![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2021
Miasto: Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołody
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 77000
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 10 godz 28 min 20 s
|
![]()
Mam pewną szansę aby polecieć do znajomych do USA i być może kupić jakieś moto + rejestracja na znajomego (wycieczka na tym moto po USA), potem odkup od niego i po 6 miesiącach import używanego już motocykla do PL.
Interesuje mnie to czego nie można kupić tu w PL czyli Honda XR650L lub Suzuki DR650SE.(chodzi o nówkę z 2025r). Ostatnia wycieczka do Afryki pokazała mi dobitnie, że pchanie się w piach jadąc NAT kompletnie nie ma sensu. Motocykl ma służyć ... do tego czego nie mogę zrobić na NAT. W temacie XR vs DR. XR Curb Weight: 346lbs 157 kg, spalanie 6L/100 i więcej, DR Curb Weight: 366lbs 166 kg, spalanie 5L/100 Dlaczego akurat te 2 modele?... bo bardzo mi się podobają ze wskazaniem na XR. Jestem w stanie łyknąć brak wtrysku i 6 biegu. Jednak logika podpowiada mi DR.. bo mniej pali, bo niższy, i jest fabryczna opcja skrócenia zawieszenia, i.. da się daleko dojechać na kole, i.. zbiornik większy.... chociaż i tak trzeba wymienić. Zawory można regulować w trasie...bo dostęp jest OK i są na śrubki. (nie wiem jak w XR) - minus - chłodzony powietrzem Natomiast XR... mega mi się podoba... ten oldschool wygląd. plus - da się łatwiej transportować.. spakować bo jest krótrza. minus - brak gum zabieraka.. wysokie spalanie. plus - to jest po staremu robiona honda. minus - trzeba wzmocnić tył aby móc targać dodatkowe paliwo. minus - podobno skrzynia biegów ma niekorzystnie zastosowane przełożenia. Niektórzy wkładają "choinkę" od dominatora. (odstęp między biegami 1-2 jest za duży). Mam trochę wątpliwości. Czy wg Was ma ma to sens ? Czy motocykle chłodzone powietrzem nie będą się przegrzewać w jeździe semi-terenowej ? Do Mauretanii zimą się nada ? Ma ktoś doświadczenia z XR650L ? .. nie ma ich prawie wcale na rynku. DR da się czasem kupić nawet nowe w PL... nowe 5 letnie... sprowadzone nie wiem jak ... przez Gruzję czy jakoś. P.S ... CRFki 300 nie biorę pod uwagę ... ani żadnych KTMów i pochodnych. Filmów na YT jest dużo... Ma może ktoś .. żebym mógł podjechać i oblukać? Jakieś opinie ? Co za DR co przeciw ? Co za XR co przeciw ? |
![]() |
![]() |