Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.04.2025, 13:10   #1
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 19 godz 5 min 13 s
Domyślnie Maramuresz i dalej na południe

Szykuję się powoli do wyjazdu, który chodził mi po głowie od dłuższego czasu. Może uda mi się pogodzić z pracą trochę zwiedzania.

Zawsze chciałem zobaczyć Maramuresz bo w północnej Rumunii jeszcze nie byłem. Nie jadę z jakimś szczególnym nastawieniem i chyba miejsca typu Sapanta odpuszczę - jakoś mi nie pasuje turystyka cmentarna /ponoć sami lokalesi mają już dość/... ot... jak to zwykle. Będę jechał aż się nie ściemni. Jakiś booking lup camping i dalej.
Chciałbym obejrzeć coś co w moim odczuciu jest już ginącą Rumunią - drewniane chaty, małe wioski, drogi raczej 4 kategorii ale nie ciężki off. Być może w ogóle pojadę HD, jeszcze nie zdecydowałem czy GS czy RoadKing.

Pytanie jest takie - ile dni na kręcenie się tam poświęcić? Jeden dzień samej jazdy tam powinien chyba styknąć? Tak mi się wydaje.

Potem chcę się skierować w stonę Mołdawii i dojechać do Delty Dunaju. Również pewnie będzie to zwiedzanie dla SMAKU i obejrzenia miejsc z drogi - nie lubię zwiedzać za mocno - cieszę się zawsze najbardziej jazdą.

Macie jakieś swoje typy? Nie chodzi nawet o miejsca ale o ulubione drogi?

Nie liczę na wskazówki takie na 100% - często ignoruję wskazania GPS i jadę tam gdzie czuję, że muszę jechać więc bardzo rzadko planuję trasę tak na twardo. Zapisałem sobie parę miejsc po drodze gdzie chyba warto pojechać ale np skansen wsi rumuńskiej w muzeum etnograficznym w BaiaMare nie bęezie takim miejscem.

Chcę zacząć jazdę tam od od Jeziora nad BaiaMare lub TeceuMic na granicy UA - Tiaczów.
Będę się kierował łukiem karpat aż do Delty Dunaju kończąc ten etap w Varnie. Taki jest wstępny plan turystyczny = zobaczymy jak pozwoli go zrealizować terminarz zawodowy. Celem jest DROGA.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania