie ze Dzieju ma takie przemyslenia. Ludzie juz dawno przestali liczyc sie z innymi i jeszcze duzo brakuje wiekszosci do czlowieczenstwa. 

Rozmawialem kiedys na ten temat z kilkoma ratownikami z ambulansu i strazy pozarnej u mnie w Irlandii. Zawsze w pierwszej kolejnosci szukaja w telefonie kontaktu pod nazwa Emergency i nie za bardzo kojaza ICE. Raczej w kolejnosci szukaja pod: Dom, Mama, Tata, Kochanie itd. Niemniej sama idea ICE sluszna. Co do zawatrosci samej apteczki to raczej w 95 % jej zawartosc to pierdoly ktorymi nawet nie da sie wlasciwie opatrzyc skaleczonego paluszka. O ratowaniu skutecznum czujegos i naszego zdrowia i zycia nie wspomne. A najwieksza bolaczka zestawow jest to ze brakuje w nich takich podstawowych zeczy jak ustnik do sztucznego oddychania, a rekawiczki jak juz sa to w najmiejszym rozmiarze a do tego zbyt delikatne i rozlatuja sie podczas zakladania. 

-Dystans do świata jest właściwy, gdy do jednego wora nawalimy ziarno wyrozumiałości, optymizmu łyżkę, tolerancji z umiarem, wiedzy mędrców szklaneczkę i wina antołek by jak będą dokuczać pierdolnąć głośnym NIE.  | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#8 | 

![]() Zarejestrowany: May 2010 
				Miasto: Łódź 

Motocykl: RD07a 
Przebieg: rosnący 

Online: 1 tydzień 6 dni 20 godz 50 min 57 s 
				 | 

wystarczy maseczka jednorazowa dostępna w kazdej aptece /prawie/

... piszę po polsku (staram się)  | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#9 | 

![]() Zarejestrowany: Mar 2008 
				Miasto: Warszawa 

Motocykl: nie mam AT jeszcze 

Online: 1 miesiąc 3 tygodni 2 dni 19 godz 24 min 36 s 
				 | 

Odgrzewam kotleta. 

W najnowszym Androidzie 4.4 ICE jest "wbudowane" w system. Można wybrać kilka numerów i są dostępne zaraz po uruchomieniu, jeszcze przed wpisaniem PINu w telefon. Co Wam po numerach w książce telefonicznej jeżeli nie można odblokować albo uruchomić telefonu... A tu pomyśleli  

| 
| 

| 

| 
| 

| 
		#10 | 

![]()  | 

Jak już jesteśmy przy ICE. 

Telefon w trakcie wypadku może zostać zniszczony- zwłaszcza na motocyklu. Skoro już chcemy mieć ICE- bądźmy konsekwentni- jest karta ICE, którą umieszcza się w portfelu bądź innym miejscu, łatwym do odszukania- np. dokumenty auta. Karta jest plastikowa- jak prawo jazdy- trudno ją zniszczyć, choć można zgubić. Są też opaski na rękę- i cała seria gadżetów w tym typie- wątek na forum mamy na ten temat oddzielny. A jako ciekawostkę powiem Wam, że jak 14 lat pracuję w straży to mi się jeszcze nie trafiło korzystać z tego ICE. Jeszcze jak telefony były "normalne" to czasem brałem aparat ofiary wypadku i po prostu szukałem w kontaktach "mama" albo "brat" itp. Teraz, w dobie, iPhonów itp, nie umiem takiego dziada nawet włączyć- nie mówiąc o szukaniu czegoś w meniu  
		 | 
| 

| 

|