Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Rama, zawieszenia, napęd

Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 02.11.2010, 10:48   #11
szparag

szparag's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
szparag jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
Domyślnie

No i niestety, moja teoria potwierdziła się w praktyce

Ponieważ wymieniałem wałek zdawczy, a poprzedni mądrala przyspawał do niego zębatkę, musiałem kupić nową. Chciałem wymienić cały zestaw, ale żal mi się zrobiło bo łańcuch był w bardzo dobrym stanie. Łańcuch to Iris XR, więc całkiem ok. Wymieniłem przednią zębatkę i na początku było wszystko ok. Jedynie co zauważyłem to bardzo szybkie wyciąganie łańcucha, wymagał regulacji co 300 - 500 km. Zrobiłem na tym zestawie jakieś 2500 km i zaczęło się, podczas jazdy na wolnych obrotach silnik sprawiał wrażenie jakby chciał wyskoczyć z ramy. Szarpało tak niemiłosiernie, że myślałem iż skrzynia powiedziała Fuck - off. Po powrocie do domu i dźwignięciu motocykla na centralną okazało się , że łańcuch wisi jak szmata.
Przy naciąganiu okazało się, że jest bardzo nierównomiernie rozciągnięty i lipa.
Co więcej od tego szarpania zębatka zdawcza złapała zajebisty luz na wieloklinie.
Wymieniłem cały komplet napędowy i jest idealny spokój nic nie szarpie nic nie naciąga się .
W ramach testu wsadziłem tani łańcuch YBN za 250 zł, zobaczymy ile wytrzyma.
Pozdrawiam.
szparag jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania