Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afrykańczyka > Kaski

Kaski kaski, gogle, itp.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 13.09.2019, 11:14   #5
Xeno

Motocykl: nie mam AT jeszcze
Xeno jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 35 min 24 s
Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, jeżeli chodzi o innych producentów to:
- Neotec 2 jakoś nie zachwycił, zwłaszcza jak bierze się pod uwagę testy Sharp (wiem, niektórzy kręcą nosem, ale na tą chwile nie mamy innych przynajmniej względnie niezależnych badań dla kasków szczękowych),
- X-Lite 1004 jest w sumie najbliżej, ale jakoś nie podchodzi mi ten nolanowy mechanizm otwierania szczęki,
- HJC - RPHA 90 w sumie ma dość kiepskie opinie, częściowo potwierdzone bo miałem go w rękach i faktycznie górna wentylacja jest jakaś taka rozlatana. Dodatkowo dla tego modelu nie ma wyników testów bezpieczeństwa, a dla innych z tej rodziny RPHA 10/11 RPHA MAX mizeria, do tego nieustanne narzekania na serwiswięc nie będę ryzykować,
- Scorpion mam EXO 920, zupełnie nie pasuje kształtem do mojej głowy, do tego wyniki w SHARP dla tego modelu i reszty na poziomie dna i wodorostów
- LS2 o tych lepszych też wł nic nie wiadomo, a tańsze odpadają tytułem wentylacji i poziomu hałasu (jako drugi tymczasowy mam FF 325),
AGV i Airoh, nie miałem styczności, ale patrząc po opiniach mogą być problemy z poziomem hałasu.

Co do Caberga, wygląda na to, że robi kaski całkiem solidne, jeżeli chodzi o temat dostępności części, to Levo jest nowym modelem (pojawił się w 2018 jako Levante) więc nie powinno być problemu z dostaniem części przez następne parę lat. A i tak przyjmuję za SHOEI, ze kask po 5-7 latach należy traktować jak zużyty i wymienić.

Myślałem tez o Droidzie, ale te śmieszne nawiewy z przodu nie wyglądają zbyt aerodynamicznie więc spodziewam się hałasu na poziomie odrzutowca

Jak na razie czekam na testy SHARPA, jeździć w czym mam więc się nie pali, ale chciałbym przesiąść się na coś docelowego. Bo zarówno EXO 920 jaki FF325 są nieco męczące w użytkowaniu, każdy na swój sposób.

Ostatnio edytowane przez Xeno : 13.09.2019 o 11:22
Xeno jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania