Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 22.07.2010, 02:24   #8
Tymon
majsterkowicz amator

Tymon's Avatar

Miasto: Galway/Wyrzysk
Motocykl: XR650r & XRV750
Przebieg: ~50kkm+
Galeria: Zdjęcia
Tymon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 4 tygodni 21 godz 6 min 18 s
Domyślnie

Sen tej nocy był jakiś słaby - co chwilę się budziłem spocony... - stres czy może temperatury panujące w betonowej dżungli

Telefon zaczyna nadawać najbardziej irytujący dźwięk jaki udało mi się znaleźć w telefonie - dla pewności zostawiłem go w salonie, coby przypadkiem nie wyłączyć i nie kimać dalej...
Wstaje - słysze kuzyn w pokoju obok klnie na czym świat stoi

Dzwoni Budzik - to tylko znaczy jedno - 4 nad ranem...

Poranna toaleta, 2 bułki, herbatka o smaku brzoskwiowym :O - kuzyn nie miał kawy :/
Ale jak to się mówi - kawa jest dla mięczaków

Czas wyprowadzić moją kobyłkę ze "stajni" i wyruszyć w drogę...

Cel na dziś: - opuścić Polskę

Ostatnia Fota z jakże pozytywnie nastawionym do życia o tak wczesnej porze dnia kuzynem.

I w drogę!!! na spotkanie przygody!!!

"...Juz piąta..."

Temperatura pozytywnie wpływa na me przebudzenie - nie jest gorąco - powiedziałbym nawet, że jest chłodno...

Opuszczam osiedle i kieruję się na Kołbaskowo... - a przynajmniej się staram.

Pamiętam, że dzień prędzej widziałem drogowskazy z tą nazwą ale teraz za dnia wszystko jakieś inne się wydaje... - Chyba czas obudzić Kasię...
...
Taaa Kasia pomimo tego, że nie ze Szczecina doskonale wie jak jechać - podpowiada mi czule gdzie i kiedy mam skręcić...

Przed samą granicą postanawiam wydać pieniądze od cioci - które dostałem "na benzynę" - miałem je przepić w ostatni dzień pobytu w rodzinnej miejscowości ze znajomymi ale, że przyjechała babcia to siedziałem w domu - i piłem za pieniądze rodziców

Zajeżdżam na stację. Tankuję.
- tu zauważam jak irytujący może być Tankbag... ściągać całkowicie mi się go nie chce - wiec męczę się...
- zauważam także, że nalewając do pełna nigdy nie można zalać wyżej niż pewna linia... - dolewawszy - wacha po jakimś czasie jakby gdzieś spływała, bądź też się kompresowała...
zalałem 15,5 litra, płacąc na stacji doszedłem do wniosku, że chyba jednak jestem mięczak i kupiłem sobie kawę z automatu - takiej ochydnej kawy to ja jeszcze nie piłem....

Obsługa na stacji - chyba pod wpływem wczesnej godziny też jakaś taka niemrawa - ani uśmiechu do klienta ani dzień dobry... - nie wiem - może to dlatego, że na motocyklu zajechałem - jednak mi to nie zepsuje nastawienia do życia

Z uśmiechem zapłaciłem, wyszedłem i już razem z moją kobyłka wypiłem "kawę".

Wszystko sprawdzone, dopięte, zapięte, nowy cel podróży jeszcze czas wyznaczyć i jedziem.
Mam gotową trasę przygotowaną do "wgrania" - ale jakoś nie za bardzo chce się ona "wgrać" - dostaje informację "can't calculate route" :O
Ale dlaczego się pytam po którejś próbie... (nie dostaje odpowiedzi)

Mapy papierowej brak - ale z tego co pamiętam to miałem się kierować na Berlin, a potem na Hannover...

No to jedziemy...
Gps włączony coby widzieć prędkość no i mapę... (Kasia milczy)

Przekraczam granicę, wjeżdżam do "Helmutowa", spokojnie - nie za szybko jadę w kierunku niemieckiej stolicy wg GPS 100-110 km/h to taka znośna prędkość. Co jakiś czas na trasie jakieś roboty drogowe, ale jedzie się miło.

Po jakimś czasie widze znak na "Berliner Ring" - i że niby jakiś objazd.
- na szczęście pamiętałem z Niedzieli, że Berliner Ring to obwodnica Berlina - po której mam jechać... - ale objazdu na google maps nie było...

Jadę więc tym objazdem (juz nie po autostradzie a jakimiś fajnymi drogami w lesie).
Jadąc obwodnicą widziałem (chyba to był przystanek autobusowy) coś o nazwie Africa - niestety wczesna poranna godzina spowodowała, że nie pomyślałem o zrobieniu zdjęcia.

Jadąc tym objazdem zdałem też sobie sprawę dlaczego GPS nie chciał pokazać mi trasy - nie wgrałem mapy Niemiec :O
To odkrycie spowodowało, że trochę się zestresowałem - i już miałem w głowie czarne scenariusze typu - ja sam, wielki niemiecki las, robi się ciemno a ja nie wiem jak wyjechać....
Na szczęście na niemieckich drogowskazach można polegać... - dojechałem, objechałem objazd - i znów pędziłem po autobanie

Aby wiedzieć jak jechać postanowiłem się zatrzymać na parkingu i kogoś wypytać
Niemiecki mój nie istnieje więc postanawiam mówić międzynarodowym językiem - nie Esperanto

Gotowy już zagadać po Anglikańsku kieruje się w stronę najbliższego Tira - ale im bliżej jestem tym częściej słyszę słowa na K - i dziwne mi się wydaje aby Niemcy aż tak często mówili o zakrętach - wkoncu jesteśmy na autostradzie....

Zapytany kierownik składu - tłumaczy mi, że powinienem mieć mapę
no i wyjaśnia jak jechać - Hannover potem Dusseldorf/Dortmund a potem Antwerpia... - i po co mi mapa - dziś patrząc na mapę widzę, że to były miasta "klucze" na trasie tego dnia.

...cdn... :P

-=TyMoN=-

Ostatnio edytowane przez Tymon : 22.07.2010 o 02:38 Powód: literówki ;)
Tymon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania