Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > CRF 1000 L

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 08.04.2025, 09:16   #21
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 19 godz 5 min 13 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał CzarnyEZG Zobacz post
Mam pytanie od strony mycia motocykli.
Czy zauważyliście negatywny wpływ, na przykład korozję niektórych elementów, powstającą w skutek częstego używania myjek bezdotykowych z agresywną chemią?

bardzo rzadko myję swoje motocykle. w sumie to dwa razy do roku przed wiosennym serwisem i przed odłożeniem moto na zimę - chyba, że się usyfi jakoś mega bardzo. STARAM się nie używać myjki w ogóle - kupiłem taką bańkę ogrodniczą z pompką i zalewam gorącą wodą, woda gorąca z ludwikiem do drugiego wiadra i wio ze szczotą. żebra cylindrów, zakamarki /szczotką do butelek/ i tak z reguły udaje się dość nieźle umyć.
CZASAMI kiedy mam nowe moto i chcę je naprawdę dobrze wyczyścić używam chemii /stężone alkalia, mydło/ w postaci odpowiednika Akry - płyn do mycia silników. spryskuję tym szybko całe moto i myję myjką z oddalenia. oczywiście unikam elektryki, piast itd. Resztę dopłukuję wężem /bo trzeba to dokładnie spłukać/ a potem na ile mogę suszę kompresorem i wydmuchuję wodę z zakamarków. Staram się trafić w pogodę, żeby moto mogło postać potem na słońcu i przewiewie z pół dnia.

Teraz co do Twojego pytania Czarny - płyn do mycia silnika rewelacyjnie odtłuszcza i usuwa zabrudzenia ale... nie wolno dać mu przeschnąć bo zostaną zacieki na zawsze na aluminium a dodatkowo elementy anodowane potrafią 'wyschnąć' i stać się matowe. Taka katarakta na powierzchni.
Tak więc z myciem nie ma lekko, zwłaszcza jak się ma jakieś starsze motorki, można je trwale zeszpecić.

Jeszcze jednym się podzielę - moim zdaniem COŚ jest w owadach - jak się je zostawi na zimę na elementach aluminiowych wilgoć w powietrzu potrafi reagować z chityną i tymi ich sokami i na hondzie NC po zimie miałem mega korozję od owadów. To też pokazuje jakość elementów.

Lepiej nie myć - takie jest moje zdanie. Samo odpadnie ale ja po błocie moimi moto nie jeżdzę. TZN staram się jak tylko możliwe.

Zasady Postowania