Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 01.12.2020, 23:07   #5
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 5 dni 9 godz 41 min 18 s
Domyślnie

Izi. Po prostu ludzie maja tendencje do przewymiarowywania przekrojow i spotykalem takie kurioza jak zarowki h4 na kablach 2.5mm2. 90% akcesorii moto leci na 0.75mm2 dla mnie rzeczy proste sa proste i nie komplikuje ich. szczegolnie w enduro sie to sprawdza dzialaj! sa na rynku rozdzielacze z usb i BT sterowane smartfonem za kilkaset $...

na zdjeciu: zaznaczonym strzalka czerwonym kablem ( ok. 2mm2) idzie CALY prad w XRV750 pomiedzy bezpiecznikiem glownym a stacyjka. Ma tedy teoretycznie przejsc max 30A. Nigdy nie mialem problemow z tym przewodem - z wypalona stacyjka spotkalen sie RAZ. pierwsze rozdzielacze robilem na przekazniku 16A w podstawce ale wszyscy plakali, ze to za malo nie bardzo ogarniajac co to znaczy 16Ax12V. 25A juz robilo wrazenie chociaz tylko niewielki procent byl wykorzystywany. Dodatkowo dalem popularny i latwo wymienny przekaznik do kupienia w kazdym miejscu swiata za 3$. wolalbym wlutowac w plytke i miec spokoj niz babrac sie z kablami i wsowkami. Nie szalejmy z przekrojami - uczciwe 1mm2 wystarczy do kazdego gadzetu. zobacz sobie rowniez jakie przewody zasilaja w AT zarowki H4. szalu nie ma a 30 lat jezdzi i nic sie nie dzieje...

p. s. mini kompresorki zawsze polecam laczyc krokodylami do klem nie do gniazda zapalniczki na pracujacej pradnicy. w ogole gniazdo zapalniczki w dzisiejszych czasach praktycznie stracilo racje bytu i nikt juz tego prawie nie montuje. mnie sie przytrafilo 3-4 lata temu ostatnio.

p.p.s. tu przepiekny przyklad przerostu formy nad trescia. tego sterowanego smartfonem z BT jeszcze poszukam

https://www.webbikeworld.com/dispatc...system-review/

juz widze jak zaloga na 'świniakach' topi to w rowach melioracyjnych i ten LAN na dokladke

mam i smartfona

https://www.neutrinoblackbox.com/

https://static.wixstatic.com/media/d...05aa2b~mv2.jpg - jedziesz sobie i zamiast na droge to patrzysz ile amper pobieraja ci w danej chwili grzane manetki... cudo z dziurka...

podobno sa apki na androida ktore mowia kiedy i ile pic wody i jak potem efektywnie sikac ale ja jestem dziecko PRL i sie nie orientuje dokladnie... boje sie ze mi sie smartfon rozladuje i albo umre z pragnienia albo sie w majtki posikam
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg photostudio_1606883015679.jpg (217.2 KB, 237 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez szynszyll : 02.12.2020 o 09:37
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania